Ердоган: Няма да позволим кюрдска държава в Сирия!

Ще водим борба с тези "терористични организации", закани се той
Обновена: 22 авг 2017 22:03 | 22 авг 2017 21:48, Анисия Иванова
172
Ердоган: Няма да позволим кюрдска държава в Сирия!
Снимка: БТА

Турция "никога няма да позволи" кюрдските милиции, които тя разглежда като "терористи", да създадат кюрдска държава в Северна Сирия, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от АФП.

Ние не позволяваме и никога няма да позволим създаване на така наречена държава от ПДС /Партията на демократичния съюз/, СЗН /Силите за защита на народа/ в Северна Сирия, посочи Ердоган в Анкара в изказване пред кметове на общини.

Турция разглежда Партията на демократичния съюз и военното й крило Сили за защита на народа като разклонение в Сирия на Кюрдската работническа партия /ПКК/, обявена за терористична организация от Анкара, САЩ и ЕС.
Партията на демократичния съюз провъзгласи през март 2016 г. полуавтономна администрация в Северна Сирия.

САЩ са съюзник на Силите за защита на народа в борбата срещу групировката "Ислямска държава" и им предоставят оръжия. Това предизвиква недоволството на Турция, която се опасява от създаване на зона под контрола на кюрдите до своята граница.

Анкара заплаши многократно през последните седмици с военна намеса специално в кюрдския "кантон" Африн в Северозападна Сирия.

Турция предприе вече сухопътна офанзива в Северна Сирия през август 2016 г. с цел да отблъсне ИД от своята граница и да попречи на сливането на различните зони, контролирани от Силите за защита на народа.
Каква е тяхната цел?

Да създадат терористичен коридор в Северна Сирия, който достига до Средиземно море, посочи Ердоган, като увери, че Турция ще води борба с тези "терористични организации" "навсякъде, където ги срещне".

Ердоган отправи тези послания днес след визита в Анкара миналата седмица на началника на генералния щаб на иранската армия генерал Мохамад Багери, която бе посветена на борбата срещу кюрдските бунтовници.

На въпрос след визитата за възможна турско-иранска операция срещу кюрдските бунтовници в Северен Ирак, Ердоган заяви, че такава възможност е "винаги в дневния ред".

Същевременно Турция категорично се противопоставя на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, насрочен за 25 септември, въпреки добрите отношения, които поддържа с иракския кюрдски лидер Масуд Барзани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
10
 
! Отговори
До рубладжиите преди 6 години
Русия не приема мигранти от Сирия, но Русия все по-вече се затлачва от мигранти от Средна Азия - узбеки, туркмени, таджики и пр. ***, както и кавказци. Положението и там е зле.
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само че никой не те пита, чичка!
16
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С удоволствие ще гледам турците как ще се гърчат под кюрдския ботуш в следващите 20 години. Всяко престъпление се плаща а тея имат много. Никога няма да имат покой.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реално,Тйрция е наш съсед,има свои интерси,Кюрдите техни,а ние нямаме армия,така че ,неутрал
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААне знам какво е умряло но имат 3 пъти по-силна демография от турците и понякога е по-умно да отстъпиш
13
0
 
0
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
Що?
12
5
 
19
 
! Отговори
Влади преди 6 години
Кюрдите са народ от персийското(иранското) езиково семейство и не са родини с турците. Числеността им в Турция, Сирия, Ирак и Иран е по-вече от 20 милиона. Независимост им обещавана още след Първата световна , но досега все ги мамят.Турците изтрепаха арменците, които населяваха 1/3 от Анадола, но сега номерът им няма да мине. Кюрдите са много упорити, а моментът е дошъл за тяхна държава!
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болен русофил кюрдистан сънува но кошмара Ердоган пак срина всичко хаааааа хаааааа
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААКойто забива накрая му го забиват!
9
3
 
6
 
! Отговори
ZULU преди 6 години
TOZI PALYACO E EDIN STRAHLIVETS PRAVI SE NA GEROY V TURKIA,A BE KATO HODI NA POSESTENIE V USA STO NE KAZA S LITSE V LITSE NA TRAMP.NIKOY NE VI BRISNE ZA SLIVA JALKI SMESNITSE.
8
8
 
11
 
! Отговори
Курд преди 6 години
Турците или сега ще дадат територии или след 20 години ще вземем всичко че сме 25 милиона в турция и имаме по над 5 деца а турците по 2 или 3 наймного
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NE ZABRAVQITE CHE KIURDISTAN E OBESCHTAN I PODPISAN OT VELIKITE SILI OSCTE 1916 G PREDI VEK
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не ви пита. Кюрдистан ще отцепи и поне 1/3 от източна Турция. Понякога така става=======Ще видим питат ли не питат ако ядосат Ердоган още повече може Турция да си рашири границите със още няколко стотин метра.
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BEZ KIURDISTAN NQMA DA Q BYDE ERDO NQMA VECHO DA GI IZBIVASCH DA JIVEI KIURDISTAN I KRAI S PUIKIQ.
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този за втори път плаши САЩ с война.Първият път беше при Обама, ама вторият път май не е познал :)
3
9
 
15
 
! Отговори
нн преди 6 години
И Турция и Иран знаят, че всичко зависи от САЩ. Скачат, но САЩ ще кажат какво ще стане и то се знае - автономия за кюрдите. Затова са бесни в Турция, те си знаят защо, защото дължат свободата на кюрдския народ от Османска власт. Турция е пряк наследник на империята и и пука, че 15 милиона кюрди не са турци и ще се присъединят към автономията. В Иран са малко, милион два.
2
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не ви пита. Кюрдистан ще отцепи и поне 1/3 от източна Турция. Понякога така става.
1
7
 
24
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Какъв номер ще му спретнат САЩ на Ердоган....