Като фантастика! Ново лице с 3D имплант спаси болен от рак!

Революционната за Югоизточна Европа операция бе направена в "Пирогов"
Обновена: 8 авг 2017 15:46 | 8 авг 2017 14:30, Вера К. Александрова
15
Като фантастика! Ново лице с 3D имплант спаси болен от рак!
Снимка: "Пирогов"

Уникална операция в България даде шанс за живот на 43-годишен мъж с рак на лицето.

Трансплантацията, граничеща с фантастиката, бе извършена от един от най-добрите специалисти в областта на лицево-челюстната хирургия, доц. д-р Николай Янев. За нея той се завърна от Англия, където работи и оперира в "Пирогов", защото клиниката позволява реализиране на големи и тежки операции.

Екипът на доц. д-р Янев трансплатира 3D принтиран титаниев имплант, изработен в Германия по индивидуална мярка, върху лицето на пациента от София. Това става за първи път в Югоизточна Европа.

Туморът и разсейките са били засегнали сериозна част от лицето на 43-годишния мъж. След продължителни консултации и прегледи от специалисти от различни болници, пациентът имал късмета да се свърже с доц. Николай Янев.

Ревюлюционната за Югоизточна Европа интервенция продължила над 12 часа. По време на нея доц. Николай Янев, д-р Светослав Славков и екипът отстранили костта и меките тъкани, засегнати от тумора. На тяхно място реплантирали с микроскопска техника част от фибулата или т. нар. "малък пищял" (дългата тръбеста кост в задната долна част на крака) и я фиксирали към индивидаулно изработения чрез 3D технологията титаниев имплант.

Всичко това се случва благодарение на високотехнологичния процес, при който лекарите задават на софтуера параметрите на работа до най-малкия детайл, както и непрекъсното развиващите се професионални умения и колаборация между медицината и инженерните науки, уточняват от болницата.

Преди да се стигне до самата трансплантация пациентът минал през сериозна предоперативна подготовка. Най-напред доц. Янев прави високоспециализирани изследвания, които не просто доказват заболяването, но и са отправна точка в създаването на индивидуалната изработка на импланта, заместващ "изядената" от тумора част на лицето.

След това доц. Янев качва резултатите от скенера в специалната платформа на "KLS Martin Group" и техните партньори за Балкансия полуостров, фирма "BIOPRINT". Попаднали там, те се обработват от специален софтуер, който създава индивидуалния и строго специфичен имплант.

Компютърът най-напред създава модел на лицето, в който фигурират дори най-малките детайли от засегнатата от онкологичното заболяване част на челюстта. След това софтуерът "отстранява" тази зона и започва прецизно да съзада виртуален имплант, който ще бъде поставен по-късно при операцията.

Абсолютно през цялото време софтуерът и германските инжинери искат потвърждение за точността на детайлите от доц. Николай Янев. Специалистът има последната дума за одобрение преди 3D принтерът да извае индивидуалната мярка "водачи", модели и титаниев имплант.

След като лицево-челюстния хирург казва последно "Да", процесът на принтиране стартира.

Готовият 3D имплант пристигна в България в началото на август. Пациентът вече е бил подготвен, за да може екипът на доц. Николай Янев да направи уникалната трансплантация.

Доцент Янев е е доказан специалист, както у нас, така и в Европа. Активната му работа в Англия го е усъвършенствала в областта на лицево-челюстната и онко хирургията, обясниха от "Пирогов".

Там той Янев се занимава активно именно със спасяването на пациети, които имат рак на лицето, използвайки най-съвременната технология на 3D принтирането, създадена от германския консорциум "KLS Martin Group".

Избира "Пирогов" заради изключителните възможности на операционния блок и неврореанимацията, с които разполага звеното на проф. Николай Габровски.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
18
 
! Отговори
Ганьо преди 3 години
До Анонимен

Само искам да кажа, че програмисти, математици, инженери, механици и докори, НЯМАТ НИЩО ОБЩО! Закрийте ги тези професии. Предимно икономистите са направили всичко!
-----------------------
интересно ми е, вярваш ли сам в това което си написал?
10
0
 
30
 
! Отговори
Жорко преди 3 години
Хубава вест. Особено за момчето. Да е жив и здрав. Доктора също. Нека иначе тука си плюем, ич да не ви пука.
9
11
 
26
 
! Отговори
РусенецЪ преди 3 години
На технология от над 10 - 15 години бе направена демонстрация в аборигенска държава. Разбира се, не над случаен пациент, а внимателно подбран. А народа си мре от невъзможност да си смени тазобедрена става на 50 години /примерно/ . Щото струва 2000 евро /минимум/. Впрочем, техника от над 70 години. Тей така.
8
3
 
26
 
! Отговори
Прост преди 3 години
се завърна от Англия, където работи и оперира в "Пирогов".
Бре и в Англията имало Пирогов
7
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не бъди толкова черноглед. Всички хора имат роля в обществото. Повярвай ми,"

"Вервайте ми!"

Няма кво да ти вярвам, АЗ МИСЛЯ! Не се доверявам просто така, защото някой е казал да му вярвам. Недей да ме учиш от кое колко ползи има, прекрасно знам! Всички имат роля в обществото, но тези изброени имат нищожна роля за обществото и още повече пък за технологичните блага. Военните в България не са като военните в развитите страни, където за висши военни взимат инженери. Тук само чакат 20 заплатки.
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4

Не бъди толкова черноглед. Всички хора имат роля в обществото. Повярвай ми, без никаква медия, ще е още по-зле. Филосфията, за всичките си глупости, има и много ползи. Без военни, още утре, първият дивак, който събере 200 човека с пушки, ще се провъзгласи за крал и ще превземе парланмента. Място има за всички. Сега остана, да се делим на гилдии и кланове.
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер.

2 - Имаше развитие, но финасовата световна криза, повлия много лошо, на редица изследвания. За подобно проучване, се изискват стотици милиони. Пари, които силиконовата долина, ще ти даде, ако направиш апликация, за задници, или нещо от тоя, род, но ако тръгнеш да помагаш на хората, трябва да чакаш с години, та да дойде от държавата...
4
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодаря на учителите ми по икономика, на философите, психолозите, политолозите, военните, полицаите, актьорите, журналистите и на специалистите по човешки ресурси, за тези блага, които ни поднася съвременният технологичен свят.
Само искам да кажа, че програмисти, математици, инженери, механици и докори, НЯМАТ НИЩО ОБЩО! Закрийте ги тези професии. Предимно икономистите са направили всичко!
3
2
 
38
 
! Отговори
sante_dog преди 3 години
ЕВАЛА! Даже не ми го побира въображението...
2
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, технолиите бяха в голям застой след 2000 година, в интервал 1950-2000 имаше страшно развитие но след 2000 нищо съществено !
1
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво , дано има повече такива новини!