Барселона отговори с протест на Мадрид, иска свобода!

Хиляди се включиха в демонстрацията, участва и Пучдемон
Обновена: 21 окт 2017 20:17 | 21 окт 2017 20:12, Веселина Йорданова
162

Карлес Пучдемон. Снимка: БТА

Около 450 000 демонстранти все събраха днес следобед в центъра на Барселона по данни на общинската полиция. Те поискаха независимост за областта, след като Мадрид се обърна към Сената за разпускане на каталунското правителство, предаде Франс прес.

Демонстрантите бяха два пъти повече в сравнение с вторник вечер, когато 200 000 души излязоха на улицата да протестират срещу арестуването на двама каталунски лидери.

Протестиращите призоваха да бъдат освободени от ареста Жорди Санчес и Жорди Куишарт, лидери на организацията Национална каталунска асамблея и Омниум културал, съобщи вестник "Паис", цитиран от ТАСС.

Още по темата

Към протестната акция са се присъединили премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон, неговият заместник Ориол Жункерас и други членове на регионалното правителство. Заради демонстрацията бе спряно движението по някои улици.

Демонстрантите носеха "естелада" - неофициалното знаме на Каталуния, което е символ на привържениците на независимостта. Те скандираха "Права, самоуправление и свобода за двамата Жорди".

Протестът в Барселона бе организиран няколко часа след изявлението на испанския премиер Мариано Рахой, който обяви, че е задействан член 155 от конституцията, позволяващ да бъде ограничена автономията на областта.

Мадрид каза, че ще освободи от длъжност членовете на каталунското правителство и ще поиска да се състоят нови избори в Каталуния до 5 месеца.

Правителственият план трябва да бъде одобрен от Сената. Гласуването е насрочено за 27 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Играта е ясна. Пучдемон да не пострада изчезна и сега чрез активисти бутат гражданите и чакат да направят бунт. Обаче тоя път ще пострадат много. Убеден съм че ще пратят и армията там другата седмица . Предният бой ще им се види само лек шамар. Не са готови да водят тази война.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 25 Чети история ,били са графство Каталуния ,преди обединението с Кастилия и Арагон и създаването на Испания.
17
5
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнонименБили са самостоятелна държава под името Арагон. През 15 век Арагон и Кастилия(Мадрид) се обединяват в нова държава - Испания.
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим никой не го е задържал - там живеят 99% руснаци....Викаш зелените човечета бяха там заради останалите 1%.
15
4
 
10
 
! Отговори
Каталуния преди 6 години
Ще извоюва своята свобода,за разлика от България,която не може да съществува,ако не е под робство.
14
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е пък като са толкова велики каталунците защо за цялата си история веднъж не са били самостоятелна държава?
13
4
 
13
 
! Отговори
Смях преди 6 години
Тука има тоталните некадърници, смесващи нямащите нищо общо, ама нищо общо региони Каталуния, Косово и Крим. Да сравняваш Каталуня с Косово е върхът на глупостта.
12
7
 
1
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
Не му обръщай внимание той взел вечерната доза и е неадекватен
11
7
 
20
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
Крим никой не го е задържал - там живеят 99% руснаци.И постановката ви, че Путин бил влязъл с войска там е жива ***-отщ-ина.Просто хората не искаха да ги тъпчат фашисти като Порошенко.
10
7
 
20
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
Значи според теб русофилите нямат право на свобода и самоопределение.Само зоросоидите, такка ли ?Ами ти тогава си завършен комунист бе !Всеки човек има право на самоопределение, но ЕС разрешава само на тези, които им изнася - като на Косово например.
9
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може да задържиш някой със бой и заплахи . Това е варварство . ...Mоже, може. Виж как бе задържан Крим!
8
9
 
13
 
! Отговори
Веднага се... преди 6 години
...появи пълен, тотален кре.тен, който гордо обяви кастилеца Сервантес за.....каталунец...Не е истина само какви пуя.ци важничат из нета!
7
5
 
7
 
! Отговори
ХАЙЛ Доналд Туск преди 6 години
" СВОБОДАТА ИЛИ САЛАМА" ГА СЪЗДАДОХА И СА ПОДПИСВАХА ЗА НОВОТО СССР 2 -ЕС ,НЕ РЕВАХА . Свободата я видяха вече какво е - с тупалките по главата ... който не слуша и иска да се чупи от Брюксел ще яде бой и няма да яде и продава стоки . Мислите си че сте свободни , не сте , вие сте роби на капитал- соц -хо ... мо се ...кс ... уа ли ....зъма! Айде пейте деца ,пейте , "Одата на глупостта ". ВИЕ НИ ПРИНАДЛЕЖИТЕ !
6
14
 
10
 
! Отговори
А де преди 6 години
Така става, когато погазваш законите и позволяваш на група некъпани антикапиталисти да те водят за носа. Найдоброто, което може да се случи на каталунците, е връщането на демокрацията чрез прилагането на член 155 от испанската конституция.
5
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трогателно е когато русофили разсъждават на тема свобода и самоопределение.
4
1
 
13
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
Не забравай че и испанската история е фалшифицирана също като българската.И там си имат един Шибидар Санчес.
3
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпреки че специално докараните от Мадрид, облечени в полицейски униформи садисти, удавиха в кръв мирния протест в Барселона, един ден Каталуня ще бъде свободна.Никой не може да спре порива към свобода на народа.
2
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Катулнците няма да простят зверствата от последните дни на испанците .Не може да задържиш някой със бой и заплахи . Това е варварство . Сега и тези които са се двоумили и те ще са против Испания . Процесът е тръгнал , няма спирка . Каталуния ще поеме по своя път на независимост .
1
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свободата Санчо е на върха на копието.Може би много българи не знаят че световноизвесният Мигел де Сервантес, също е каталунец.