В Турция ще учат за джихада като за "любов към родината"

От учебниците по биология отпада Дарвин, бил много сложен
Обновена: 18 сеп 2017 06:28 | 17 сеп 2017 22:53, Анисия Иванова
133
В Турция ще учат за джихада като за "любов към родината"
Архив: Reuters

Учениците в Турция се връщат утре в училищата и ще са последното поколение, което ще изучава теорията на еволюцията в часовете по биология, предаде Асошиейтед прес. От следващата есен нито еволюцията, нито нейният теоретик Чарлз Дарвин ще бъдат изучавани, а в часовете по религиозно обучение ще се преподава за джихада като за "любов към родината".

Турските власти обявиха промени на над 170 теми в програмите за обучение, включително теорията за еволюцията в часовете по биология в средните училища.

Опозиционните партии и съюзи протестираха срещу промените и ги критикуваха като преобразуване на образованието в съответствие с консервативната и ислямски ориентираната официална линия на управляващите. Те настояха Турция да осигури научно, светско образование за учениците.

Министърът на образованието Исмет Йълмаз заяви, че темите в новата програма са опростени с оглед на "хармонизирането им с развитието на учениците" и че теорията за еволюцията, за която неговото министерство смята, че е прекалено сложна за средното училище, ще се преподава в университета.

Други оспорвани промени включват уроци за джихада в часовете по религиозно обучение като за "любов към родината", както и отделянето на по-малко внимание на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, уважаван от светските турци. Посочва се, че Ататюрк е отделил държавата от религията, но партията на президента Реджеп Тайип Ердоган оспори това стриктно разделение и въведе по-религиозен подход.

Учениците в Турция ще учат и за организациите, против които се бори страната - Кюрдската работническа партия /ПКК/, Ислямска държава и организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен /ФЕТО/. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХАААААААА преди 6 години
ТЕОРИЯТА ЗА ЕВОЛЮЦИЯ НА ЧОВЕКА - НА ЧАРЛС ДАРВИН - ОТДАВНА Е ОСПОРВАНА - ИМА МНОГО ДОКАЗАТЕЛСТВА - ЧЕ СПЕЦИАЛНО ЗА ХОМОСАПИЕНС - ТЕРИЯТА НА ДАРВИН НЕ Е ВЯРНА - ГЛЕДАЙТЕ ПОНЕ - НЕШЪНЪЛ ДЖЕОГРАФИ - ГЕНЕТИЧЕН ПРОИЗХОД НА ЧОВЕКА - ЕДИН МЪЖ - БИОЛОГИЧНИЯ АДАМ - ПРОСТО СЕ Е РОДИЛ МУТАНТ -ПРЕДИ 200 000 Г., И ВСИЧКИ НОСИМ НЕГОВИТЕ ГЕНИ - ОСОБЕНО МЪЖЕТЕ -НАУЧНО Е ДОКАЗАНО
34
4
 
11
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
До 52"Живея на вън повече от 15 години и работя с Турци пълна трагедия много добри хора, но умствено изостанали това се дължи че не са образовани.Пак казвам добри хора са но са глуповати, образованиие не се връзва с мюсюлманската религия."Всяка общост има всякви, неграмотни, добри и лоши...Та да те питам тези, вашите, които хвърлят от балкона пари от коя религия са и колко са обазовани? Разбираш ли какво искам да ти кажа?
33
1
 
7
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
До интересува ви:-) Колега не си разбрал какво съм казъл...Ако я интересуваше Турция, какво ще каже тоя и оня нямаше да направи тези промени! Това искам да кажа...Естествено, че ще си кажеш мнението и аз имам право нали...за това пиша...
32
5
 
