Въпреки загубите: Китай подкрепя санкциите срещу Пхенян

Пекин: Светът трябва да се защити от ядрените оръжия
8 авг 2017 07:39,
15
Въпреки загубите: Китай подкрепя санкциите срещу Пхенян
Снимка: Reuters

Въпреки загубите, които  ще претърпи, Китай заяви готовност да подкрепи новите санкции на ООН срещу Северна Корея.

"Китай ще загуби най-много от новите санкции на ООН срещу Северна Корея поради близките икономически отношения със страната, но ще прилага резолюциите", заяви китайският външен министър Ван И, цитиран от Ройтерс и БТА.

В събота Съветът за сигурност на ООН наложи единодушно нови санкции на Северна Корея, които може да доведат до съкращаване на годишния износ на страната с до една трета.

Ван И заяви на регионален форум за сигурността в Манила, че новата резолюция показва, че Китай и международната общност се противопоставят на продължаването на севернокорейските ракетни изпитания, се съобщава в изявление на китайското външно министерство.

"За да защити международната система за неразпространение на ядрените оръжия, както и мира и стабилността в региона, Китай ще прилага, както преди, пълно и изцяло съдържанието на съответната резолюция", увери той.

Китай неведнъж е заявявал, че е готов да прилага все по-твърдите резолюции на ООН за Северна Корея. Пекин обаче подчертава, че те не трябва да засягат търговските отношения, които китайската страна смята за нормални, нито да засягат обикновените севернокорейци.

Последната приета резолюция на ООН забранява износа на въглища, желязо, желязна руда, олово, оловна руда и морски храни от Северна Корея. Освен това на страните се забранява да увеличават броя на работещите в чужбина севернокорейци, да създават нови съвместни предприятия с Пхенян или да правят нови инвестиции в съвместни предприятия, припомня Ройтерс.

Според министър Ван резолюцията не само налага санкции, а и показва, че шестранните преговори със Северна Корея, в които участват Русия и Япония, трябва да бъдат подновени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Партизанката преди 6 години
Що, Китай няма ядрени оръжия? Досега КНДР никого не е нападнала, но при Китай нещата стоят другояче...
10
1
 
3
 
! Отговори
Както винаги, преди 6 години
Китайците, на думи, са съгласни. После Тръмп пак ще реве че нищо не правят...
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 6Нищо не си разбрал цял живот. Комунизма е борба срещу народа си :))) Кой да седи на стола и да има роби.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КвИ загуби има Китай от тея селяни ве хахаххахахах. Да не им цопнат на тях забрана за износ на китайски стоки към САЩ и Европа, че тогава ще видят какво е загуба :)
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай печели основно от търговията си със САЩ, нормално е да се разбират с американците.Потреблението на СК е нищожно, загубите са малки.Но така Китай се утвърждава като азиатски и международен играч.Русия вече нищо не струва, продава газ и въглища.Индия иска да догони Китай по влияние и икономика.
6
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северна Корея е пример за геройчна борба срещу империализма
5
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много малоумно решение на Китай и Русия да подкрепят санкциите. Толкова ли не схващат, че те са следващите или се правят на слепи .
4
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Китай клекнаха пред световния хегемон САЩ! Всичкис апротив комунистическата кочиина КНДР само нашата кутевска своолоч ги подкрепя.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези пък всичко правят от а до я.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъкмо ще останат повече работници за стадионите в Русия, пазарната икономика си има доста положителни страни :)
1
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото каже САЩ :)