Апокалипсис? Супервулканът в Йелоустоун може да изригне по-рано

Магмата не спира да се увеличава и изригване ще има със сигурност
Обновена: 16 окт 2017 21:44 | 16 окт 2017 17:45,
90
Апокалипсис? Супервулканът в Йелоустоун може да изригне по-рано
Италианският вулкан Етна, най-високият и най-активен в Европа, изригва лава. 28 февруари, 2017 г. Източник: Reuters

Супервулканът под Националния парк Йелоустоун в Щатите може да изригне по-рано, отколкото се предполагаше, и да изтрие живота от планетата, предупредиха изследователи.

Учени от Държавния университет в Аризона, които са анализирали минерали от образци фосилизирана почва от най-скорошното огромно изригване преди 630,000 години, са открили, че вулканът се е събудил, след като магма се е вляла в калдерата - образувание, което се получава при сриване на кратера навътре в самия него и е с широчина около 65 километра, пише National Geographic.

Предишното изригване се е случило в почти същия времеви период - преди 1,3 млн. години, което означава, че Йелоустоун може би се подготвя за нова експлозия, която ще е катастрофална.

Вулканът може да изригне с повече от 1000 кубически километра скали и пепел - около 2,500 пъти повече от вулкана Сейнт Хелънс през 1980 г. в щата Вашингтон, казват учените от Аризона. Такъв тип изригване най-вероятно ще покрие по-голямата територия на САЩ с пепел и да вкара Земята във вулканична зима.

А предпоставки за изригването на вулкана има от години. През 2011 г. изследване показа, че земната повърхност над резервоара с магма изпъква с 25 сантиметра на всеки 7 години. През 2013 г. пък се оказа, че въпросният резервоар, който "захранва" супервулкана, е 2,5 пъти по-голям, отколкото се е предполагало, и продължава да се увеличава

Шокиращо е колко малко време трябва, за да може една вулканична система от сравнително спокойна да стигне до ръба на изригване, казва един от учените в Аризона - Хана Шамло, пред New York Times

Самата НАСА признава, че Йелоустоун представлява по-голяма заплаха за живота на Земята от какъвто и да е астероид. За сега те търсят начин как да охладят магмата, което ще забави изригването.

Едно от предложенията е да се пробие повърхността му, за да изпусне пара, но това си носи своите рискове - ако се пробие твърде дълбоко, вентилацията може да предизвика експлозивно снижаване на налягането и това да предизвика изригване.

По-разумната идея според НАСА е пробиване на 8-километрова дупка в хидротермалната вода отдолу и острани камерата с магма. Тези течности, които създават известните топли басейни и гейзери в Йелоустойн, вече изпускат около 60 до 70% от топлината на камерата.

В случай на извънредно положение НАСА предлага да се инжектира огромно количество с по-хладна вода, която да извлече още повече повече топлина и да се предотврати стигането на критичната температура. Такъв проект може да струва над 3,5 млрд. долара. Парата от водата пък може да се използва за задвижване на енергийни турбини и да се получи електричество, което да захранва региона десетки хиляди години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
Алан преди 6 години
До МиленаЭто очень правильно сказано.Поддерживаю и согласен
73
0
 
2
 
! Отговори
Алан преди 6 години
Здравы будьте, братья болгары.Интересная статья.Я не знаю языка, но все понял. Красота
72
1
 
2
 
! Отговори
Jordan преди 6 години
До анонимния, любител на теориите за конспирация. Първо, НАСА няма юрисдикцията да взема пари и да строй каквото и да е, предпупреждението идва на база спътниковите снимки. И да говори се за неминуемото изригване от десетилетия, но то се говори от цялата научна общност и предимно от геолозите ( явно в твоите фантазии, НАСА включва и тях). А що се отнася до теориите за конспирация за кацането на луната. Ти си непоправимо ***!
71
3
 
4
 
! Отговори
sss преди 6 години
До 80 :Ти си покъртително т*п :D Бюджета на НАСА е около 20млрд. долара на година.Не мисля ,че като вземат 3млрд. ще цъфнат и вържат..Смешно е просто.Колкото за кацането на луната.Еми те американците кацат там 6 или 7 пъти,всичко ли е снимано в Холивуд и кой е тоя "режисъор" дето е признал ,че е снимал филма ? Вие конспиратиците сте абсолютни ****или, я сега ни обесни и че Земята е плоска ,и вече може да се самоубиеш ритуално.
70
1
 
