Тръмп се заканва: Край на бригадите! Ще спре ли обаче програмата?

Бригадите имат широка подкрепа в САЩ, категоричен е управител на агенция за бригади
5 сеп 2017 09:07,
32

Президентът Доналд Тръмп обмисля да намали броя на визите за културен и работен обмен, които се издават най-вече на летни работници и студенти. Всяко лято около 8 хил. български студенти пътуват към САЩ.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров разговаря с управителя на агенция за студентски бригади Иво Борисов, за да разбере какво се случва в сектора.

Борисов заяви, че не очаква програмите да бъдат ограничени или да свършат, дори сезонът за записванията вече е стартирал.

"Няма конкретна официална информация нито от Държавния департамент на САЩ, който регулира програмата, нито по който и да е друг официален канал за промени в настоящия сезон".

Управителят обясни, че наемането на студенти се случва в региони на страната, където има много силен туристически сезон и винаги е било проблемно позициите да бъдат заети от американски такива заради краткия период, през който имат право да работят.

"Програмата има сериозната подкрепа както на спонсориращите я организации в САЩ, така и на местния бизнес там, също и на двете Камари на Конгреса, като широката обществена подкрепа ни кара да вярваме, че бригадите ще продължат", уверен е Борисов.

Пред Bulgaria ON AIR застана и Боряна Борисова, която 2 години подред работи в САЩ - в Синсинати, Охайо. Тя е заемала позиция за продажби на бейзболен стадион на Red's и е категорична, че отново ще се върне на бригада в американската страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Бригадите имат широка подкрепа в САЩ, категоричен е управител на агенция за бригади", това гласи подзаглавието, значи е изгодно за американските работодатели - нашите студенти не им струват много, най-вероятно. А доколко е изгодно на нашите студенти, това вече те си знаят. Най-много да отидат дотам и да не се върнат! То в повечето случаи и затова стават студенти, и публично си го признават. Знам ли, може и по-добре да са там!
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смисълът на студентските бригади в САЩ е американците да си имат евтини сервитьори, набрани всред шампионите по математика, физика, биология, химия и т.н. от цял свят. По тоя начин хем те получават евтина интелигентна и работлива работна ръка, хем се възпрепятства развитието на конкуренцията.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не си губете времето със сащ, долара в момента е най евтин, дори от еврото, ще ви скъсат задниците от бачкане и нищо няма да изкарате. В европа е в пъти по лесно да си намерите работа, не се иска виза, билетите са супер евтини и е много по близко. Бях в Америка, сега си бачкам в Европа и не намирам някаква разлика с америка, единствено, че за едно лято се скапах от бачкане и всичките ми спестявания отидоха да си върна борчовете за билет и програмата
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дора Габеhaha da
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смисълът на студентските бригади в САЩ е американците да си подберат най-читавите студенти от Европа и да си ги задържат там, винаги са крали мозъци от Европа, Китай, Индия...Другото е брейнуошинг за масата, които ще отидат там, да видят великите щати. Важно е за новите попълнения в лагера им. Ако беше просто за работници, щяха да си извикат мексиканци( венецуелци, колумбийци и т.н).Прочети още на: dnes.bg/world/2017/09/05/trymp-se-zakanva-krai-na-brigadite-shte-spre-li-obache-programata.352427
24
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Друг е въпросът, че да има визи и за тях! Помня, имаше едни приказки... ако те не свалят визите за страни като нас, Румъния и т.н., ЕС да направят така, че на тях да им трябва виза, ако искат да идват на наша територия. Не, че са умрели, ама това трябва да се случи! Аман от продажници. Американец бил целуваме му г*за!
23
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Мога да кажа, че не всичко е точно както го описвахте 4 поредни години ходя там и работя в летен лагер и си е голям кеф. Разбира се, има много агенции, с които човек може да замине там. Аз заминах от Великобритания, тъй като живея и уча тук в момента. В тези летни програми Американците вземат по-малко заплащатане поради таксите. Да, охарчваш се за полетите, но пак вземаш нелоши пари. Не смятам да се връщам, искам да си се прибера в БГ някой ден. Предполагам зависи от типа бригада...
22
0
 
