Напрежение в Берлин: Турция арестува двама германци

Меркел: Трябва да се преосмислят отношенията с Турция
1 сеп 2017 21:50,
208
Напрежение в Берлин: Турция арестува двама германци
Снимка: архив Reuters

Турските власти са арестуваха двама граждани на ФРГ. Според Берлин обвиненията са "политически". Арестите са извършени в четвъртък.

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува решението на Турция да задържи двама германски граждани, предава Reuters .

Тя подчерта, че при настоящите условия не е подходящо да се обсъжда с Анкара членството й в Европейския митнически съюз.

"Трябва да действаме решително", каза Меркел на бизнес мероприятие в Нюрнберг.

Тя добави, че "може би е нужно да се преосмислят" отношенията с Турция.

Генералният консул в Измир е информиран от неправителствени органи за случилото се. По искане на германското дипломатическо представителство летищните власти в Анталия са потвърдили арестите.

И двамата задържани са само с германско гражданство, а не с двойно. Консулството на Германия в Измир е било информирано за случая по неофициални канали.

Подобна ситуация не е прецедент – при ареста на кореспондента на националния ежедневник Die Welt Дениз Юджел турските власти също не информираха Берлин за задържането му.

Заради арестите Севим Дагелен, депутат от "Левица", отправи остра критика към федералното правителство на ФРГ и поиска незабавно да бъдат коригирани съветите за пътуване в страната.

"Колебанието на федералното правителство трябва да е минало, в бъдеще то няма да впечатли похитителя Ердоган", категорична бе Дагелен.

Юрген Хард, говорител на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага по външнополитически въпроси заяви за изданието: "Сега Министерството на външните работи трябва да работи интензивно, за да получи по-подробна информация по този случай. Ако е вярно, че арестите са произволни и без валидни съдебни процедури, трябва да се обмисли по-нататъшно затягане на инструкциите за пътуване".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
10
 
! Отговори
До ха-ха-хо преди 6 години
Единственото което произвежда Ердоган е напрежение. Сега що според теб едните неща ги произвежда Ердоган, а пък другите германците? А, изграждаме облика на арнавут Супермен? Да направиме и шампионат по мазни борби с патрон Ердо. Кой не се маже с мас е гюленист, нали?! :-)
16
1
 
9
 
! Отговори
редник преди 6 години
NATO май скоро ще остане и без Турция въпреки че никак , ама никак не му се иска!
15
7
 
14
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
ЕРДОГАН ПОЧНА ДА ПРОИЗВЕЖДА - ЛОКОМОТИВИ, ВЛАКОВЕ, ТРАКТОРИ, АВТОБУСИ, МЕТРО, ТРОЛЕИ, ТРАМВАИ, БАГЕРИ И РАБОТНИ МАШИНИ -------------Нищо от това не произвежда Турция!
14
2
 
9
 
! Отговори
До ха-ха-хо преди 6 години
Ами то не зависи от момента (освен въртящият момент)[справка учебник по физика за 6-ти клас] дали земята ще се върти. Просто хората на изток от боаза сега са го разбрали. :-) За базите има друга приказка - Коня никога не е била стратегическа база, а сега вече е история. Инджирлик няма вече складирани оръжия с ядрен заряд. Тва как се тълкува според теб?
13
9
 
9
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
Ако има лукса да не може да купува нищо от Русия защо настояваше Южен поток да стане Турски Поток?Турция е една малка и зависима от всички държава, вкл. и от България!
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав си, но все пак Путин е най-влиятелния човек в света, а Меркелица е една изпълнителка слугиня на САЩ. Старите германци ако можеха да видят в каква *** се е превърнала държавата им ще се преобърнат 16 пъти.
11
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин като му скръцна със зъби на Ердокой всички знаем какво стана - ходи му на крака да му се извинява на руски език, а Меркел за слива не я бръсне, хаха
10
8
 
8
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Всъщност думата " тюрк" е от иврит и значи "диваk"Такъв съм си и аз.
9
8
 
8
 
! Отговори
ТУРЧИНЬ преди 6 години
Не е лесно да си ***! За Бай Реджи говоря ;))))
8
7
 
10
 
! Отговори
Islamophobia преди 6 години
Накрая дойчовците ще спрат туристите си да ходят в Турция, ще си изтеглят производствата и ще им наложат ембарго. А след това самозабравилия се ердоган ще отиде да лиже на баба Меркел п....а и ще мълви " entschuldigen Sie" :)))
7
6
 
17
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
България и Германия отново ръка в ръка, да смажем азиатската иззмет и да я изритаме обратно в азия където им е мястото - да поправим грешките от балканските войни и да накараме Балканите да се гордеят с нас - Константинопол най-накрая ще бъде Цариград за ужас на турци и византийци - Тито и Георги Димитров ще си останат наивници въпреки благородната им идея за Югославия включваща България - така не се прави - не може две сили на балканите да дърпат конците - прави се като в САЩ - ДС Вашингтон!
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган да арестува всички германски граждани в Турция, така опашките на гюленисти пред митниците, боят над митничари и килимчетата край бензиностанциите ще намалеят до приемливи щети
5
6
 
16
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Ами официалното име на Германия е ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ (Bundesreublik Deutscland). Акронимът е ФРГ.А ние например сме страната на малограмотните всезнайковци, ама не е отразено в официалното име на държавата ни.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AUFERSTANDEN AUS RUINEN DDR.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Официалното име на Германия всъщност е Федерална Република Германия...https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F
2
16
 
5
 
! Отговори
евто преди 6 години
ФРГ алоооооо кой пише статията бабичка на 100 години дето сега са я рзмразили ли . ФРГ няма от 90 година
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германските граждани Месут и Йоргут са си истински немци не натурализирани продали тонове кози дюнер и допринесли за германската икономика милиарди евро.Абе кой го интересува кой е арестуван в Анадола.