Договорът между София и Скопие – справедлив за всички

Николай Младенов: Важно е да не остане на хартия!
17
Договорът между София и Скопие – справедлив за всички
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Договорът за добросъседство с Македония е ключов успех за България и българската дипломация и правителство. С този договор се дава едно категорично противопоставяне на цялостната политика, следвана от половин век хората от двете страни на българо-македонската граница да бъдат разделяни, да бъдат принуждавани да смятат другите за свои врагове.

Това обяви бившият външен министър, а сега специален пратеник на ООН за Близкия Изток Николай Младенов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Младенов е и бивш евродепутат от ГЕРБ, военен министър в кабинета "Борисов 1" както и ръководител на мисията на ООН в Ирак.

Още по темата

"Съпротивата срещу тази политика бе много трудна, защото тя е градена с десетилетия, но въпреки това връзките между гражданите на България и Македония е много силна", посочи още дипломатът.

"Договорът е справедлив както за България, така и за Македония. Той ни позволява да стъпим на едно ново разбиране за съвместното минало, което сме имали, и да погледнем напред към това, което е важно – Балканите да са един мирен район, в който просперитета на гражданите да е от първостепенно значение", каза той.

"Важното е този договор да не остане само на хартия, да се реализират всички разпоредби на договора, като преди това, разбира се, той трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете страни, като с него се даде един нов тласък на приятелството и добросъседството, като всички обиди и квалификации, да бъдат оставени в миналото", допълни Младенов.

"Виждаме една абсолютна решимост в управляващата коалиция в Македония за обръщане на нова страница в отношенията с България. Надявам се тази политика да продължи и с решаването на проблемите, които Македония има и с останалите си съседи, като по този начин се трасира пътят към европейската интеграция на страната", заяви още той.

В продължението на разговора бившият първи дипломат продължи с дисекцията си на динамиките в региона на Балканите, като поглед бе отправен и към Близкия Изток и волатилните процеси там.


17
Още от
Напиши коментар Коментари
10
4
 
3
 
! Отговори
Влади преди 11 месеца
Два трола тук цвъкат ли, цвъкат. Дядовците им комунисти са продавали България на руснаците, а Македония -на Югославия. Че внуците ли ще са по-малки пом.ияри?
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дреме ми за античките, дали ме мразят или не... Лошото е че тази твар все още получава медиен комфорт, за да говори от името на България.
8
4
 
8
 
! Отговори
Ей тоя недорасляк преди 11 месеца
Как ли ще се оправдава след време,когато македонците влезат в обичайния си срил срещу нас. Ще изчакаме,докато съседите си постигнат целите и цвъкнат една натовска база на границата си с нас да ни пази от руската ” агресия”.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мразят ни в червата. До такава степен че сигурно биха си хапнали бугарско печено. Изключително внимателно трябва да се пидхожда към тях. Най добре въобще да не. Тотална изолация.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
koko DePeraso
5
0
 
12
 
! Отговори
Васал преди 11 месеца
Щом и това леке защитава договора значи има нещо гнило..
4
0
 
13
 
! Отговори
Гардеробиер надкин преди 11 месеца
Абе, откъде го изровихте това ГЕРБаджийско нищожество и лизач на банкянски дебели задници? Впрочем ТОЙ не беше ли личният гардеробиер на Надка Гаражната, която станала Нейнски и не си ли подлагаше до откат насрания задник на СДС? Срещу колко мангизи те купиха от СИК бе, нищожество Младенчо, и не се ли задави с тях? Или още искаш?
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мисля, че вече е кристално ясно какво всъщност се случва с този договор.... Само вижте хората, които изплуваха да коментират... Остава само Къдравата Сю и Игуан Остров да се изцепят до довечера и теорията ми ще се затвърди...
2
1
 
17
 
! Отговори
РадистА преди 11 месеца
Николайчо мамин. Тате бил прост радист навремето в Дамаск и синчето по тази линия е специалист по арабски въпроси към ООН. Браво. Спокойно, Тръмп и там ще ви спре кранчето. Да плаща баба Меркел и френския геронтофил, щото те ги въдят такива недоразумения като Николайчо мамин.
1
0
 
22
 
! Отговори
Позор преди 11 месеца
Това лице преди години организира среща у нас на тврористите от Сирия и американски дипломати по порачение на Х Клинтън.