Милиардерът Сорос дари $18 млрд. на "Отворено общество"

Така организацията става втората най-богата в САЩ
18 окт 2017 13:17, Елка Василева
112
Милиардерът Сорос дари $18 млрд. на "Отворено общество"
Джордж Сорос. Снимка: архив, Reuters

Прочутият американски финансист Джордж Сорос дари голяма част от богатството си на своята фондация, създадена през 1984 г. в подкрепа на демокрацията, човешките права и свободата на печата, предаде Франс прес.

"Отворено общество" получи 18 милиарда долара от 87-годишния Сорос, голям донор на Демократическата партия в САЩ, заяви говорителка на фондацията пред АФП.

Сумата е свързана с "текущия трансфер на активи" от страна на Сорос, "който планира да остави най-съществения дял от богатството си на фондациите "Отворено общество", изтъкна тя.

Дарението превръща "Отворено общество" във втората най-богата неправителствена организация в САЩ след фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която разполага с 40 милиарда долара, за да подпомага решаването на проблемите в общественото здравеопазване и развитието навсякъде по света, сочат данни на "Нешънъл филантропик тръст".

"Отворено общество" представлява мрежа от 39 организации, работещи в цял свят. Първата започна да действа през 1984 г. в Унгария, родната страна на Сорос. Последната до момента бе открита през 2016 г. в Мианма.

Джордж Сорос е президент на "Отворено общество", а синовете му Александър и Джонатан - членове на управителния съвет. В дейността на фондацията участват и други от децата му.

Известен с рисковите си финансови операции, американският милиардер от унгарско потекло е дарил досега 12 милиарда долара от състоянието си за благотворителни цели.

Първото му дарение е от 1979 г., когато финансистът осигури стипендии на чернокожи ученици от Южна Африка в разгара на апартейда, напомня фондацията му на своя сайт.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сокол 9Да наричаш останалите "прости", не те прави автоматично гений. Даже и умен не те прави. Само ти дава възможност да напишеш един ред с правописни грешки. Оставям те сам да ги откриеш. :)))))
41
14
 
3
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
40 кои войни е водил Обама безнаказано татой ще се окаже най мекушавия президент след Карттър. а наградата му я дадоха за това че изтегли американските войски от Ирак
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много лоша новина за българите!Много!Тука разни кучета като лапнат част от милиардите само гледай какво става!
39
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаркаИ на всичкото отгоре обвиниха Аун Сан Су Чи, която защитава народа си, че подкрепяла насилието срещу мюсюлмани и заплашиха, че ще и отнемат Нобеловата награда за мир ! Същите бандити, които оставиха Обама да води войни безнаказано, и дори не споменаха, за отнемане на неговата награда ! Двоен стандарт и нагло лицемерие !
38
2
 
18
 
! Отговори
Прарлелна вселена преди 6 години
урките в Украйна си правят нов маймундан. Сигурно от благодарност към западните покровители пак разиграват сценката. Явно, "Отворено общество" има нужда от финасиране за новия цирк, а?(Тука що не се отразява по новините ?, Нали Украйна е основно причината да се заговори за "руската заплаха"? Вече не са ли интересни укропитеците?)
37
4
 
17
 
! Отговори
Циник до Сокол 9 преди 6 години
Прав си!"Умните и красивите" като теб - и богу не са драги!
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Последен транш.Както се казва: Дал им някой лев, та да го помнят с добро.
35
2
 
13
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Отворено общество в Македония финансира единствено медии които не спират да възхваляват сегашните властодръжци там сърбо-комунистите от СДСМ ... И докато бяха опозиция и сега докато са на власт. А много от тези които работеха за Отворено общество и за медиите които то финансираше сега се назначени в правителството на сърбо-комунистите на най-различни позиции. Не разбира се че Сорос не се месел никъде. Това е само илюзия. Как пък може един Сорос да се меси навсякъде. Явно може.
34
22
 
6
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
Колко много мъка има по нашата земя. Толкова са елементарни болшиството от вас. Елементарно прости. После не се сърдете на никого че все сте изоставащи от света.
33
6
 
20
 
! Отговори
почна се... преди 6 години
2,4 трилиона е харчлъка на "демоктратичния" запад да се докопа до ресурсите на арабеските извън конрола им.Намесата на Путин им обърка тотално плановете и сега набират каквито ресурси имат...Жалка работа!
32
6
 
35
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Докато диша тоя ще върши злини. Дарил е парите на себе си за да върши още от същото заради което цял свят го мрази, *** неземен
31
5
 
47
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Още един ярък пример - как с много пари - можеш безнаказано да се месиш във вътрешните работи на много държави!Браво на Путин и Орбан , които забраниха клоновете на тези антидържавни организации!Един борсов спекулант - наумил си, че той ще казва на народите в коя посока да вървят!А мекокиткени селяни като врачанския Пущиняк бият метани на подобни лицемери - защото така е политкоректно!На този рептил - ни меда...ни жилото не ща!И 1 стотинка също!
30
3
 
17
 
! Отговори
Един преди 6 години
Това "Мианма" някъде до Мианмар ли се намира?
29
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СОРОС-ЕВРЕЙСКА РЕПТИЛСКА ГАД,,МРИ В МЪКИ ПРОТИВНО ВЛЕЧУГО ТАКОВА
28
4
 
25
 
! Отговори
Дам преди 6 години
Трикове да не плащат данъци, Бил Гейтс и той приписа всичко почти на фондацията си. Богатите не обичат да плащат и един лев на държавата.
27
13
 
10
 
! Отговори
Пич преди 6 години
До Факт"Сега Ротшилд пое директно юздите на Америка и Сорос бе изтикан настрани.Щото започна да играе само за себе си,а Синедрионът е колективен орган!Все пак не бива да го отписваме напълно-с тея пари още много поразии могат да се направят!"Баси, колко много ги разбираш нещата!!! Да се чуди човек как така човек с такъв потенциал като твоя, пише от панелката в Люлин и кара 20 годишна трошка! Направо не мога да разбера как се случват такива неща!?
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесно.Грижи се чернокожи африкански мъже да получават безплатно това за което мъже от други раси им се налага да плащат.Радвам се за африканските мъже.Без да търсят са си намерили спонсор и благодетел.
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както вървят нещата в света ,то съвсем скоро за жидовкската рептилска *** се задава един страшен и истински Холокост при който еврейската рептилска *** ще бъде изтребена до крак както се изтребват вредни инсектициди .
24
23
 
6
 
! Отговори
ники преди 6 години
Путин има повече пари от г-на, но да сте чули Путев да е дал и стотинка за благото на обществото?
23
2
 
43
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
Да прехвърлиш част от парите си на своя организация е нищо повече от това, да прехвърлиш сума от едната си банкова сметка във другата. Ако някой си мисли, че милиардерите си раздават парите, просто, защото няма какво да ги правят, е меко казано щастлив наивник а иначе, армията от финансови съветници и адвокати работещи за Сорос, си разбират от работата :)