3 милиона каталунци до урните, за Мадрид референдум... няма

Пострадалите от палките на полицаите станаха над 700
Обновена: 1 окт 2017 22:31 | 1 окт 2017 22:28, Камелия Цветанова
258
3 милиона каталунци до урните, за Мадрид референдум... няма
Снимка: Reuters

Завърши гласуването на референдума за независимост на испанската област Каталуния.

Секциите затвориха в 20 часа местно време в край на един най-бурните дни в най-новата испанска политическа история, предаде ДПА.

Още по темата

Около три милиона души отидоха до избирателните секции.

Въпреки това, не всички от тях успяха да гласуват, тъй като някои от секциите бяха блокирани от испанската полиция.

Според каталунското правителство в сблъсъци с полицията са пострадали повече от 760 души.

На силите на реда бе наредено да не допуснат да се състои референдума, обявен от испанския Конституционен съд за незаконен.

"Испания е срам за Европа заради начина, по който се опита да смаже референдума”, заяви правителственият говорител на област Каталуния Жорди Турул.

Той определи действията на гражданската гвардия като "пълна диващина”, която ще доведе до международен скандал.

Междувременно кметът на Барселона Ада Колау призова испанският премиер Мариано Рахой да подаде оставка заради действията на правителството срещу каталунските граждани.

"Той е страхливец, който се крие зад прокурори и съдилища. Днес прекрачи всички граници с действията на полицията срещу нормални хора, възрастни хора, семейства, които защитаваха основните си права”, допълва още Колау.
 
Испанската полиция потвърди това, което медиите разбраха от социалните мрежи – че са използвали гумени патрони и палки срещу няколко групи протестиращи, които са окупирали секции в Барселона.

Каталунското правителство се зарече, че Испания ще отговаря за действията си пред международни съдилища.

В телевизионно обръщение обаче премиерът на Испания Мариано Рахой заяви, че референдум в Каталуния не се е състоял.

Според него неразрешеният референдум е "подигравка със същността на демокрацията".

"Народът на Каталуния бе подлъган да участва в забранено гласуване. Референдумът бе стратегия на регионалното правителство срещу законността и демократичната хармония и е "път, който не води никъде", заяви Рахой.

Испанският премиер благодари на силите за сигурност, че са се придържали към закона и са си свършили работата.

Рахой призова за среща на всички испански политически партии, за да се обсъди бъдещето на страната след референдума.

"Направихме каквото трябваше да направим. Ние сме правителството на Испания, а аз съм главата на това правителство, и поемам пълна отговорност. Изпълнихме задължението си да защитим върховенството на закона. Действахме в рамките на закона, и само на закона“, подчерта испанският премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такъв садизъм спрямо собствения ти народ, при това в европейска държава и в 21 век рядко се вижда.Испанското правителство трябва да подаде незабавно оставка.
125
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталунците са глупави! Разглезени от добър живот в последните 50 години...ЕВОЛЮЦИЯ, а не Революция е истинския и стабилен начин за промяна.Революцията е катастрофа, ЕВОЛЮЦИЯТА е Напредък!Революция в Русия в 1917 - пълен провал за обществото, социалистическо робство.Еволюция в САЩ - само за 100 години това ги прави най-напредналите, богати и могъщи.Китай, С Корея, Куба - революции и беднотия!
124
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честита демокрация, честити европейски ценности! Драйфа ми се от такива демократи!
123
1
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Днес демокрацията в западна Европа беше окончателно погре.бана.Всъщност там отдавна няма демокрация.Да не зачиташ желанието на 3 000 000 души и да хвърлиш тежко въоръжена жандармерия и полиция срещу цивилни граждани само, защото искали да гласуват на референдум ...*** демокрацията аз !
122
2
 
10
 
! Отговори
до 189 преди 6 години
Скоро и туй ще се случи не се бой, целия свят ви насъбра вече на ислямизма и религията на мира и болния ви лидер. Aйде лягай си вече. че утре трябва да сушиш тютюн и пасеш онцете. Разбра ли бе ***.
121
1
 
