В Турция ще учат за джихада като за "любов към родината"

От учебниците по биология отпада Дарвин, бил много сложен
Обновена: 18 сеп 2017 06:28 | 17 сеп 2017 22:53, Анисия Иванова
133
В Турция ще учат за джихада като за "любов към родината"
Архив: Reuters

Учениците в Турция се връщат утре в училищата и ще са последното поколение, което ще изучава теорията на еволюцията в часовете по биология, предаде Асошиейтед прес. От следващата есен нито еволюцията, нито нейният теоретик Чарлз Дарвин ще бъдат изучавани, а в часовете по религиозно обучение ще се преподава за джихада като за "любов към родината".

Турските власти обявиха промени на над 170 теми в програмите за обучение, включително теорията за еволюцията в часовете по биология в средните училища.

Опозиционните партии и съюзи протестираха срещу промените и ги критикуваха като преобразуване на образованието в съответствие с консервативната и ислямски ориентираната официална линия на управляващите. Те настояха Турция да осигури научно, светско образование за учениците.

Министърът на образованието Исмет Йълмаз заяви, че темите в новата програма са опростени с оглед на "хармонизирането им с развитието на учениците" и че теорията за еволюцията, за която неговото министерство смята, че е прекалено сложна за средното училище, ще се преподава в университета.

Други оспорвани промени включват уроци за джихада в часовете по религиозно обучение като за "любов към родината", както и отделянето на по-малко внимание на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, уважаван от светските турци. Посочва се, че Ататюрк е отделил държавата от религията, но партията на президента Реджеп Тайип Ердоган оспори това стриктно разделение и въведе по-религиозен подход.

Учениците в Турция ще учат и за организациите, против които се бори страната - Кюрдската работническа партия /ПКК/, Ислямска държава и организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен /ФЕТО/. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
6
 
8
 
! Отговори
Mda преди 6 години
Orientalski nevoli.
54
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо Дарвин да е сложен за турците? Просто не трябва да слагат снимки на техни познати в близост до формата на черепите от при'мати, за да не се объркват.
53
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както са тръгнали, и те като саудитците ще почнат да си внасят инженери скоро. Образованието и религията трябва да са разделени.
52
2
 
30
 
! Отговори
12 преди 6 години
Доста българи си присадиха коса или се излекуваха в Турция. Не знам за ястреба, но аз няма да съм щастлив от факта 80 милиона души да леят кръв по улиците заради амбициите на един човек, издигнат от необразованите. А натам се върви.
51
5
 
12
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 6 години
Тази теория е доста сложна за плиткоумните ***. Така че по добре да не се изучава. Същото важи и за квантовата физика. Да се ограничат с присаждането на коса и нескончаемите опити да се забремени мъж в Анадола. Желая им успех и кисмет. Дай боже след Ердоган да дойдат още подобни нему лидери. И от Пуй кистан нищо нема остане.
50
20
 
7
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
А дали теорията за еволюцията на човека трябва да се изучава в даскалото? Хммм ... мисля, че трябва. Според научния свят най-големият проблем на тази теория е, че все още не е открит линкът, който да докаже прехода от май.муна към човек. Но аз мисля, че този преходен линк е българина, не напъолно май.му.на, не напълно човек! Нейде по средата.
49
12
 
6
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
А дали теорията за еволюцията на човека трябва да се изучава в даскалото? Хммм ... мисля, че трябва. Според научния свят най-големият проблем на тази теория е, че все още не е открит линкът, който да докаже прехода от *** към човке. Но аз мисля, че този преходен линк е българина, не напъолно ***, не напълно човек! Нейде по средата.
48
0
 
6
 
! Отговори
Абе я преди 6 години
До Ястреб Османлията 71Върви Ердоган да ти я начеше, че сигурно е по-специалист !
47
2
 
8
 
! Отговори
Е преди 6 години
Те някога учили ли са нещо различно ?
46
12
 
12
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
До HandelКакто винаги гай *** се изказва "компетентно" по теми, за които само е подочул на седянка над чешмата! Ханделе, когато Ердоан дойде на власт един милион турскин лири купуваха само една дъвка! Капиш?? Не знам колко лева ще е турската лира след години, но като представител на едно племе, живеещо в подобие на държава с население колкото два квартала на Истанбул и икономика, равна на оборота на средно голям турски супермаркет, все едно пингвин ни обяснява квантовата механика!
45
4
 
8
 
! Отговори
муспи преди 6 години
На илюстрацията като венец на еволюцията е изпъчен типичин турчин, подложен наистина на фитнес и подстриган и обръснат на Запад. След него следват разни германци, като най отзат на четири крака се тътри Меркел. Одобрена е от султана. Султан Ердоган е имал идеята да обяви турците за божи народ, и съответно с правата на наследници, но европейското лоби на привържениците на теорията на Дарвин го заплашили че ще спрат вноса на консерви и конфитюри, а и ще се откажат от клозетните хигиенисти!
44
6
 
8
 
! Отговори
канадец преди 6 години
приятели, напускайте тая *** Бг докато е време, бягайте далеч, на север.един ден, много скоро, турското робство ще се повтори, този път в цяла европа.
43
5
 
5
 
! Отговори
Handel преди 6 години
До АнадолскиПог;едни си портфейла преди да говориш. Когато Ердоган направи обмяната в самото начало на идването си на власт 1 турска лира беше към 1,4 лева; сега са две лири за лев; след някоя и друга година турската лира ще стане като руската рубла - кило лири за лев.
42
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От ислямcкu дuвaцu какво да се очаква?!
41
3
 
6
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
До 59Турция преди Ердоган да не беше будистка?А икономиката и е 3 пъти по хубава от преди той да дойде на власт...Хубаво е да мечтаеш, но на дали ще стане това, което си казал!
40
1
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХАААААААА преди 6 години
НА МАЛКО ДЕТЕ , ДА МУ ОБЯСНЯВАШ , ЧЕ ПРАДЯДО МУ Е *** - НЯКАК СИ Е КОФТИ - А И НЕ Е СИГУРНО , ЧЕ НАИСТИНА Е ТАКА :)))))
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еволюцията е сложна, но пък сътворението на света за 7 дни очевидно е доста по-просто за преподаванеИ нещо за Ха-ха-ха, очевидно взимаш всичката си информация от Нешънъл Джеографик, може би само от 1 предаване, което те е "прогледнало". Теорията на еволюцията чрез естествен подбор напълно допуска мутации. Аз обаче съм агностично настроен и допускам и друга намеса, но няма как да отречем еволюцията, за това тя трябва да се изучава
38
2
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХАААААААА преди 6 години
РАСТАТ ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ МАЛКИ ФАНАТИЗИРАНИ ЕРДОГАНЧЕТА ,БРАВО ЕРДОГАНЕ
37
6
 
6
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Кви турски университети ве колега,"В Турция (2017 г) има общо 186 университета, от, които 119 са Държавни, а 67 Частни...Само мойта паралелка в университета бяхме 68 души, имахме и втора група (вечерници) 50 и кусур души...:-)
36
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен до 56 преди 6 години
Това че посещаваш Български сайтове още повече ме навежда на мисълта че си раздвоен.Хем съм си "турчин" ама в България е по сигурно.Педи никой не се интересува от турция, най малко пък от унивирситетите им ако имат някакви такива.И да се напъват турците по голямо изобретение от чаламбата няма да измислят.