ЕС не призна изборите за губернатор в Крим

Брюксел настоява за освобождаване на лидери на кримските татари
12 сеп 2017 10:25,
176
ЕС не призна изборите за губернатор в Крим
Снимка: архив, Reuters

Европейската дипломатическа служба заяви в понеделник, че ЕС не признава резултатите от изборите за губернатор, проведени в Крим в неделя.

"ЕС не признава незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация и следователно не признава изборите на Кримския полустров", се казва в изявление, разпространено късно снощи.

Според Брюксел тези територии са украински и затова новоизбраният губернатор на Севастопол, който е най-висшият администратор в Крим, както и местните управи на полуострова, няма да бъдат приемани като представители в официалното им качество от ЕС.

В неделя в Русия бяха проведени избори за губернатор в 16 области, като само един от тях - в Крим.

Европа отхвърля и присъдата на един от водачите на кримските татари, издадена в понеделник от Върховния съд в Симферопол.

Ахтем Чийгоз ще прекара следващите 8 г в затвора за "организирането на масови безредици" през февруари 2014 г.

ЕС настоява за освобождаването на зам.-председателя на Меджлиса - върховният представителен орган на кримските татари, и изразява очакване обвиненията срещу другия заместник - Илми Умеров, да бъдат "незабавно свалени".

Двама души загинаха, а 80 пострадаха при масовите сбивания между проруски и проукраински активисти на два митинга в Симферопол през февруари 2014 г.

През 2015 г. Чийгоз е арестуван. В процеса срещу него показания дават основно защитени свидетели, чиято самоличност е неизвестна. Съдът не прие основния аргумент на защитата, че Русия не може да съди украински гражданин за деяния, извършени на тогава територия на Украйна. Чийгоз е първият подсъдим в Русия, който беше разпитван на процеса от ареста и не присъства в съдебната зала дори при произнасянето на присъдата.

 През 2016 г. Върховният съд на Русия нареди разпускане на меджлиса на татарите, след като го обяви за екстремистка организация.

Очаква се в четвъртък ЕС да удължи санкциите срещу 153-ма руски граждани и 40 компании, които имат отношение към анексирането на Крим от Русия. Сред тях са руският вицепремиер Дмитрий Рогозин и новият руски посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още по темата: ЕСКрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Международното право е ясно, територията на Крим е Украинска и един ден руснаците ще трябва да плащат наем за всеки ден ползване на украинската земя. Към това трябва да се сложи една сума пропуснати ползи, лихви и т.н. От февруари 2014 до сега по мои изчисления руснаците дължат на украинсите над $2 500 000 000
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОбективенПодари го Хрушчов, селяка дето му убиват цървулите.
36
1
 
21
 
! Отговори
ДО 30 преди 6 години
Абе с тия санкции стокооборотът между Русия и Германия в момента е на рекордни нива,немските инвестиции в Русия също са на рекордни нива,а на икономическия форум в Санкт Петербург най-много бяха американските компании.Та санкциите са за ушите на каракуди като тебе.
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога Албания е анексирала Косово?
34
0
 
5
 
! Отговори
yoyoyo преди 6 години
Who cares about that:)))
33
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Окупаторите правят избори на окупираните територии
32
0
 
8
 
! Отговори
Путин преди 6 години
- Чакай да си го преместя в другия крачол...
31
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е украински, въпросът е приключен
30
1
 
7
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
И откъде да знам? Не става съвсем ясно какво мислят хората там/живеят смесено население руснаци и татари/, исторически погледнато полуостровът си е руски, де юре би трябвало да е на Украйна, медиите бълват информация на килограм и объркват още, а и какво става в България е по-важно все пак. Моето мнение е, че американците прекалиха да се месят където не им е работа и да слагат на всяка манджа мерудия и това предизвиква реакциите на Путин и подобните, които все пак могат да се поозъбят.
29
2
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Алабала 28В Косово имаше Декларация за независимостВ Германия нямаше референдум двата парламента гласуваха и Воала Обединена Германия.В Крим имаше и декларация за независимост и законно избрания Украински Президент беше там по това време и имаше Референдум
28
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ето ви още едно доказателство че оон и ес генерират само разходи без никакьвефект вьрху света и затова трябва да се закрият нямат работа и по цял ден измислятсамо простотии да се заяждат с този или онзи те ще определят кои е терорист илине е като че ли хората не знаят кои какьв е ние не сме гмо мозьци
27
0
 
11
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 13Кърджали и област никога не са били отделен субект на каквито и да е договори. Един път са преминали от Българска държава в Османската империя и един път са върнати обратно. Турция е признала(за разлика от Крит) Кърджали като единна част от България има съответни договори. Последния беше при демаркацията на Границата след 1990 година.Освен това само си помисли около 2000 тира минимум минават всеки работен ден през България Към Европа. Направят ли нещо Турция този трафик спира.
26
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно каскетите трудно свикват със санкциите. Голям вой тука.
25
1
 
13
 
! Отговори
Алабала преди 6 години
И аз не признавам референдума за обединение на двете Германии, но не помня датата му. Някой помни ли на коя дата беше?
24
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така - натовците от ЕС и САЩ спретнаха Майдана с намерение да настанят базите си в Севастопол и Крим, но Путин ги изпревари и им показа среден пръст. Ей това не могат да го преглътнат господарите от ЕС и САЩ. Така че/Крим и Севастопол са РУСКИ - свиквайте.
23
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До асланИ на Ес им е през оная че на Путин не му пука :) санкции до дупка.
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за косово защо европа постоянно мълчи а крим никога не е бил на украйна а руски или турски който след последната кримска война с османската империя след споразумение с турците остава вече руски завинаги но ако русия един ден се откаже той отново ще бъде турски просто има договор и защо това не се учи в училище а америка веднага направи плана за база на крим след като плати и организира революцията на америка трябва да бъдат санкциите а не на русия докога жертвите са заради нея
21
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е Турция да анексира Кърждали. И без това там са само турци. Щом Русия може ...
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 16Ми пука им :) на тия в Крим. Повервай ми.
19
2
 
22
 
! Отговори
аслан преди 6 години
На Путин му е през к..а ,че Европа не признава изборите в КРИМ .