8
 
! Отговори
ДО 184 преди 6 години
Тия земи никога не са били ваши владели сте ги незаконно но Русия и света изправиха тази ваша огромна грешка и пак ще я изправи ако трябва разбра ли ***. Путин само чака да ви ваправи на салата задето му убихте посланика и свалихте самолета
120
1
 
7
 
! Отговори
БРАВО НА ПУТИН! преди 6 години
МАЧКАЙ, ВОВА!
119
2
 
7
 
! Отговори
до 184 преди 6 години
Искай си вие сте незаконно тука, гледай да не ви изритаме после си искай, апропо кюрдите си нямат държава като каталунците и нямат къде да идат Кога ще има референдум в Турция за кюрдска държава. Айде нападайте да се обединим славянските народи че да ви направим само на турци *** такъв.
118
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Диктаторите от ЕС не могат и едни избори да проведат без кръв и насилие срам и позор Юнкер и Рахуй в затвора.
117
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 182Че ние от бълХарите земи не искаме! Ние искаме само това, което си е наше - Източните Родопи до Пирин (оттатъка е на македонците), Странджа-Сакар и Делиормана.
116
4
 
5
 
! Отговори
Републиканец преди 6 години
ЕС е незаконно туморно облазувание в сърцето на Европа създадено насилствено и без референдуми под диктатурата на фашистите от САЩ. Cега демократите и свободните хора щe изритат червените каскети самопровъзгласии се за царе и императори на ЕС ако се наложи с гражданска война.
115
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Референдума предполага хора а турците не са хора. ние нямаме земи за връщане на Турция, а на нас Турция има да ни връща земи,
114
2
 
8
 
! Отговори
до 177 преди 6 години
Като искат да са част от Турция да си ходят в Турция я да видим ти какво мислиш по въпроса, защо не отиват ами стоят тука да сеят тютюн ? Испания е окупирала Каталуния от векове искаш ли Турция да те окупира и тебе ?
113
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България няма турско население. Има само агенти на турските тайни служби, които са враждебно настроени към България. Като такива трябва да се депортират. След като излежат присъдите си, разбира се. Това е демократично, мисля. Никой няма повече да им сменя имената. Стига да не правят пак атентати де. Тогава и сексуалната ориентация ще им бъде сменена преди разстрела. Ние, българите, сме доста демократично настроени по въпроса. Справедливостта, преди всичко.
112
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има вече и резултати, 90% са за отделянето, сега се спече работата.
111
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрация и забранено гласуване са 2 противоположни термина, използвани в едно изречение от човек, показващ ясно какво представлява европейската демокрация. Драги българи, изобщо не си правете илюзия за евроатлантическата демокрация. Тя е едностранна - те имат права, които вие трябва да пазите, а вие имате задължението да пазите техните права. За вашите права никой не говори.
110
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 176, Баце я да видим какво мислиш, ако утре районите, със смесено налесение решат да си гласуват,че искат да са част от Турция???
109
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 169За какъв сепаратизъм говориш ? Tука става въпрос. че каталун;ите искат да си върнат земята дето кастилските крале и католичесаката църква им открадна преди време. Сега ако аз дойда и се настаня в двора ти ще мe търпиш ли ? И понеже много обичате да сравнявате с Крим. Къде са бунтовете в Крим против окупацията на Путин опа няма такива, защо ли?
108
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като се прибирам, детето стои само до мен.. Като си тръгвам, детето пълни очите, защото усеща че скоро няма да се видим.. Едва ли ще си простя, че се подхлъзнах с тоя противна жена! Офффффффф..... Даже не ми се пие.
107
3
 
9
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Защо мух.льовците от Европейската комисия се изпокриха като мишки вместо да наредят на испанското правителство да оставят хората да си изкажат свободно мнението.