Меркел разочарована от резултата, Шулц призна загубата

Националистите в парламента – ново предизвикателство
24 сеп 2017 21:37,
192
Меркел разочарована от резултата, Шулц призна загубата
Снимка: Reuters, архив

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е очаквала по-добър резултат на изборите за Бундестаг, предадоха ТАСС и Франс прес.

Според нея влизането на националистите в парламента е ново предизвикателство.

Блокът на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християндсоциалния съюз (ХСС) ще състави правителство, увери тя. По думите й задачата на ХДС/ХСС е да си върне избирателите, преминали към крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ).

Преди изборите партията на Меркел си бе поставила за цел да събере поне 40 процента от гласовете, припомня АФП. Според резултатите от екзитпол на германски телевизии блокът на канцлерката получава между 32,7 и 33,3 процента.

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц призна поражението на партията на днешните избори за Бундестаг, съобщиха агенциите. Пред съпартийците си той заяви след обявяването на резултатите от екзит половете, че партията не е постигнала поставените на изборите цели. "Ние ги загубихме".

ГСДП получава между 20,2 и 20,8 процента от гласовете, което е най-лошият й резултат след Втората световна война. Досегашният й най-слаб резултат е бил през 2009 г. - 23 процента.

Председателят на парламентарната група на ГСДП Оперман заяви, че Шулц ще продължи работата по обновяване на партията.

Самият Шулц също каза, че иска да остане на поста въпреки загубата. Той определи случилото се на изборите, където възход беляза националистическата партия Алтернатива за Германия, като особено депресиращ факт и като повратен момент.

"Ясно е, че решението за приемане на мигрантите раздели нашето общество. Това е велик акт на човечност който някои възприеха като заплаха за другите. Ние не успяхме да убедим народа, че Германия е достатъчно силна, за да не остави никой извън нея", каза Шулц.

Той определи днешния ден като "труден и горчив ден" и призна, че ГСДП не е успяла да запази и да разшири традиционния си електорат.

Шулц потвърди и изявлението на партийни представители, че неговата партия няма да влезе в нова управляваща коалиция с Меркел.

"Напълно ясно е, че електоратът ни изпрати в опозиция", заяви той. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Ама направо да хвърлят вината върху Русия и Путин за манипулиране на изборите. Какво си губят времето да се обясняват.
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И там като тука - има някаква "дясна" бизнес партия, която има към 30 процента, има някакав лява партия която е малок над 20 процента и един националсти които са около 10-15 процента.
109
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хубаво я обнови партията Шулц.....най-нисък резултат от ВСВ (1939-1945) досега.А Меркел пада, ли пада... АГ, трябавше да стаен под 4 процента, а тя стана 14 процента.Много ми е интересно с кого ще управлява Меркел сега? или трябва да направи големи отстъпки за социалисти, либерали и зелени - или пак на избори.
108
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя че Меркел пак спечели не е важно а по-важно е че Германия се занимава само с Бежанците сега и за Източноевропейците в немския Арбайтсамт няма никаkво финансиране било за курсове по немски или някаква Квалификация всичко само за Бежанците за другите няма
107
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до РеалистДа, ама краварите треперят пред атома на Путин, нещо напоследък не им спори износа на демокрация, а сега и Ким ги зарита по наглата мутра.
106
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оня катъp Шулц беше само фигурант, беше си ясно, че ще назначат Меркел.
105
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо си объркала буквите чете се така но се пише по друг начин , сАтва въпрос за немски език а не за български та значе е ЦДУ/ЦСУ
104
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо си объркала буквите чете се така но се пише по друг начин , стaва въпрос за немски език а не за български та значе е ЦДУ/ЦСУ
103
2
 
6
 
! Отговори
Жоро павето преди 6 години
До Циничето Само един доста неориентиран и глупав чужденец би повярвал,че гласувайки за нацистите в ДЕ,ще бъде по малко "чужд" в очите на немците.Смешно е да се смяташ за нещо по добро от северноафриканците....В немските очи ти си абсолютно същата тарамбука,като тях и всички останали чужденци :)))
102
2
 
8
 
! Отговори
к преди 6 години
Таз мракобесна бабишкера ,продължава да просира собствения си народ,явно навсякъде хората са ,т.е. масата са зомбирани.
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво означава "ТАСС" ?!
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
предадоха ТАСС и Франс прес xaxa...........ти немски не знаеш ли , тръгнал през заобиколния начин Новини да ми сглобява
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Отговорса да не би да ни управляват умните ?
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
както герб спечели изборите тука, така и меркел в германия...
97
5
 
8
 
! Отговори
хххл преди 6 години
АЛАХ Е ВЕЛИК ТОВА ДОКАЗАХА ТЕЗИ ИЗБОРИ В ГЕРМАНИЯЖалко за германците сага трябва да си смеят религията.В Германия в последните 2 години са построени най много джамий от колкото в целия свят.в момента има търсене на мюсюлмански килимчета
96
1
 
6
 
! Отговори
Турист преди 6 години
Ай чиститу
95
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква загуба бе, *** комунистически САЙТ!!!!!
94
2
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До ФХ 166 Ама ние и на Путин даваме акъл.Един наш юнак пишеше по форумите: Пускай атома Владимире... Представяте ли си що за ***...и имаме?
93
2
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До пряка демокрация 157 Разбираме че си анархист , но това е утопия.Пряка демокрация и ЕЖЕДНЕВЕН референдум....и предаване на властта в ръцете на народа.А да си чул че при всеки един народ глупавите са повече от умните?Значи да ни управляват глупавите.Браво.
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МЕН ТАХ ТАЛЯ БАБА