90% от избирателите "За" независим Иракски Кюрдистан

Правителството на Ирак няма да води преговори с регионалното правителство
26 сеп 2017 09:30, Елка Василева
98
90% от избирателите "За" независим Иракски Кюрдистан
Снимка: Reuters

Повече от 90 процента от гласоподавателите са казали, че подкрепят независимостта на региона Иракски Кюрдистан, показват първи резултати, оповестени от избирателната комисия в Ербил късно снощи, предаде ДПА.

Избирателната активност на вчерашния вот е била над 72 процента, добави комисията. Окончателните резултати от референдума се очакват до три дни.

След гласуването кюрди празнуваха до късно през нощта по улиците на Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, където се чуваха автомобилни клаксони, развяваха се кюрдски знамена и гърмяха фойерверки.

Още по темата

Правителството на Ирак няма да води преговори с регионалното правителство в Иракски Кюрдистан за резултатите от "противоконституционния" референдум за независимост, заяви междувременно премиерът Хайдер ал Абади, цитиран от Ройтерс.

"Ние не сме готови да обсъждаме или да водим диалог за резултатите от референдума защото той е противоконституционен", каза Абади в реч, излъчена снощи по телевизията.

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани казва, че референдумът не е обвързващ и целта му е да даде на неговото правителство мандат да преговаря с Багдад и съседните страни за отцепването от Ирак на контролирания от кюрди район.

Съединените щати са "дълбоко разочаровани" заради произвеждането на вчерашния референдум за независимост на Иракски Кюрдистан, който според комюнике на Държавния департамент "ще увеличи нестабилността и трудностите" в региона, предаде Франс прес.

"САЩ са дълбоко разочаровани от решението на регионалното правителство на Кюрдистан да произведе едностранен референдум за независимост, включително в зоните, намиращи се извън Иракски Кюрдистан", каза Държавният департамент.

"Историческите отношения между САЩ и народа на региона Иракски Кюрдистан няма да се променят след необвързващия референдум, но смятаме, че този етап ще увеличи нестабилността и трудностите за региона Кюрдистан и неговите жители", се казва в изявлението.

Той "ще усложни много отношенията на регионалното правителство на Кюрдистан с иракското правителство и съседните държави", смята външнополитическото ведомство, според което екстремистки групировки като "Ислямска държава" ще се възползват от нестабилността и разногласията, пише БТА.


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
туркмените и арабите в тези области бойкотираха референдума и отказаха да гласуват избирателната активност е била 47% следователно мнозинството не иска отделяне като самостоятелна държава
89
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
терористи!
88
1
 
4
 
! Отговори
Анадолски преди 1 година
А и последно да добавя...Забелязахте ли на снимката...на земята какво са сложили...снимката на Абдуллах Йоджалан!!! :-) :-) :-)
87
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Затова половината български турци в Турция са без гражданство и напрактика бачкат незаконно"

Бъркаш ги с вашите сънародници из ЕС. Това, че може би познаваш тук таме някой, който не си е оправил документите си е друго!:-) :-) :-) Все пак в никоя страна гражданството не се дава като минаваш от границата:-) :-) :-) :-) :-)
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

сега сюлимана им обеща ако гласуват както им нареди по избори у нас, ще им удължи срока за пребиваване, иначе ще ги изсели в Германия при децата и внуците
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция дава гражданство без проблеми за тях.
___________
Затова половината български турци в Турция са без гражданство и напрактика бачкат незаконно
84
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анадолски

нали и ти харесваше до вчера референдума - "много добре се разбирали турците с кюрдите, след референдума една икономика, една османска държава щели да стават", но ако "кюрдите в Турция поискат и те референдум после, ще ги изселиш в Кюрдистан и ще им наложиш ембарго през стената да мрат от глад". сега "шекерите, та шекерите". я го напиши в румънски форум ама като истински руски арменец, иначе ще останем без четиво
83
0
 
2
 
! Отговори
Анадолски преди 1 година
Ама то и няма смисъл ромите да си направят референдум...както е тръгнало в близкото бъдеще България остава за тях...:-) :-) :-) :-)А за турците живеещи из Балканите...Турция дава гражданство без проблеми за тях...та даже имат право да се възползват от здравната каса без да бъдат турски граждани...:-) :-) :-) Аре чао
82
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анадолски
и кой ще ти се въже на такъв референдум бре анадолски, ми ходи го организирай, първите които ще те заплюят са именно твоите хора от ДьПьСь и знаеш ли защо, защото на момента ще им умре далаверата, и не ги гледай тия села то при референдум се взимат хората с постаянно местожителство
81
0
 
3
 
! Отговори
Анадолски преди 1 година
"четеш ли се изобщо какви ги ръсиш, или тъй, да мигат рекламите,
щом обичат "шекерите" България, какъв референдум в Кърджали за Турция ще им шекериш тогава"

Ти не четеш ли кво съм писал по надолу та ги ръсиш:-) :-) :-)
Референдум за Кърджали... ИЛИ ромите да си направят референдум за част от Бг и Румъния...може и двете едновремено:-) :-) :-) :-) нали харесвате и сте доволни от референдума...:-) :-) :-) :-)
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анадолски

То ираски кюрдистан си е напрактика независим вече от 10-ина и повече годии, тоя референдум е прсто нещо, което в определен етап ще се използва за официално провъзгласяване, едва ли някой може да им попречи да го сторят, сега ти може да си мислиш че Ердоган е много велик и ще ги уплаши, ама грешиш, той Ердоган говори едно ама родата му прави друго, щото там има много пари :)
79
2
 
0
 
! Отговори
гаварит Масква преди 1 година
До Анонимен

четеш ли се изобщо какви ги ръсиш, или тъй, да мигат рекламите,
щом обичат "шекерите" България, какъв референдум в Кърджали за Турция ще им шекериш тогава
78
0
 
3
 
! Отговори
Анадолски преди 1 година
"Вероятноста да се проведе подобен рефендум в Кърджали клони към нула по няколко причини, първата е че все пак по постоянно жителство населението е кажи речи 50 на 50 и второ турците там не биха заменили ЕС паспорта с този на Ердоганя"

50 на 50 ли:-) :-) :-) само в града може би ама на дали...:-) :-) :-) :-) ама ти обиколили цялата област? Не биха я замени ли ли...аре един референдум де...щом си мислиш, че няма да искат...да видим със собсвени очички:-) :-) :-) :-)
77
0
 
3
 
! Отговори
Анадолски преди 1 година
Абе снощи в Ирак се развейваха и израелски знамена...във фейса имаше кюрди, които писаха, че тези не са от нас и ги плюеха :-) :-) :-) :-) Турция и Иран затвориха границите...преди да затворят хората от там дойдоха да си пазаруват от турските маркети Хранителни стоки, показваха ги в тв! Нямат дори магазини и достатъчно стоки, Барзани като видя, че затворихме границата обърна плочата и каза... а не нямаме ние веднага да обявим независимост... Аре израел да ги храни и америка:-) :-) :-) :-)
76
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
анадолски, тролиш безумно - вчера обясняваше по опорни точки, че ще анексираш Кюрдистан само да се отделят от Ирак, днес пак си недоволна от резултата, на "шекерите" референдум "искате ли евтин ток" от Масква ще организираш
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

досега Турция подбива иракския петрол от кюрдите контрабанда, неясно руснаците от коя ситуация имат повече изгода в общ план
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 68
По принцип не е много редно да правиш аналогия между Кърджали и Кюрдистан, поради много причин, но най-главната ече турците си имат своя държава, а кюрдите не, въпреки че правото на държава им е призанто от великите сили още със Сверския мирен договор.Вероятноста да се проведе подобен рефендум в Кърджали клони към нула по няколко причини, първата е че все пак по постоянно жителство населението е кажи речи 50 на 50 и второ турците там не биха заменили ЕС паспорта с този на Ердоганя
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"наистина ли Турция иска "шекерите" в Турция?"

Шекерите обичат България :-) :-) :-) :-)
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ромите щом искат - цял щат в Индия ги чака,
а в Кюрдистан колко турски граждани с двойно жителство живеят?"

Виж сега...поканата нищо не значи...знаем, че имате надежди да стегнат куфарите ама нанай :-)
Езика им е друг няма как...те български не научават при положение, че се раждат в България ти искаш индийски да научат:-) :-) :-)
Незнам в Кюрдистан дали има граждани на Турция...но се пита цялата територия, а не само кюрдите...ама вие щом сте доволни от резултата там:-) :-) :-) :-)
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анадолски
на всеки тридесет години подклаждате проблеми, зомбирайки по-младите и комплексирани мюсюлмани, които всеки път завършват по един и същи начин, накрая светът им крив - наистина ли Турция иска "шекерите" в Турция?