"Гардиън": Съпругът на Бокова замесен в "Азербайджанска пералня" на пари

Баку плащал за отклоняване на вниманието от критиките към Алиев
Обновена: 6 сеп 2017 09:50 | 5 сеп 2017 09:00, Елка Василева
88
"Гардиън": Съпругът на Бокова замесен в "Азербайджанска пералня" на пари
Снимка: архив, Reuters

Великобритания е в центъра на тайна схема за пране на пари и лобиране от страна на Азербайджан, съобщава вестник "Гардиън" в ексклузивен материал.

Властите в Азербайджан са плащали на европейски политици и журналисти за отклоняване на вниманието от критиките към президента Илхам Алиев, показва разследването на вестника.

Сред назованите имена е и Калин Митрев, представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие, базирана в Лондон, съобщи БНР.

"Гардиън" твърди, че Митрев е получил пари през британски компании. Той е получил най-малко 425 000 евро за частни консултантски услуги от местната азербайджанска компания "Авуар".

Той признава за плащанията, но твърди, че те са от законен бизнес. Приходите са декларирани в България и са платени данъци върху тях, допълва Митрев.

Разкритията за консултантските услуги към азербайджанската фирма могат да се окажат неприятни за съпругата на Митрев – Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, пише "Гардиън". Тя отрича да има конфликт на интереси между работата на съпруга й и нейната позиция в ООН, изтъквайки, че не е знаела за бизнес делата му.

Вестникът обаче припомня, че Бокова лично е връчила едно от най-големите отличия на ЮНЕСКО – медала "Моцарт" – на първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, а също е била домакин на фотоизложба в щаб-квартирата на ЮНЕСКО в Париж, озаглавена "Азербайджан – земя на толерантността".

Разкритията на "Гардиън" показват, че като цяло в схемата, наречена "Азербайджанска пералня", азербайджанското ръководство, обвинявано в нарушаване на човешките права, систематична корупция и манипулирани избори, е извършило повече от 16 000 тайни плащания в размер на близо 3 милиарда долара между 2012 и 2014 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
13
 
4
 
! Отговори
позор преди 6 години
Една лъжа и се почва разни болни мозъци са готови да разкъсат друг Българин,вместо да го защитават,това е позор.
14
3
 
9
 
! Отговори
лошо преди 6 години
От Позитано 20 ще ми скъсат ушите!Пак се нахвърляте на другарката Бокова!Ми тя не е краднала вашите пари бе!Ъъъ...не директно де!Па и мъжа и ква връзка има с нея?
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да се оправим, докато комунистически чеда се слагат на важни постове. Няма оттърване от този режим, няма оправия докато комунисти продължават да ръководят.
12
11
 
3
 
! Отговори
321 преди 6 години
Това е най лъжливия и жълт вестник на острова,не вярвайте.
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата ни работа е такава. Бокова ходи и се снима с хора нарушаващи човешките права, а Боко пък се снимаше и дружеше с мутрите. Сега и двамата твърдят, че не познават дружките си.
10
12
 
8
 
! Отговори
лошо преди 6 години
Скоро ще има избори в ЮНЕСКО и тази помия е поръчка...
9
8
 
13
 
! Отговори
Чоков преди 6 години
Да не се забравя, че Боковата Ирина е дъщеря на най- свирепия ***, изверг, садист и убиец, комунистическия терорист, сатрап и тодорживков лакей Георги Боков. точно поради тази причина банкянската мутра, също комунист и в червата, я предложи и подкрепи за Генерален директор на ЯНЕСКО, което беше огромно срамно петно за нещастната ни държавица, която вече 75 години не може да се отърве от комунистическата престъпна ***!
8
6
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
***!
7
3
 
11
 
! Отговори
маке преди 6 години
ноого важно на мен ми украдная 5 кила ракия и втора седмица ме боли коремо от яд тия с некви милиони ме занимават
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Азербайджан се управлява като средновековна азиятска монархия но не виждаме САЩ да се борят за демокрация там.
5
4
 
14
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Тея в Лондон зеха много да издребняват вече..500 000? ми дали му...зел ся...с таа малка заплата...той и жена му - едвам свързват 2 та края!
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
изтъквайки, че не е знаела за бизнес делата му.................?????????????..........колко дена го били,ни дума,ни вопъл,ни стон !
3
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ами те нали даваха некакви пари и в бьлгария посреешаха маиката и дьщерятана наи високо ниво
2
6
 
23
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Абсурд...не! Тцъ!Ние пращаме в Брюксел само кристално чисти...принципни....честни политици!!!Тцъ...не вярвам другарката Бокова ца някви ди 500 000 ? да предаде принципите си !А за мъжлето и ...да не говорим...къде...къде ..бачка?? В банка....европейска? Чиста случайност!
1
9
 
26
 
! Отговори
мекия преди 6 години
Комунист от сой да се наричам първа радост е за мене.