САЩ разследват загадъчни "инциденти" в посолството в Куба

Служители загубили слуха си заради модерна апаратура
10 авг 2017 16:05, Елка Василева
11
САЩ разследват загадъчни "инциденти" в посолството в Куба
Снимка: архив, Reuters

Държавният департамент на САЩ съобщи, че през май са били изгонени двама дипломати от посолството на Куба във Вашингтон след "инциденти", в които служители в американското посолство в Хавана получили здравословни проблеми, предаде Ройтерс.

Според неназован източник сред симптомите била и загуба на слуха.

Говорителката на департамента Хедър Науърт каза пред репортери, че не е ясна точната причина за инцидентите, но пострадалите американци са се върнали в САЩ "по медицински причини" без заплаха за живота им.

"Възприемаме тези инциденти много сериозно и в момента има разследване", каза тя и добави, че на 23 май двама служители от кубинското посолство са били уведомени, че трябва да напуснат САЩ и те са го сторили. По думите й първият инцидент бил регистриран към края на 2016 г.

Анонимен правителствен източник във Вашингтон каза, че през последните шест месеца неколцина служители в посолството на САЩ в Хавана са били евакуирани заради проблеми със слуха и други симптоми. След това някои от тях е трябвало да ползват слухови апаратчета.

Външното министерство в Хавана декларира, че "Куба никога досега нито в бъдеще би позволила кубинската територия да бъде използвана за каквито и да било действия срещу акредитирани дипломатически представители или техните семейства".

Министерството съобщи, че е започнало свое разследване и потвърди желанието си да сътрудничи с американската страна за изясняване на случая.

Асошиейтед прес, която също се позовава на източник, пожелал анонимност, съобщи, че след месеци на разследване американски експерти установили, че пострадалите дипломати са били изложени на въздействието на модерна апаратура, излъчваща звукови вълни извън обхвата на човешкия слух. Устройството е било разположено в или извън жилищата на пострадалите. Не станало ясно дали апаратурата е оръжие за умишлени атаки или е имала друго предназначение.

Вашингтон и Хавана възстановиха дипломатическите си отношения през 2015 г., прекратени преди повече от половин век, и отвориха посолства.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: кубаСАЩпосолство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
10
 
! Отговори
ФАЩ преди 6 години
Каквото и да и м се случва на американските шпиони,малко им е!!!
8
11
 
2
 
! Отговори
Миял преди 6 години
И Рузвелт е подложен на психотормоз в Ялта. Той трябваше да умре по рано защото направи много отстъпки на Сталин. Рузвелт пусна Сталин в Берлин зад гърба на Англичаните.
7
1
 
2
 
! Отговори
водач на МПС преди 6 години
Има описан сходен и аналогичен случай в книгата Братството на Розата. Но съществува и Братството на Камъка.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да затвори полуоткрехнатия прозорец на еди-кой си етаж и после да провери и за работещ вентилатор с прецакано лагеруване. Ако се припомни удобно забравената история на забранените открития, разработките за звуково оръжие водят началото си от съчетанието на тези два "феномена".
5
2
 
20
 
! Отговори
СЪВЕТ преди 6 години
Путин не се шегува , прави си майтапи - запушил е големите Ушаци .
4
2
 
15
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Апаратурата си е съвсем наред. Просто са искали да отслабят слуха им, за да викат, че да ги чуят.Хай тек, един вид :)))))
3
2
 
36
 
! Отговори
Слушалка преди 6 години
И аз да седя цял ден със слушалките и да слухтя ще оглушея :)
2
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брей, брей, брей.....тия краварчета си загубиха вече акъла, седнали само за слуха си да се кахърят! Главата си загубихте, алоуууууу.....Един конгресмен се обърна към маккейн-чо, че "гласувал без мозък".....В буквалния и преносния смисъл! Цял свят вече ще им се подиграва, те се загрижили за външния си вид!!!! Шу.шу.мин.ги..
1
3
 
31
 
! Отговори
ДА преди 6 години
Кубинците не си поплават яко тормозят *** САЩ....