5
 
! Отговори
Интересува ви преди 6 години
До АнадолскиКато не ви интересува тоя и оня защо коментирате, коментари на други хора? Тук е демокрация, може да се пускат каквито и да е статии, и да се коментира каквото си искаш. Това само показва,че ви интересува много какво се пише и коментара за турция.
31
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен до 45 преди 6 години
Кви турски университети ве колега, турция все още си остава с най неграмотното си население от глава на население.Ама то със зазидан мозък със коран и джихад няма как да се получи нещо градивно и позитивно.Живея на вън повече от 15 години и работя с Турци пълна трагедия много добри хора, но умствено изостанали това се дължи че не са образовани.Пак казвам добри хора са но са глуповати, образованиие не се връзва с мюсюлманската религия.
30
3
 
7
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Тогава защо има хиляди турци идващи да следват тук? И защо изнасяме хиляди медици към Германия? Не се превъзнасяйте, моля ви сЪ."Както е казъл по долу колегата... Не им стига бала...за съответната специалност...Не искат да губат година...ако се запишат в Турция в частни университети пък им излиза по скъпо от това да учат в България!
29
10
 
8
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
Журналистката тук е споменала какво ще учебната програма на турците...Щом се интересува толкова от това какво и как ще се учи в Турция...Защо не е споменала, че от няколко години в Турция в Държавните Университети НЯМА симестриални такси! Май не и върши работа, а?Та искам да и кажа гледайте си вашите празни чинове...и лека нощ Хомо Сапиенска :-) Турция си гледа интересите и не и пука какво ще каже тоя и оня!
28
5
 
6
 
! Отговори
IC XC преди 6 години
До Анонимен 34Вас турците вие създал самия сатана, а нас хората ние създал Господ Бог, и Исус е нашия духовен баща, а Дева Мария е нашата духовна майка. Неслучайно в Библията са описани демоните и ангелите.
27
9
 
8
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
турчин да се мисли за човек е все едно слон да си мисли че лети
26
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българин да се присмива на образованието в Турция е все едно магаре да се присмива на славей, че не може да пее.---Тогава защо има хиляди турци идващи да следват тук? И защо изнасяме хиляди медици към Германия? Не се превъзнасяйте, моля ви сЪ.
25
1
 
3
 
! Отговори
До мoдepacта преди 6 години
Анадолска, npocтa та отскачаш
24
7
 
8
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
До чакма анадолски"Малко остава турчин да роди и тогава ние ще командваме света."Колеги не сте интересни...Гледайте си вашата раждаемост..., че демографската криза яко ви гони!
23
2
 
12
 
! Отговори
1 преди 6 години
Най - много ме притеснява, че тези са ни комшии.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
До Бау...Анонимния коментар е мой между другото...забравих да напиша ника...Колега не съм много силно религиозен! Ние нямахме часове по религия в България нали? Учихме за Дарвин...И мисълта ми спрямо Хомо Сапиенса не ми се промени...
21
3
 
11
 
! Отговори
СУЛТАН ЕРДОГАН преди 6 години
САМО ВСЕЛЕНАТА И ТУРСКАТА ПPOCTOTИЯ СА БЕЗГРАНИЧНИ ;))))НО ЗА ПЪРВОТО НЕ Е СИГУРНО :)))))))))
20
6
 
11
 
! Отговори
Бау преди 6 години
До 28Т.е докато детето е лесно за манипулация ще му кажем, че бог го е създал пък после ще вметнем, че има и друга възможност? И това за теб е нормално ... Явно си силно религиозен и няма особено голям смисъл от спор. За мен това е стъпка назад не напред.
19
4
 
8
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
Малко остава турчин да роди и тогава ние ще командваме света.
18
5
 
11
 
! Отговори
Ами съдба........ преди 6 години
Тази снимка показва, че турците още много път имат да извървят докато стигнат до този най-изправения човек от дясно.....
17
6
 
5
 
! Отговори
До Бау преди 6 години
"Не е ли по-логично да се учат всички възможности и човек сам да си избира в какво да вярва?"Колега не се маха...а ще се учи в по горни курсове...А религиозната култура...не обхваща само исляма...в съдържанието на предмета се споменава и християнството и др религии...един вид обща култура спрямо религиите...защо правите изводи от заглавия!
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция завива много у право.Пак ще си изпросят дележна фаза.