Апокалипсис? Супервулканът в Йелоустоун може да изригне по-рано

Магмата не спира да се увеличава и изригване ще има със сигурност
Обновена: 16 окт 2017 21:44 | 16 окт 2017 17:45,
90
Апокалипсис? Супервулканът в Йелоустоун може да изригне по-рано
Италианският вулкан Етна, най-високият и най-активен в Европа, изригва лава. 28 февруари, 2017 г. Източник: Reuters

Супервулканът под Националния парк Йелоустоун в Щатите може да изригне по-рано, отколкото се предполагаше, и да изтрие живота от планетата, предупредиха изследователи.

Учени от Държавния университет в Аризона, които са анализирали минерали от образци фосилизирана почва от най-скорошното огромно изригване преди 630,000 години, са открили, че вулканът се е събудил, след като магма се е вляла в калдерата - образувание, което се получава при сриване на кратера навътре в самия него и е с широчина около 65 километра, пише National Geographic.

Предишното изригване се е случило в почти същия времеви период - преди 1,3 млн. години, което означава, че Йелоустоун може би се подготвя за нова експлозия, която ще е катастрофална.

Вулканът може да изригне с повече от 1000 кубически километра скали и пепел - около 2,500 пъти повече от вулкана Сейнт Хелънс през 1980 г. в щата Вашингтон, казват учените от Аризона. Такъв тип изригване най-вероятно ще покрие по-голямата територия на САЩ с пепел и да вкара Земята във вулканична зима.

А предпоставки за изригването на вулкана има от години. През 2011 г. изследване показа, че земната повърхност над резервоара с магма изпъква с 25 сантиметра на всеки 7 години. През 2013 г. пък се оказа, че въпросният резервоар, който "захранва" супервулкана, е 2,5 пъти по-голям, отколкото се е предполагало, и продължава да се увеличава

Шокиращо е колко малко време трябва, за да може една вулканична система от сравнително спокойна да стигне до ръба на изригване, казва един от учените в Аризона - Хана Шамло, пред New York Times

Самата НАСА признава, че Йелоустоун представлява по-голяма заплаха за живота на Земята от какъвто и да е астероид. За сега те търсят начин как да охладят магмата, което ще забави изригването.

Едно от предложенията е да се пробие повърхността му, за да изпусне пара, но това си носи своите рискове - ако се пробие твърде дълбоко, вентилацията може да предизвика експлозивно снижаване на налягането и това да предизвика изригване.

По-разумната идея според НАСА е пробиване на 8-километрова дупка в хидротермалната вода отдолу и острани камерата с магма. Тези течности, които създават известните топли басейни и гейзери в Йелоустойн, вече изпускат около 60 до 70% от топлината на камерата.

В случай на извънредно положение НАСА предлага да се инжектира огромно количество с по-хладна вода, която да извлече още повече повече топлина и да се предотврати стигането на критичната температура. Такъв проект може да струва над 3,5 млрд. долара. Парата от водата пък може да се използва за задвижване на енергийни турбини и да се получи електричество, което да захранва региона десетки хиляди години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
18
 
! Отговори
ус сенат преди 6 години
веднага санкций за тоя вулкан
33
1
 
1
 
! Отговори
ANYS SHEPTI преди 6 години
PRITESNEN SAM ZA MECHKITE GRIZLI TAM.NE ZA HORATA>>>>EDNA MECHA KOJA STRUVA MNOGO PO VECHE OT NIAKOLKO INDIANSKI GLAVI
32
0
 
6
 
! Отговори
ууу преди 6 години
До БУАХАХАХАХи "да се получи електричество, което да захранва региона десетки хиляди години." ????
31
0
 
11
 
! Отговори
БУАХАХАХАХ преди 6 години
"Към момента количеството се изчислява на около 96 млрд. кубични километра."Еваллата, журналята!
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коментарите са пак хвани единия удари другия... няма ли къде да си изливате безпределната простотия?
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За наводненията и ураганите във Флорида и Калифорния кой е виновен?Путин, руснаците-техните хакери и учени, нали? Ами така е-санкции на Русия, руснаците ще имат да си връщат.А...............забравих руските олигарси и милиардери, които действат по поръчка на Кремъл ,Медведев и Путин.
28
3
 
19
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Лично Путин е виновен и руските геофизици и руските хакери, нали??Това сте забравили да пишете!
27
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без съмнение руските хакери стоят зад това. Хакнали са лавата и я насочват към кратера.
26
3
 
6
 
! Отговори
Артър Дент Junior преди 6 години
Аз отдавна съм си поръчал транспорт за Вега, така че качвам семейството и още 100 човека и тръгвам, ако се наложи. Още има 99 свободни места - моля преведете 99999 лева в сметката ми и ще ви направя резервация.
25
2
 
9
 
! Отговори
Насакото Яката преди 6 години
Ух че кефооооч. Ще е супер яко, щото много маймуни станаха на клона. Но Гея има начини да се лекува
24
4
 
13
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Ама има толкова много американци.Що не ходят да п.и.каят отгоре му и да го УхладятПичове прочетете за Содом и Гомор.И те са били като вас- отървали влака.Господ ги наказалМислете докато клечите в землянките с компоти
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В целата работа има възможност за една врътка. Като изригне, понеже сме европИйци и зашото сме стабиУни, може и да имаме некой друг час. Замолвам новинарите от телевизията, както и пишещите в Нет-а да не си я кътат новината, а да я споделят, за да имам време да стигна до Шератоня, да се намаам като за последно в ресторанта и да не си платя...
22
1
 
9
 
! Отговори
Иванчо от трети клас преди 6 години
Паци ви каза за онзи шуменски ходжа, който предрекъл, че от небето ще валят х/йове, ама вие не повярвахте!Видяхте ли сега, а?
21
0
 
18
 
! Отговори
Inter преди 6 години
До АнонименНе само жито, ами и грозде няма.Начи и ракия няма... е те това че ни %бе макята
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 3 и 6Вие да не сте от някоя сатанистка секта, бе?
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите ще оцелеят не задруго, ами защото се научиха да правят мусака по герберски - заместват картофите със същото количество нарязана на кубчета луканка. Става много вкусно и здравословно. Рецептата е на Калинка Илиева - бивш шеф на фонд Земеделие, избрана с конкурс и станала нарицателно за междуличностните отношения в публичната администрация и конкурсното начало, водещи от ГЕРБ.
18
3
 
7
 
! Отговори
Не знам,ще го бодат преди 6 години
ли този вулкан, ще го разхлаждат ли и каквото там друго смятат, нека да го правят, та да се разбере веднъж завинаги (поне в рамките на живота на сегашните хора),ще има ли ядрена зима или ще ни се размине?Нашите управляващи да кажат с хранителни запаси разполагаме и ако те не са достатъчни, за да преживеем няколко години, да отделят от бюджета средства, за да купят храна и лекарства за този период.Една година да ни освободят от данъци, та да купим по един голям фризер и да го напълним.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За времето си филма беше велик ;)
16
4
 
23
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Баба Ванга е казала, че българите ще оцелеят, защото ще имат туршия, ракия и домашни луканки. Ние сме просто живи твари, които тънат в заблудата за собственото си величие. Ако трябва да перифразирам Дъглас Адамс - ние сме като локва на пътя, която си мисли, че дупката на асфалта е правена от Бог точно като за нея - и с убедеността си в това се изпарява от слънцето.Неуспешен път на еволюцията сме... Твърде много агресия, алчност и унищожение!!!
15
0
 
5
 
! Отговори
dd преди 6 години
Грешно сте преписали. 960 куб. мили или около 4000 куб. км е обемът на калдерата.