4
 
! Отговори
Милена преди 6 години
А къде ще иэбяга елитът, вместо спокойно да си печата долари и да НАДУВАТ колосални финансови балонни??? Логично би било, и иэвоэването на цялото элато от Форт Нокс!!!:-))) Апропо, тревожната информация, вече не се укрива!!! Най-вероятно, иэригването му наистина е блиэко!!! Ако пък стигне до вулкана Света Елена, могат да иэгърмят эаедно, и да устроят эрелище, което да се наблюдава и от далечния Космос!!!
69
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С този вулкан НАСА ни плаши от 50 години. Когато закъсат с мангизите веднага го изкарват на преден план. Сега ще дръпнат напред с 3.5 милиарда долара и когато ги привършат пак ще започнат да плашат с вулкана за нови 3.5 милиарда долара и така докато свят светува. На тези вярва ли им някой? Помните ли холивудският филм с кацането на луната? Да тогава лапнаха няколко милиарда уж за мисия с Аполо до луната а всичко се разигра тук на земята в холивудско студио. Това го призна режисьора снимал филма
68
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 6 години
Тъпанът, който е пуснал това, няма представа кога се слага десетична запетая, кога интервал за разделител на хилядите в числата. Математика - нула.
67
2
 
9
 
! Отговори
Крали Марко преди 6 години
Думата сащ.е синоним на думите ; червей ,мъ..рша ,смрад ,гадост. Планетата трябва да се самоличността от от..падъ..ците .
66
5
 
8
 
! Отговори
ИСТОРИКА преди 6 години
Сега ,значи следва удар от водородни бомби на Северна Кореа в права линия които вдигат цунами с километри височина и заливат яко краварският бряг в дълбочина ...това първо !!!! После следва Гуам изчезва моментално с ядрен удар и оттам другия удар е по централата право в Йиелоусроун за да го уважат с ядрен взрив...Честито ,дано братята българи са се сетили да хванат вече самолетите към Дома !!!!!!!!
65
4
 
6
 
! Отговори
Станислав Геоегиев преди 6 години
Оригиналната статия на натгео хич не е толкова стряскаща, но от днес.бг, както подобава на една българска жълта медия, доста са я поукрасили. Че и чак Апокалипсис добавили. Всяка година, преди хелоуин се изцепват с нещо такова. Това не е журналистика - това е нескопосано преписвачество.
64
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недейте така, на другарите децата им са в Америка ми ще вземат да станат зян после кой ще управлява България? Същият въпрос виси със страшна сила и за великият СССР пардон Русия.
63
0
 
6
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Абе още ли не се съферясахте че НЕГ*Р не е нетолерантна дума след като си има държава Нигерия! Направете го преди избухването на вулкана, после ще е излишно и ще ви остане завинаги!
62
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До зззЩе има няколко месеца проблем със слънцето умчо, какви ти 30 години. Краварите ще изядат дървото яко, но за останалия свят няма да има кой-знае какви проблеми. Може да се загуби част от годишната реколта, според зависи кога ще се случи, и някой друг месец да не летят самолети.30 години... тва е смях и глупости бе... "пич".
61
3
 
4
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Ако е възможно да се направи нещо за да се отсрочи, в САЩ е немислимо защото бялото население е оредяло и в положение на българите в България. Такива огромни Гешефти като НАСА, Пентагона, Правителствата са еврейски изцяло във всичките ръководни позиции, а помощниците са ***, араби, китайци и мексиканци за да не посягат на Главните. При така устроен свят избухването на вулкана ще е добре дашло спасение!
60
2
 
3
 
! Отговори
ззз преди 6 години
До 66 :Кое е смях и кое са глупости бе пич ? Хубаво си неук ,ама поне не се хвали с това.Първо научи това и онова и после пиши глупости.
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросния мега-вулкан е имал 2 мега-изригвания за последния милион години, и като гледам живота не е изчезнал, нито в хамерика, нито в глобален мащаб.
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ззз".Няма да се види слънце поне в следващите 30 години"Пълни глупости. Че е голям вулкан, голям е. Ама 30 години.... смях... Къде къде по-големи катаклизми са ставали на планетата...
57
0
 
12
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
Не, не съм част от секта.Просто Вселената е безразлична към такива неща като изчезването на звезда, или пък даден вид, което ме навежда на мисълта, че сме един малък пикоч на фона на всичко останало, така че няма да е кой знае каква загуба, ако и ние се наредим в списъка...
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТА на КНДРРакети и ядрени оръжия ,немогат да придизвикат изригване на Yellowstone.За да се случи това ,трябва да бъдат взривени поне на 10км дълбочина.
55
8
 
6
 
! Отговори
ззз преди 6 години
До най-страшните кошмарВижда се ,че си малко неук и ограничен.Вулкана няма да затрие само САЩ,а целия свят.Американците са късметлии,защото ще бъдат заличени на момента,а ние ще се мъчим още 1-2 месеца.Няма да се види слънце поне в следващите 30 години. ,което означава ще цялата разстителност на планета и живите организми ще умрат,понеже и кислорода ще изчезне,няма да има и храна.Така ,че не гледай факта ,че на вуте "ще му е зле"