Съпрузите Харви и Ирма са смаяни от бурите, носещи имената им

Двамата американци са заедно от 75 години
3
Съпрузите Харви и Ирма са смаяни от бурите, носещи имената им
Снимка: БТА

Стихиите Харви и Ирма нанесоха една след друга големи щети на южните части на САЩ. Тропическата буря Харви причини невиждани наводнения в Тексас, а ураганът Ирма бушува във Флорида от вчера сутринта.

Истинска рядкост е два урагана да "действат" заедно на една и съща територия. Това събитие е толкова невиждано, колкото и брачна двойка, носеща имената Харви и Ирма, просъществувала цели 75 години, пише в. "Ню Йорк таймс".

Бившият бръснар Харви Шлутър навърши 104 години през юли. Съпругата му Ирма става на 93 години през ноември. Двойката от Споукейн в щата Вашингтон си спомня през 75-годишния си брачен живот важни събития като първия път, когато са видели самолет, лунната разходка на Нийл Армстронг или убийството на Джон Кенеди. За първи път обаче те виждат две големи бури, поразяващи едновременно САЩ, да носят двете им малки имена.

Колкото и странно да е, обяснението е просто. От 1979 г. Световната метеорологична организация редува мъжки и женски имена, с които да назовава бурите над Атлантическия океан. Изготвени са шест списъка с имена, които са използвани на ротационен принцип. Имената на бурите и ураганите, които са предизвикали много жертви или щети, се изтеглят от списъка и повече не се използват. Заменят се с други имена, започващи със същата буква.

Името Харви беше използвано за първи път през 1981 г. После бе използвано още шест пъти. След него винаги идваше Ирен. Но през 2011 г. ураганът Ирен помете Карибите и връхлетя и градове от източното крайбрежие на САЩ. Затова то беше изтеглено и в списъка "дебютира" Ирма. Както се вижда този дебют е толкова впечатляващ, че вероятно тя повече няма да се появи в списъците с имената на ураганите.

Иначе името Харви произхожда от келтски и в миналото е означавало "жаден за бой" и "войн". Името Ирма е и от латински, и от старонемски произход и означава съответно "благороден" и "богиня на войната". (БТА)


3
Още по темата: ураганСАЩХарвиИрма
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи и на сегашните урагани, ще им сменят имената, защото им бръкна дълбоко в говедарския г*з. Дани така се получи и с Хосе и Катя.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да са живи и здрави Харви и Ирма.