Гумени куршуми срещу каталунците, камъни по полицаите

След затворените секции признават за валидни и бюлетини принтирани вкъщи
181

Снимка:Reuters

Над 340 души са потърсили медицинска помощ при намеси на испанската полиция с цел предотвратяване на произвеждането на референдума за независимост на Каталуния, предадоха ДПА и Франс прес.
Още по темата

Повечето от пострадалите са получили натъртвания, виене на свят или паническа атака. 91 души обаче са били ранени, като един от тях по-сериозно.

Испанските медии съобщиха, че полицията е задържала протестиращи в Барселона и е използвала гумени куршуми, за да ги разпръсне

11 служители на реда също са били ранени по време на сблъсъците с протестиращите. От вътрешното министерство в Мадрид уточняват, че по полицаите са били хвърляни камъни.

Каталунският регионален премиер Карлес Пучдемон обвини испанските власти в неоправдана, непропорционална и безотговорна употреба на насилие при опитите за възпрепятстване на референдума.

Палките, гумените куршуми и насилието от страна на испанската полиция показаха "ужасния външен имидж на Испания", коментира Пучдемон пред репортери.

Той подчерта, че неоправданата и непропорционална употреба на сила "не само не сложиха край на желанието на каталунците да гласуват... но и помогнаха за разсейване на всички съмнения, на които трябваше да намерим отговор днес".

Според представител на официалното правителство на Испания, регионалната полиция на Каталуния, която по-рано масово отказа да участва в акциите против референдума за независимост, е съжалила за действията си, пише испанското издание El Pais.

Силите за сигурност са изпратили общо писмо, адресирано до националното управление на полицията, в което се изразява желание, да бъдат включени в действията срещу референдума.

Според писмото, лидерът на областта Карлес Пучдемон е единствения виновник за случващото се в Каталония.

Представителят на испанското правителство в Каталуния обаче похвали службите за сигурност, че са действали "професионално" за изпълнението на съдебното решение да се осуети произвеждането на референдум за отделянето на областта от Испания.

Делегатът на Мадрид в Барселона Енрик Мильо благодари на служителите на Националната полиция и Гражданската гвардия за старанието им "да бдят за сигурността на всички каталунци и да гарантират техните права".

Днешните събития в автономната област "никога не могат да бъдат представени като референдум или нещо подобно", подчерта отново Мильо.

Регионалното правителство на Каталуния пък обяви, че разрешава на гласоподавателите да дадат своя вот в която и да е отворена секция в региона, ако тяхната е блокирана.

На пресконференция говорителят на местната администрация Жорди Тутул каза и че принтирани вкъщи бюлетини ще бъдат приемани за валидни.

Централното правителство на Испания пък отново поиска от Пучдемон да прекрати референдума за независимост.
В съобщението се казва още, че "Пучдемон и неговия екип са отговорни за всичко, което се случи днес и за всичко, което може да се случи, защото не сложиха край на този фарс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kрим, Абхазия и Южна Осетия поздравяват и първи признават независима Каталуния!
61
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Съединението прави силата" - хубав девиз, който малко хора разбират. Когато/ако се разделят на хиляди отделни селища, тогава може би ще си спомнят с тъга за времената, когато е имало държави и дори цели съюзи от държави, обединени от общи идеи. Но ще е късно.
60
3
 
3
 
! Отговори
batmario преди 6 години
почти не видях млади хора 20-25г. при сблъсъците с полицията...което ме кара да мисля че довечера ще стане нещо страшно...колко е тънка линията от любов до омраза...Бог да пази от жертви...
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как да стане това безобразие .Ако Каталунците постигнат независимост и автономия . То във всяка страна ще се получиефекта на доминото . Това означава в България .Гърция,Италия ,Германия да се отделятсъвсем скоро нови автономни републики . А това означава и края на НАТО .
58
2
 
5
 
! Отговори
до 55 преди 6 години
Точно западняците създадоха и Ирак, и Сирия. И не искат да бъдат поделени. западът не призна референдума в Ирак ,така ,че не лъжи. Но факт е-Сирия и Ирак са изкуствени държави, и Кюрдите имат право на свобода. кюрдския случай няма нищо общо с Каталуния. Защото каталунците имат спазени всички права.
57
4
 
