Москва и Анкара: Задава ли се нова "ледена епоха" в отношенията им?

В Русия не гледат с добро око на последните действия на Турция
14 окт 2017 19:19,
366
Москва и Анкара: Задава ли се нова "ледена епоха" в отношенията им?
Снимка: архив Reuters

В петък стана ясно, че турските пристанища няма да приемат кораби, плаващи под какъвто и да е флаг, които идват от Крим. Това действие беше определено от Съвета на федерацията като "неприятелска стъпка", пише руската агенция ТАСС.

Първият заместник председател на комисията по отбрана и сигурност на Съвета Франц Клинцевич коментира, че тази забрана може да накара Русия да коригира отношенията между двете страни, а това би се отразило на съвместните действия на двете страни в Сирия.

Още по темата

Клинцевич не коментира дали обтягането на отношенията ще засегне икономическите връзки между Русия и Турция. От лятото на 2016 година Анкара и Москва върнаха приятелския тон в разговорите си и активираха редица проекти, особено в енергетиката. В резултат започна строителството на "Турски поток" и се активизира строителството на АЕЦ "Аккую".

Турция поръча и доставката на ракетни системи С-400, което се приема с известно напрежение в НАТО.

В Москва разглеждат последните действия на Турция като желание да се позиционира на световната карта, особено след очевидното захлаждане в отношенията със САЩ. "Никой не се съмнява в способността на Турция да провежда политика, която да отговаря на техните интереси", категоричен е Клинцевич.

Сега Русия внимателно анализира действията на Турция и прави впечатление и още една мярка на турските власти - усложняване на вноса на руска пшеница, нерафинирано слънчогледово олио и други селскостопански продукти.

В Москва на този етап оценяват този ход като отговор на руската забрана за внос на домати. Ситуацията не трябва да бъде наричана конфликтна, обясни вицепремиерът Аркадий Дворкович и допълни, че са в постоянен контакт с Анкара по този казус, пише РИА Новости.

Отношенията между двете държави веднъж вече бяха тествани и оцеляха след убийстовото на руския посланик Андрей Карлов в Анкара в края на 2016 година.

Последната официална среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин беше в Анкара на 28 септември. Двамата откриха икономически форум, а сред основните теми, които бяха обсъдени, беше ситуацията в Сирия.

Тезата, че Анкара се опитва да покаже независимост, среща потвърждение и в заявките на турския президент в началото на октомври, че Турция няма нужда от членство в ЕС.

Още новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още по темата: РусияТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
8
 
1
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Ако един вагон проЗталащина вървеше по една стотинка, болшинството бълГЕЙри щяха да са доларови мулти-трилионери досега! Но, както и цял свят знае вече, прозталащината им не струва пукнат грош, както и самият бълГЕЙрин! Хммм ... последното може и да не е вярно, защото в последно време еврейогейците започнали да си взимат булки измежду българите! ;-))
183
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Кюрдистан ще има паметник на цар Освободител , тавариш Путин , ясно е ))))).
182
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно ще има Кюрдистан. Голям Кюрдистан.
181
10
 
6
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
До True.Така е .До 855 година е имало силна и независима българска държава . После след ликвидирането на седемте български рода , започва упадъка . Така наречената България е насила християнизирана , и фактически от тогава започва нейния упадък в резултат на което става уязвима на Византия , и лесно бива завладяна от нея. Главната причина за тови е загубването на оригиналната идентичност на българската нация !Страшни факти ,но верни .....
180
6
 
1
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Човек може да е само толкова интелигентен, колкото му е капацитета, и да е ***, колкото си иска! - Cвети Яcтpeб Османлията
179
6
 
2
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Жалко че македонските братя Кирил и Методий са изхарчили толков време да я адаптират глаголицата да уйдисва на славянския език, нашите криводзурлатанковци от източна Македония дори не могат да пишат на нея, ами тропат с копита на шльокавица.
178
2
 
3
 
! Отговори
Офф преди 6 години
Аман от двуличници !
177
1
 
6
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До АнонименКлоун български *** срещу Русия тръгнал същия тъ.ак като западняците готови и с дявола да се съюзат за да заграбят руската територия.Западната култура е това тя се базира на грабежи за да подържа своят висок стандарт.Има проблем обче бившите колонии си искат своето и ви таковат жените по европейските площади.Гаранция че ще ви превземат преди да сте превзели вие Русия!
176
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФАКТ!246 Ха,ха!Първата световна война,определено не е Късното Средновековие...Хайде стига,се излага вече.
175
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен241ХММММ. Понеже ти го правиш,мислиш,че и всички останали го правят.
174
3
 
3
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До АнонименВсичко е Русия мойто момче.Скоро ще го усетиш *** и Корсика и Шотландия и Италия заграбила австрииски земи след Първата световна и тн!
173
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ястреб Османлията 242 Когато българите са създали държава на Балканите,Сърбия,Русия и Турция не са били държави на географската карта.
172
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФАКТ!239 Имала е и още как.Чети историята ,но не от руски и комунистически източници.Наблегни на Петър Първи и германката ,и руска царица-Екатерина Велика.Последната завзема Крим през 18 век.Чечня,всички северни народи,са руски колонии,които сега са в състава на руската ивперия, на агресора Путин.
171
3
 
0
 
! Отговори
Bayern преди 6 години
Do el bulgaroTi pik si tolkova bulgaro che psuvas na ispanski
170
6
 
4
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До АнонименРусия си е Русия тя никога не е имала колонии!Бъркаш с Англия и Франция и Холандия!
169
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФАКТ!255 Русия единствена в света не освободи своите колонии,заграбени през Късното Средновековие,защото граничи с тях.Световната колониалнасистема се разпадна през 60-те години на миналия век.Русия е диктатура и империя,"търма народов",цяло чудо е,че още не се е разпаднала сама,отвътре.Но,убийствата и задущаването на демокрацията в Русия ,няма да са вечни,диктаторът Путин,също.Всяка империя се разпада накрая.Поживьом,увидем.
168
2
 
3
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До АнонименТака и трябва да бъде няма как Русия да е слуга на някакви държавици с популации от ***!
167
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Русия никой не може да бъде задълго приятел,освен ако не стане неин покорен слуга.
166
5
 
4
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Маделин Олбрайт(чешка ефрейка): Не е честно Русия да има толкова много ресурси.ЧЕСТНО Е!Като не ти харесва отиди и си ги вземи!Исляма се подържа от Запада и ефреите но е въпрос на време Запада да бъде премазан под ислямският натиск!А Русия си е все там и все по-голяма!
165
5
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Спорих наскоро с едно заблудено Турче радващо се на Руско-Турската дружба и вярващо че Путин ще ги пази от лошите Американци които искаха да свалят кумира им Ердоган.И му викам:-При.мат ела тука!-Ти История учил ли си?-Знаешли че през последните 350 години Русия и Турция са воювали точно 7 пъти и всичките 7 пъти са губили.След всяка война са се сдобрявали и мине се не мине малко време и старата песен на нов глас.Въпрос не време е Путин да ви го навре отзад и точно така и става сега!