Напрежение в Берлин: Турция арестува двама германци

Меркел: Трябва да се преосмислят отношенията с Турция
1 сеп 2017 21:50,
208
Напрежение в Берлин: Турция арестува двама германци
Снимка: архив Reuters

Турските власти са арестуваха двама граждани на ФРГ. Според Берлин обвиненията са "политически". Арестите са извършени в четвъртък.

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува решението на Турция да задържи двама германски граждани, предава Reuters .

Тя подчерта, че при настоящите условия не е подходящо да се обсъжда с Анкара членството й в Европейския митнически съюз.

"Трябва да действаме решително", каза Меркел на бизнес мероприятие в Нюрнберг.

Тя добави, че "може би е нужно да се преосмислят" отношенията с Турция.

Генералният консул в Измир е информиран от неправителствени органи за случилото се. По искане на германското дипломатическо представителство летищните власти в Анталия са потвърдили арестите.

И двамата задържани са само с германско гражданство, а не с двойно. Консулството на Германия в Измир е било информирано за случая по неофициални канали.

Подобна ситуация не е прецедент – при ареста на кореспондента на националния ежедневник Die Welt Дениз Юджел турските власти също не информираха Берлин за задържането му.

Заради арестите Севим Дагелен, депутат от "Левица", отправи остра критика към федералното правителство на ФРГ и поиска незабавно да бъдат коригирани съветите за пътуване в страната.

"Колебанието на федералното правителство трябва да е минало, в бъдеще то няма да впечатли похитителя Ердоган", категорична бе Дагелен.

Юрген Хард, говорител на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага по външнополитически въпроси заяви за изданието: "Сега Министерството на външните работи трябва да работи интензивно, за да получи по-подробна информация по този случай. Ако е вярно, че арестите са произволни и без валидни съдебни процедури, трябва да се обмисли по-нататъшно затягане на инструкциите за пътуване".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари