САЩ изтеглят дипломати от Куба заради атаки срещу посолството

Редица служители на посолството пострадаха мистериозно
29 сеп 2017 22:37,
38
САЩ изтеглят дипломати от Куба заради атаки срещу посолството
Снимка: архив Reuters

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че в американското посолство в Хавана ще останат само малък брой служители, изпълняващи основни функции, докато кубинската страна не даде гаранции на Вашингтон, че дипломатите му ще са в безопасност, предаде Асошиейтед прес.

Според изявлението на Тилърсън решението да бъдат изтеглени близо 60 процента от служителите цели да се гарантира безопасността на дипломатическия персонал.

Тилърсън заяви, че САЩ запазват дипломатически отношения с Куба и контактите ще продължат, за да бъде гарантирана защитата на американските интереси и национална сигурност. Вашингтон и Хавана ще си сътрудничат за разследване на случаите с мистериозни атаки срещу дипломати на САЩ.

Още по темата

Американският държавен секретар посочи, че не разполага с данни при тях да са пострадали граждани на САЩ, пребивавали в Куба при посещения от личен характер. Но тъй като Вашингтон не знае каква е причината или източникът на атаките, американските власти не могат да посъветват хората как да се предпазят, се казва в изявлението.

САЩ издадоха предупреждение към гражданите си да се въздържат от пътувания до Куба. В съобщението на Държавния департамент се посочва, че редица служители на американското посолство в Куба са били обект на атаки, извършени в сгради, посещавани често от американски граждани. Държаният департамент смята, че има риск и за гражданите на САЩ, които не са дипломати.

Американските власти предупреждават също гражданите си, че разполагат с ограничени възможности да им помагат при техни посещения в Куба, тъй като изтеглят по-голямата част от дипломатите си.

Преди няколко месеца американски дипломати в Куба се оплакаха от различни здравословни проблеми със загадъчен произход - загуба на слуха, симптоми на мозъчно сътресение, гадене, главоболие, шум в ушите. При първоначалното разследване се появиха подозрения за някакви "звукови атаки", но картината се оказа неясна.

ФБР и други агенции обследваха жилищата и хотелите, където са ставали инцидентите, но не откриха никакви специални устройства. Не бе намерено и научно обяснение на случилото се. Някои дипломати разказаха, че са чували различни силни шумове или са усещали вибрации, докато други нищо не чували и усещали, а симптомите се появявали при тях впоследствие.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
10
 
27
 
! Отговори
Симулация преди 6 години
Симулират бе, кубинците си живеят живота и не им пука за Сащ а тях кат не ги бръснат за слива са способни да си намислят с какво да те въвлекът в приключение - като селянин дебелак в дискотека - 'ейй ти що ме бутна...наш кой съм аз??? Ама ше си намерят майстора
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Досиетата Х . Кубинците ме изненадват . Каква е тази психотронна бомба която са измисли ?
5
7
 
38
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Както се казва-рискове на професията!Който обича да подслушва,може и да загуби слуха си-справедливо!Впрочем нашия Цецо(Ухото) това и заслужава....
4
14
 
23
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 6 години
Призрака на комунизма е много вреден и не се открива с уреди ................................
3
6
 
31
 
! Отговори
Петя преди 6 години
Купили са си евтини наркотици.
2
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прекалили са с хаванският ром. Който е 70 градуса. Оттам са им симптомите, не от някакво мистично оръжие.
1
16
 
43
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
само гавра със световният краварски терорист и нищо друго :)