ЕС не призна изборите за губернатор в Крим

Брюксел настоява за освобождаване на лидери на кримските татари
12 сеп 2017 10:25,
176
ЕС не призна изборите за губернатор в Крим
Снимка: архив, Reuters

Европейската дипломатическа служба заяви в понеделник, че ЕС не признава резултатите от изборите за губернатор, проведени в Крим в неделя.

"ЕС не признава незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация и следователно не признава изборите на Кримския полустров", се казва в изявление, разпространено късно снощи.

Според Брюксел тези територии са украински и затова новоизбраният губернатор на Севастопол, който е най-висшият администратор в Крим, както и местните управи на полуострова, няма да бъдат приемани като представители в официалното им качество от ЕС.

В неделя в Русия бяха проведени избори за губернатор в 16 области, като само един от тях - в Крим.

Европа отхвърля и присъдата на един от водачите на кримските татари, издадена в понеделник от Върховния съд в Симферопол.

Ахтем Чийгоз ще прекара следващите 8 г в затвора за "организирането на масови безредици" през февруари 2014 г.

ЕС настоява за освобождаването на зам.-председателя на Меджлиса - върховният представителен орган на кримските татари, и изразява очакване обвиненията срещу другия заместник - Илми Умеров, да бъдат "незабавно свалени".

Двама души загинаха, а 80 пострадаха при масовите сбивания между проруски и проукраински активисти на два митинга в Симферопол през февруари 2014 г.

През 2015 г. Чийгоз е арестуван. В процеса срещу него показания дават основно защитени свидетели, чиято самоличност е неизвестна. Съдът не прие основния аргумент на защитата, че Русия не може да съди украински гражданин за деяния, извършени на тогава територия на Украйна. Чийгоз е първият подсъдим в Русия, който беше разпитван на процеса от ареста и не присъства в съдебната зала дори при произнасянето на присъдата.

 През 2016 г. Върховният съд на Русия нареди разпускане на меджлиса на татарите, след като го обяви за екстремистка организация.

Очаква се в четвъртък ЕС да удължи санкциите срещу 153-ма руски граждани и 40 компании, които имат отношение към анексирането на Крим от Русия. Сред тях са руският вицепремиер Дмитрий Рогозин и новият руски посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още по темата: ЕСкрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Крим не знам кой е крив и кой е прав,...Сигурен ли си, че не знаеш?;)
17
0
 
27
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Крим си е руски, но украинеца Брежнев го подари на Украйна. Сега Крим се върна там, където му е мястото, но някои не искат силна Русия и използват всеки повод за атаки срещу Русия. Еднополюсният свят е лошо нещо, но как да го обясниш на едни, които са уж привърженици на конкуренцията.
16
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия палячовци от ЕС не разбраха ли, че са станали за смях.Кой ги пита признават или не признават.
15
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 12Това е единствената причина. Базата на Севастопол. Путин пет пари не дава за хората в Крим.
14
5
 
32
 
! Отговори
ДО 8 преди 6 години
И кой е точно"белият"свят бе,мишок такъв.Че то в САЩ и Европа бели хора не останаха.И като бръщолевиш за това на кой къде му е мястото,вземи един атлас по география и виж каква част от сушата на Земята владее Русия,в това число на континента Европа.И за твой ужас тази картина няма да се промени в следващите поне хиляда години.
13
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много искам тия наши смешници които защитават подобни анексии когато примерно Турция анексира Кърждали :) защо Русия да може а Турция не?
12
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правото на народите на самоопределение е избирателно и винаги се тълкува от "силните на деня", както е изгодно. България е сигурно една от най-ощетените държави въобще от подобна политика. За Крим не знам кой е крив и кой е прав, Путин си го взе, за да държи Черноморието под контрол, иначе реално от този полуостров Русия няма какво друго да спечели, дори трябва да инвестира. На натовците пък им изстина ентусиазма, от друга страна. Високопарните приказки за хуманизъм ги знаем.
11
35
 
5
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Руските окупатори-вън от Крим и Донбас!!!!
10
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските *** са най-големите кримнашисти!
9
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санкциите продължават. Свикнахте ли?
8
39
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците нямат място в белия свят.Нито Европа ги зачита ,нито американците ,нито която и да било бяла и развита държава.Руснаците по-добре да се придържат към мюсюлманските си съюзници.
7
3
 
43
 
! Отговори
щщд преди 6 години
Управителите на Евросъюза порицаха също урагана във Флорида и не го признаха за легитимен. Той пък не ги чул и омете колибите там.
6
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много важно! На кой му пука?
5
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че кой пък ги пита тия.Над Крим се вее руски флаг.Ако им стиска да отидат там и да се опитат да го свалят.Само че колкото и да са глуповати брюкселските зелки и у тях говори инстинктът за самосъхранение.
4
5
 
57
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Абе и аз не съм гласувал за меркел и юнкер нито ги познавам нито те ме познават, обаче ме карат да приемам техните маймуни, а ако откажа санкции, лицемери
3
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двама души загинаха, а 80 пострадаха при масовите сбивания между проруски и проукраински активисти на два митинга в Симферопол през февруари 2014 г....Нали всичко беше мирно и с голямо желание?
2
6
 
56
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Е в Крим не живеят политиците от ЕС, а гражданите на полуострова. Нека те да си решат кой да ги управлява. ЕС няма работа да се меси там.
1
9
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврогейският съюз да го ..уха ...хората сами се саоопределят ,,както в Косово