Апокалипсис!? За страха от климатичните промени

Експерт: Данните за ръст на природните бедствия са изкуствени!
7 сеп 2017 12:30, Екип на Bloomberg
7
Апокалипсис!? За страха от климатичните промени
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Данните, изнесени от генералния секретар на ООН Антонио Гутиереш, че през последния половин век броят на природните бедствия се е повишил в пъти, отговарят на реалните данни от Международната база данни за бедствията. Според тях през 1970 е имало 65 климатични бедствия, а 2016 – 295. Тук обаче е много интересно как се дефинират точно климатичните бедствия.

Това каза в ефира на сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria експертът по управление на околната среда и ресурсите и управляващ партньор в denkstatt България Боян Рашев.

"Те се дефинират по няколко показателя – да има 10 или повече жертви, да има 100 или повече пострадали, един от тези два показателя трябва да бъде изпълнен, за да имаш природно бедствие. Третият и четвъртият показател са много интересни – трябва да бъде обявено извънредно положение или да бъде поискана международна помощ. Това всъщност няма нищо общо с природата и зависи от действията на човека", посочи още той.

"Днес има много повече международни фондове за помощ, отколкото преди, като всеки би поискал помощ. Също така научаваме много по-лесно за бедствията – ако например 1970 стане наводнение в Конго, това трудно ще се разбере", коментира госта в студиото.

"Тоест цялата тази статистика е доста изкуствена", категоричен бе Рашев

Но има една друга цифра, която, интересно защо, Гутиереш не споменава – през 1970 има 308 хил. жертви на климатични бедствия, докато през 2016 те са 7 300, допълни управляващият партньор в denkstatt България.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, добре, гледаме как в следващите 10 години всичко си е нормално :D
6
1
 
0
 
! Отговори
_ преди 6 години
Всички станаха експерти в тая област...
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е! Глобално затопляне има. Затова плащаме всяка година, а и не само ние, за вредни емисии. На кой ги плащаме , никой не знае. Защо плащаме- за да се борим с парниковия ефект, а той горкия ако го нямаше средната на земята щеше от 15 да е минус 18 градуса по Целзий и тогава жална ни майка.
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, да, не се притеснявайте, всичко е нормално, спинкайте си кротко и бъдете роби на елита, на тях мн им пука за вас и винаги ви казват истината, никога не я прикриват, не ви лъжат и не ви манипулират, въобще не ви използват, няма нужда от промяна, всичко е супер!
3
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
последният месец колко урагана и пожари вьзникнаха в америка един пьт вяпония 10 пьти в америка като че има някаква цикличност
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фактите са че днес всичко се преекспонира, с реални данни не се борави, истински анализи не се правят, взимат се, в повечето случаи напълно абсурдни твърдения на някакви фейсбук шамани и се вдига голям шум. Глобано затопляне има, но не и в такива мащаби в които се опитват да го опишат разни еко-био фанатици, и то не се дължи единствено на човешката дейност. Още по-смешно е да се говори за апокалипсис! Нашата планета и въобще всичко непрестанно се променя, време е вече човечеството да приеме това
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредното доказателство, че политиците са скарани с логиката, да не казвам по-тежки думи...