При визитата си у нас: Макрон повдига въпроса за евтиния труд

Френският президент ще иска правила при обиколката си в Източна Европа
Обновена: 7 авг 2017 20:35 | 7 авг 2017 20:35, Веселина Йорданова
66
При визитата си у нас: Макрон повдига въпроса за евтиния труд
Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон ще настоява при посещението си в Австрия, Румъния и България по-късно този месец за правила, които по-добре да защитават френските работници от нечестната, според тях, трудова конкуренция от Източна Европа, съобщи днес официален представител, цитиран от Ройтерс.

Макрон се ангажира да вземе мерки срещу "социалния дъмпинг" във Франция, където компании наемат при по-ниско заплащане работници от по-бедните източноевропейски страни, като така застрашават работните места на французите.

Страните от ЕС са разделени по въпроса за правилата, според които например български шофьор на камион или литовски зидар могат да работят във Франция за ограничен период от време с източноевропейските си заплати, които обикновено са под минималния гарантиран праг в западноевропейските страни.

Полша, Унгария, Словакия и Чехия заявяват, че трябва да имат право да се конкурират ценово, както западноевропейските страни се конкурират по качество на продуктите и ноу-хау, за да наваксат след десетилетията комунистическа стагнация.

Спорът се оформя като един от най-трънливите въпроси пред блока, задълбочавайки разделението изток-запад сред страните членки, докато ЕС търси единство за Брекзита.

Официалният представител посочи, че Макрон ще иска по-строги правила за "социалния дъмпинг" при обиколката си от 23 до 25 август в Австрия, Румъния и България.

По думите на източник от президентството, цитиран от Франс прес, трите страни оказват сътрудничество, особено по въпроса за командированите служители, тема която френският президент ще засегне при всичките си срещи.
В австрийския град Залцбург на 23 август той се се срещне с австрийския канцлер Кристиан Керн, както и с премиерите на Чехия Бохуслав Соботка и на Словакия Роберт Фицо.

На 24 август в Букурещ ще разговаря с президента Клаус Йоханис и премиера Михай Тудосе, след което ще пристигне във Варна, където ще се срещне с българския президент Румен Радев и с премиера Бойко Борисов.
Френският официален представител определи посещението на Макрон като "важен символ, тъй като това са страни, на които в миналото не е обърнато достатъчно внимание или са били пренебрегвани от Франция, или поне според тях е така."

Той отбелязва, че същевременно Германия е инвестирала много в тези държави.
Цялата обиколка цели подобряване на достъпа до Източна Европа, допълни източникът, цитиран от Франс прес. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
5
 
! Отговори
Мдаааа преди 6 години
А, също така е и извратен хомосексуалист, който накланя към геронтофил, с тази 80 годишна баба за съпруга!
40
3
 
3
 
! Отговори
Мдаа преди 6 години
Този, Макрон, пролича си вече, е чист хомосексуалист!
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не виждам нищо лошо в това. Макрон иска българите и румънците да получават колкото французите, а не френските работодатели да се възползват от ниските заплати на чуждите работници. Къде е проблемът?
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ревете. Нали не искате българите да напускат България. Човекът цели българите да получават колкото французите, за да не правят социален дъмпинг.
37
1
 
2
 
! Отговори
Selynin ot jhultite преди 6 години
TUK na podlesa na spirka PLISKA PABOTYAT SA PISHMAN PARI, Edni PISHMAN RABOTNIZI SUS SUDRANI OBUVKI I DREHI. TE SA RABOTNIZI NA EDIN PISHMAN RABOTODATEL. TAKA V ZENTURA NA SOFIA SHTE SE REJHE LENTATA NA EDNA PISHMAN. RABOTA.
36
3
 
0
 
! Отговори
муспи преди 6 години
19, като казваш Бойко да каже на Макарон да спре расистките си изказвания, имаш предвид че галите не са арийци като нас?! Но Бойко също не е от нашите, той е римлянин, може би и самия Макарон.
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми това е лесно. Плащайте равни заплати на всички
34
5
 
0
 
! Отговори
ЯнаДеверенченкко преди 6 години
Дурачок какой-то..
33
1
 
6
 
! Отговори
kolio99 преди 6 години
ама кой бяга от европейски заплат исамо не разбрах....
32
6
 
4
 
! Отговори
варненец преди 6 години
Лееек шамар за гербаджиите и техните смешни софия и бургас ! Френския президент избра Варна да се срешне с васала си боко ?!? Ама моля ви се , бургас е града , това не е политически коректно , само гееерп боко и митето момъта ...муахъ ахъ ахъ аахахах
31
2
 
12
 
! Отговори
пунтамара преди 6 години
ксто нии приемахте в ес не ривахте , сега защо ривете?като не ни искате ,работниците да си стискаме ръцете и да се разделяме по живо по здравощото друга файда от вас няма ,само теглило
30
3
 
14
 
! Отговори
така значи преди 6 години
Аз това изказване на Макрон го разбирам така.На Българите и Румънците идващи във Франция трябва да се заплаща като на Французи дори да са временно командировани там като напр.Тираджии,ел техници,болногледачи,градинари и др. но понеже не знаят Френски а ще трябва да им плащат като на французи никой няма да ги иска нашите хора и така ще имат свободни работни места за бежанците които отиват там.В Бг. няма как да скочат заплатите рязко заради БВПто и валутния борд. Тоест ние не им трябваме на Франци
29
1
 
2
 
! Отговори
ДА! преди 6 години
До 19 Много точно казано!
28
3
 
3
 
! Отговори
Бай Пешо преди 6 години
Къде е Лили? Павловна Лили? Една чанта, едни гунени ботуши и един снегорин има и назе? Кака Пенка пита тая чанта коги съм я кипил? Средния син продава снегорина на зелено за зимата 2020. Първия сложи ботушите, *** са му малки!
27
3
 
13
 
! Отговори
проктолог преди 6 години
В България Макрон ще отседне в старчески дом, защото си пада по бабичките.
26
2
 
5
 
! Отговори
магелан преди 6 години
евтин ли ...ко нееееее питай баче тиии буьоо началника на Бг-то оня вика много даже им давате да го ***....
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
странно от мигранти на социални не ги е страх,но от работещи на по-ниска заплата много
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виноват гуссин МакрррУн! Виноват! Ше им увеличим заплатите на фрАнските работници! Тия наще тука и бе това ги научих да не ядат! Техните заплати ше ти го подарявам! Давай ги, хАрчи ги с кеффф! Тия мойте тука са научени да не ядат! То за цар си избраха оня Ивайло-зелето. Той не искаше само зеле да яде, искаше и мЕсо, ама бързо ми се видЕ сметката! Подпис! Не се чете! Честито! Българино, честито. Плати опаковката! Що няма пица ли?! Аааааа кой ...някой друг е виновен!
23
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко встрани от темата , но искам да попитам Тиквата защо след като си смених шофьорската книжка с английска автоматично ми дадоха и А категория , а в БГ трябва да караш курс и да плащаш , а и да , няма такива хвърчащи сини талончета!?
22
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свободния пазар сам си се регулира. Като сложи ограничения, фирмите просто ще се преместят в източна Европа. Това отдавна е практика. Това че франция е потънала необратимо ще излезе скоро на яве и слава Богу.