6
 
! Отговори
Народна мъдрост преди 6 години
До 54Със сила не може да спреш народа. Какво ще направят в Мадрид? Ще арестуват всички, които искат независимост в Каталуния? Или само официалните лица? Народът пак ще се вдигне и пак няма да се подчини.А нашият народ хубаво го е казал: "На сила хубост не става."Перифразирам: "На сила Каталуния в Испания не може да я задържат."
56
1
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 6 години
Шотландия се отказа да иска отделяне. И то на законен референдум, позволен от централната власт. Щото без парите на Лондон, в Шотландия ще настане гладомор.Единствено и само за Кюр дите си прав-защото са подтискани, другите общности не са подтискани. Или може би хората въвъ Фландрия са подтискани????? Да тдвърдиш,че във Фландрия местната общност няма всички права-на език, самоопределение, да гласуват и тн е лъжа.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нас не сме се оправили, с водач Тиквун, та за тия ше мисля..
54
2
 
8
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Западняците могат да цепят Сирия и Ирак и то по най-брутален начин, ама независимост на Каталуния не дават.... Израел също подкрепя отцепването на кюрдите в Сирия и Ирак, но не се съгласява с независима държава Палестина! Международното право е въобще една жалка хартийка! Истината е, че ако си достатъчно силен ще имаш права, ако не си няма да имаш....правото на силата е с предимство пред писаното право... Също, Косово има право да се отдели от Сърбия, но Донбас няма право да се отдели от Украйна
53
4
 
3
 
! Отговори
до 51 преди 6 години
И какво предлагаш да направи Мадрид. да си трае? Не само право, но и задължение на държавата е да брани суверинитета и териториаланта си цялост-вклч и със сила-която в случая е напълно законна. Даже ,сила Мадрид не е употребил, а трябваше отдавна сепаратистите да са на подсъдимата скамейка. Какво е сила ли-като Турция прати танкове срещу кюрдите в диарбекир. Или като в Иран се наказват тежко местни сепаратисти. Държавата е длъжна да използва сила, и мадрид няма друг избор.
52
0
 
6
 
! Отговори
Шоуто продължава преди 6 години
Това е само началото - следват Фландрия, Ломбардия, Шотландия, Баския, Кюрдистан, Аляска....
51
1
 
2
 
! Отговори
А преди 6 години
До PD 38За коя "цяла общност" говориш ? Цялата общност е испанският народ, а "цялата каталунска общност" не са само сепаратистите, които и в двата случая са малцинство !
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Действията на испанските власти няма да успокоят обстановката, а ще я нажежат до червено и ще надъхат още повече каталунци да искат независимост. Оттука нататък Испания вече няма да е същата. Премиерът на Баския преди няколко дни призова Мадрид да не пречи на референдума, а както знаем баските са легендарни със сепаратизма си, така че това е само началото на края.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 46Аз живея в бг и още го пазя! Ястребе, един ден и това ще стане !
48
0
 
8
 
! Отговори
до 39 преди 6 години
Няма турска нация. Думата турчин е неологизъм. Н ещо като югославяните, съветските хора, румънците. До края на 19 век думата турчин е изключително обидна-така са наричали най-бедните мюсулмани, а в ловешко-и бедни българи християни-като обида. Турците са събирателно понятие от роми, тататири ,черкези, араби, ***, смес. Думата, в сегашния смисъл е въведена от Ататюрк ,за да замени думата османлии. Ататюрк казва,че Турция е последната държава, която се е освобободила от османската империя
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ирак гласуват под строй, и който не гласува го вкарват в затвора а тук обратното, това е ДЕМОКРАЦИЯ
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 30Каталунците са по - близки до окситанските диалекти в южна Франция, от колкото до кастилския/испански/. Единствено валенсианския им е по-близък, но и той е бил едно време, част от каталонския.Иначе, щом живеят в Испания, значи са испанци, но етнически са отделен народ.
45
0
 
5
 
! Отговори
до ястреба преди 6 години
"Ами да, колегата е прав - щом за каталунците може, за кюрдите може, за кримчаните може, за нас, турците в българия защо да не може?"Ти живееш в турция от 30 години насам и заяви, че си скъсал българският си паспорт. Не знам защо се числиш към българските турци.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ястреб ОсманлиятаТурците в България си имате държава - Турция! Ходете си там щом ви е родина.Не измествай темата - каталонците си нямат отделна държава! Няма държава Каталуния все още. Като се отделят, ще имат. И тогава други каталунци, които живеят в Испания няма да имат право да се цепят. Като си искат Каталуния, да си ходят там.Ти като си искаш Турция си отивай в Турция!Анадъммо??
43
4
 
2
 
! Отговори
Аз пък преди 6 години
До Анонимен 14Рядко съм виждал толкова професионални и добре премерени действия на полицията, въпреки че имаше няколко много сериозни провокации - гледах телевизията !