Милиардерът Сорос дари $18 млрд. на "Отворено общество"

Така организацията става втората най-богата в САЩ
18 окт 2017 13:17, Елка Василева
112
Милиардерът Сорос дари $18 млрд. на "Отворено общество"
Джордж Сорос. Снимка: архив, Reuters

Прочутият американски финансист Джордж Сорос дари голяма част от богатството си на своята фондация, създадена през 1984 г. в подкрепа на демокрацията, човешките права и свободата на печата, предаде Франс прес.

"Отворено общество" получи 18 милиарда долара от 87-годишния Сорос, голям донор на Демократическата партия в САЩ, заяви говорителка на фондацията пред АФП.

Сумата е свързана с "текущия трансфер на активи" от страна на Сорос, "който планира да остави най-съществения дял от богатството си на фондациите "Отворено общество", изтъкна тя.

Дарението превръща "Отворено общество" във втората най-богата неправителствена организация в САЩ след фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която разполага с 40 милиарда долара, за да подпомага решаването на проблемите в общественото здравеопазване и развитието навсякъде по света, сочат данни на "Нешънъл филантропик тръст".

"Отворено общество" представлява мрежа от 39 организации, работещи в цял свят. Първата започна да действа през 1984 г. в Унгария, родната страна на Сорос. Последната до момента бе открита през 2016 г. в Мианма.

Джордж Сорос е президент на "Отворено общество", а синовете му Александър и Джонатан - членове на управителния съвет. В дейността на фондацията участват и други от децата му.

Известен с рисковите си финансови операции, американският милиардер от унгарско потекло е дарил досега 12 милиарда долара от състоянието си за благотворителни цели.

Първото му дарение е от 1979 г., когато финансистът осигури стипендии на чернокожи ученици от Южна Африка в разгара на апартейда, напомня фондацията му на своя сайт.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази фондация е за неплащане на данък наследство. САЩ ще му вземат половината пари, ако ги даде директно на децата си. Правят фондация, стават шефове на фондацията и харчат от необложените пари от наследството. Бил Гейтс също спестява огромни данъци в милиарди, уж се бори с това и онова.
21
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради този *** и неговите бандити (като престъпника Нелсън Мандела) в ЮАР след падането на ъпартейда в началото на 90те се образуваха бели гета, в които белите африканери живеят в невероятна мизерия. Това са бивши инженери, учители, лекари... хората които са построили ЮАР.Целта му е да унищожи и подчини финансово бялата раса, и сега го прави и в Европа чрез бежанците.Потърсете изображения за "squatter camps" в гугъл и ще разберете за какво говоря. Същото ни очаква и в Европа.
20
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Залагам щайга с руски рубли за пакет тиквени семки 4е този ще надживее Путин
19
3
 
30
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Дедо Сорос вече не е онова,което беше!Със отпадането на Х.Клинтън и демократите(де факто негова партия,която богато нахрани) приключи златният му век.Сега Ротшилд пое директно юздите на Америка и Сорос бе изтикан настрани.Щото започна да играе само за себе си,а Синедрионът е колективен орган!Все пак не бива да го отписваме напълно-с тея пари още много поразии могат да се направят!
18
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква благотворителност ? Това е зареждане с бензин на подпалвачката на света "Отворено Общество". Трябва да се казва разкрачено общество - защото това им е ултимативната цел където стъпят. Вижте им подвизите в България. И институтите им по политика и демократизация.
17
20
 
8
 
! Отговори
oтАв$тралияСидней преди 6 години
Има човека, дарява.Дарявайте и вие.Аз съм като един Левски тук, ако пИчеля, пИчеля за цял народ, ако губя губя само от себе си. Затова ставам все повече финансово красив, но едва ли ще го стигна Сорос, а вие дано на половина да ме стигнете поне. По3дравии от sydney
16
5
 
33
 
! Отговори
9 преди 6 години
Честния рептил, който иска мир по света ли беше тоя!?
15
5
 
29
 
! Отговори
ПИЧ преди 6 години
Унгарсият РОМ правещ се на еврейн нищо не е дарилтези пари той ги открдна от източна европа и сега да съсипеГермания и чрез Меркел ще ги вложи да са съсипа Европейският съюз
14
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10Путин (Россия) е изхарчил 3 милиарда и загубил 40 жертви за 2 години за да избие 100 000 ислямисти в Сирия, същите спонсорирани от този дъртак!
13
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям филантроп. В финансовите си манипулации съсипва икономики от 2-ри/3-ти свят после ги дава на неговата фондация...
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето откъде идва шуробаджанащината и примерът за Партията. Ще има мъни за много шарени преврати из целия свят. Новият девиз: " Протестуиращи от всички страни - съединявайте се!
11
33
 
7
 
! Отговори
Пустиняк преди 6 години
Хаха, това е много зареждаща новина за предимно расистко-антисемитска-нацисто-комунистка шизофренизирана и крайно невежа аудитория на този сайт. Сега ще се пише здраво неграмотно с големи букви, ще се ръсят коментари, които в развитите държави викат прокуратурата на вратата, и ще се пише от създания които и елементарна представа си нямат кой точно е този човек, какви са организациите му и т.н. Още веднъж ще спомена за двеминутката на омразата в романа 1984, където се пускаше снимката на Голдщайн
10
30
 
8
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Добра шега. Путин не е дарил дори 1 копейка за благотворителност. Джуджето знае само да краде и убива, не да дарява!
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този също го докарва на Дарт Сидиъс, както беше бившия папа.
8
37
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сорос е дарил 12 милиарда за благотворителни цели! 12 МИЛИАРДА! А Путин колко е дарил за благотворителност???
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"американският милиардер от унгарско потекло" еврейско, еврейско, държава дето се е родил е условност. И в България е пълно с подобни българяни.
6
4
 
36
 
! Отговори
Румен преди 6 години
преместил е пари от десния джоб в левия...,колко ли са спестените данъци...?ние,без парите местим друго по крачолите....
5
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, сега колко газ ще се изпикае...
4
56
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да е жив и здрав Сорос още дълго време! Един велик човек, който ще остане в историята с милиардите си дарени за благотворителност!
3
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рептил.