Щедра Анкара дава безплатно висше на турското малцинство у нас

Ще могат да учат във всеки един ВУЗ, в който пожелаят
13 окт 2017 09:30,
87
Щедра Анкара дава безплатно висше на турското малцинство у нас
Снимка: Reuters, архив

Анкара предложи представителите на турското малцинство в България и Западна Тракия да бъдат освободени от такси за университетско обучение в страната, предава Anadolu Agency.

Вицепремиерът Хакан Чавушоглу обяви решението, взето от Съвета за висше образование и Председателството на турските сродни общности в чужбина (YTB). „След като Министерството на националното образование подпише документа, той ще бъде изпратен за одобрение от кабинета“, поясни Чавушоглу.

Съгласно данни, представени от него, в момента в Турция се обучават 16 хил. чуждестранни студенти, а правителството иска да увеличи този брой чрез предоставяне на повече стипендии. Чавушоглу добави, че е роден и израснал в Западна Тракия и от името на турското правителство иска да работи за професионалното и икономическо развитие на хората в региона.

Западната част на Тракия в Гърция е дом на около 145 хил. турци, уточняват от агенцията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Томбола има и за закупуване на жилище. Всеки има пари и иска да купи от хубавите квартали, но не става, има томбола, желаещите да купят са много повече от наличните жилища и се тегли томбола, едва ако спечелиш можеш да си купуш жилище в хубав квартал (с хубава гледка).
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То ако турското образование не струва какво да кажем за българското...Робърт Колеж е известен и дипломата му важи навсякъде, но... не можеш да влезеш. Има томбола разбира се и който спечели влиза. Томболата се тегли пред всички кандидати, които са събрани пред школото. На който му изтеглят номера и започва да се радва, да скача... всички са с добри дипломи и вече дипломата не играе.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да си одят в анкара там да го дават...тук не като не им аресва прав път за босфора...
7
4
 
2
 
! Отговори
асимилация преди 6 години
И БГ дава на изселниците преференции в кандидатстването по ВУЗ-ове. Както се вика добре, че студентите в моя град са само от индийски и пакистански произход, че бащиците са им на другия край на света.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и досега можеше, но трябваше да имаш "връзки", та даже със стипендия се уреждаше.После като завършиш, и ако дипломата ти е добра, и ако Турция те кефи можеш веднага да започнеш работа. Но малко трудно на роден и израстнал в България Турция да му хареса за живот. За екскурзия и почивка може, но да живееш там... Не става.Проблем сега в Турция е, че средният успех е много висок.Всички имат високи дипломи и затова в училища на всякакво ниво се влиза с... томбола.Тегли се томбола и който спечели
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Марселмаймюнките да се пукат. Хаха
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 3По-добре да имат възможност да останат от колкото да си седят тук глупави и лесно контролирани и ПАК да лобират за ДПС. Малко множко станаха. Отворих приложение за запознанства във Варна и всяка 3та туркиня. Еми не, мерси ..
3
1
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
не,не остават а се завръщат и започват да лобират за "благодетелите си "
2
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В турските унивeрситети дори турците не искат да ходят скоро и пари ще почнат да раздават само и само някой да отиде турскотоо обраoзвание не струва за това е безплатно
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много се радвам. След като се изучат може да останат там да работят. Успех :)