4
 
! Отговори
Дора Габе преди 6 години
Защо "журналиста" от видеото е пелтек? Няма ли хора с нормален правоговор за тази работа?
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рижавият перчем да си наляга парцалките, да не го огрее скоро някоя фукушимска гъба.
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20Ходил съм на бригада през далечната вече 2004г. Мога да ти кажа от личен опит, че българите работихме повече за по-ниско заплащане, а американските "младежи", както си ги нарекъл, работиха по-малко, но за по- високо заплащане. Иначе стандарта им е такъв, че ако ти се работи в битов план няма да имаш никакви проблеми.
19
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Признавам че не съм ходил в САЩ, но съм на мнение че тамошните младежи работят повече отколкото тези в ЕС. До колкото знам почти никой не остава да живее с родителите си след 25г, а това значи да плащаш наем или ипотека което на свой ред предполага че работиш.
18
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп иска да накара американците да работят, а не само да чакат на дивиденти от фондовата борса. Явно балонът там в пред спукване и изходът е или война или да хващат американците мотиките.
17
3
 
40
 
! Отговори
Шибан Реалист преди 6 години
:) ... Като гледам какво е Българското "СТУДЕНТСТВО" сега ... Чудя се ... да се смея ли... да плача ли... :) Студентски град ... Какво общо има изобщо със ...... СТУДЕНТСТВОТО ?!?! ... Имаше. Но преди 20 години да кажем. Сега е някакъв пошъл сбирток от затъпели чалгари , леки момичета и татуирани лошо гледащи "мутрафончета" ..... Пълен с чалготеки и покер машинки ! ... Не съм чул да има обаче препълнени ..... Библиотеки ! ;) ... Така че , когато и да ги СПРЕ ТРЪМПИ няма да сгреши ... ;) !
16
6
 
38
 
! Отговори
Дедо ви Шишарко преди 6 години
Така е, САЩ не е това което беше и което е било. Аз лично си имам една теория - когато имаше 2 системи имаше и стимул за капиталистическата система да поддържа добър стандарт на живот за масите, силна средна класа и т.н. защото имаше алтернатива - комунизма. Когато комунизма рухна капитализма остана без конкуренция и съответно показа и своите тъмни страни и резултата вече е налице и в САЩ и в Европа. Така че по ирония на съдбата - комунизма е поддържал стандарта на западната средна класа.
15
3
 
32
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Американската мечта приключи 94-а и в буквалния и в преносния смисъл. Със сигурност в САЩ е по-добре от България, но вече не е това което беше през 90-те.
14
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и зелената карта като спрат и ни съкратиха всяка възможност за х'американската мечта. Сега и БГ да направи визов режим за всички от USA. Не че са се втурнали да идват, ама що пък да не им трябват визи???
13
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако спрат студентските бригади, общият брой на студентите ще падне на половина! На времето се запосваше ВиШО, за да се избегне казармата, днес се ходи в универитет, за да отидеш на бигада и да си купиш БМВ..Велико!!!
12
4
 
21
 
! Отговори
язовир Копринка преди 6 години
Колко обидни думи се чуха за нашенци, дето ходели в Западна Европа да мият чинии и да живеят като животни набутани по 10 човека в стая, и това за не кой знае колко много пари. За бригадите в САЩ същото чета! И къде е разликата? И за какво е цялото упражнение с тия бригади?
11
3
 
18
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
Не е толкова луд Тръмп за да ги махне. Къде ще намери такава образована и ефтина работна ръка.Елитът на студентите се урежда за там .
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Честно... Виждал е коли, на снимка. И те имат кола. Но е с една конска сила.