Рахой обяви: Започва суспендиране на автономията на Каталуния

Испанското правителство свиква нови избори, за да попречи на отцепването
Обновена: 21 окт 2017 15:36 | 21 окт 2017 15:35, Веселина Йорданова
149
Рахой обяви: Започва суспендиране на автономията на Каталуния
Снимка: БТА

Испанското правителство започна процеса на суспендиране на автономията на Каталуния, заяви премиерът Мариано Рахой след правителствено заседание, съобщиха световните агенции.

Още по темата
Рахой обяви, че ще бъдат орязани правата на каталунския парламент, регионалното правителство ще бъде уволнено и ще бъдат свикани нови избори, за да се попречи на областта да се отцепи от Испания.

Испанският премиер отбеляза, че правителството е взело това безпрецедентно решение в отговор на "едностранните, незаконни действия, насочени към конфронтация", от страна на каталунското правителство на Карлес Пучдемон.

Рахой добави, че правителството "никога не е имало желание" да задейства член 155 от конституцията за суспендиране на самоуправлението на областта, но е принудено да го направи.

Решението, каза той, има за цел да възстанови законовия ред, да гарантира неутралитета на регионалните институции и на обществените услуги и икономическата дейност, както и да опази правата на гражданите.

Сега решението трябва да бъде одобрено от Сената, като гласуването там е насрочено за 27 октомври.

Каталунските власти заплашиха да обявят независимост след спорния референдум на 1 октомври за отцепване, забранен от Конституционния съд.

Премиерът на Испания съобщи също, че последните данни за икономиката в Каталуния са "обезпокоителни" и че ако бъде обявена независимост, икономическият растеж ще спадне с 30 процента. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
2
 
! Отговори
а у нас нещата са.. преди 6 години
Абе давай бее. Давай да видим кво ше прайме.
83
5
 
13
 
! Отговори
az2000 преди 6 години
Много е красив митът, че Каталуня е много богата и издържа цялата останала по-бедна Испания. Та да приложим малко числа от испанския статистически институт. Каталуня осигурява 18.0% от БВП на Испания (за 2016-а). Това при население от почти 16% от цялата държава. В същото време град Мадрид осигурява 17,9% от БВП на Испания с по-малко население. На глава от населението най-висок БВП имат Мадрид и Страната на баските и чак след това Каталуния.
82
3
 
15
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
Рахой обяви, че ще бъдат орязани правата на каталунския парламент, регионалното правителство ще бъде уволнено и ще бъдат свикани нови избори, за да се попречи на областта да се отцепи от Испания.ЕВАЛЛА НА РАХОЙ !
81
3
 
2
 
! Отговори
Каталуния-SI преди 6 години
Сокол 9 -кой отвори вратите на Ада -Меркел. Кой пострада жестоко на Рамблас -Каталунци ,стига демагогства.
80
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рахой вместо да се обяснява,да вземе да действа!Не може един народ,който иска независимост,да не участвува в референдум!Под 40% участие какво е!?
79
8
 
5
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Пучдемон иска да води каталунския народ към независимост,но той не е разбрал най-главното: За да преговаряш с колонизатори трябва да си силен като тях със силна армия като тази на колонизаторите и силна полиция,иначе другото е само илюзии,че ще получиш доброволно независимост,щом Пучдемон не може да набие канчетата на колонизаторите. С тях ге говори от позицията на силата.
78
5
 
3
 
! Отговори
Каталуния-SI преди 6 години
Сорая Санта Мария-гавра с името д.лна фашистка. Ако има във форума хора които симпатизират на Франкистите нека знаят,че тези хора нямат място в Каталуня.В още по-голям тъч ще изпаднат евреите-мразени,бити и изгоненеи от Монарха Фердинанд и Изабела.Техния сегашен голям режисьор Спилбърг си позволява обаче реплики от филма"...кристалния череп" като: "махни си ръцете от мен мръсен Руски *** син-Кейт Бланшет в ролята".
77
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Остава да чуем "Но пасаран" и интербригадистите да стегнат багажа. Рахой ще стане ли новия Франко?
76
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Dios meu 1091 Крим е подарен на Украйна преди 50 години...от кога "подаръците" се взимат обратно, при това - силово?Каталуня е част от Испания от 500 години..това какво отношение има, след като хората искат да се отделят?2 В Крим гласуваха над 80% от хората..под вещото ръководство на 7,62 мм в Каталуня около 40% от населението..ами то "управляващите мнозинства" в българия винаги са представлявали не повече от 30% от имащите право на глас
75
5
 
9
 
! Отговори
Dios meu преди 6 години
Бе стига сте сравнявали Крим с Каталуня...смешни сте1 Крим е подарен на Украйна преди 50 години. Каталуня е част от Испания от 500 години2 В Крим гласуваха над 80% от хората, а в Каталуня около 40% от населението
74
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е човека, има право да влеза там и с армия както Путин в Крим.
73
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАКВОТО И ДА Е СТАНАЛО, В КРАЙНА СМЕТКА НА УКРИТЕ ЩЕ ИМ ГО Н,АЧУК,АТ С ГОЛЕМИЯ ЧУК.
72
3
 
1
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
До Анонимен 98Ясно казах, че има хора които могат да четат и ползват Нет! Това което твърду го има там, Твоето твърдение е лъжа която се опровергава от Нета.
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен За Демокрацията никой не знае, защото още не е измислено с какво да я мерим.
70
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли някой психо десен във форума да ми обясни демокрацията в Европа в настъпление ли е или е в отстъпление? Нещо не се ориентирам
69
4
 
13
 
! Отговори
славянин преди 6 години
След голямата грешка на Мадрид да използва полицейско насилие при референдума сега същият направи и фаталната, след нея тези каталунци, които бяха за единство с Испания ще застанат против нея! Пучдемон се оказа по-умен от Рахой, изчака го да направи фаталната грешка!
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големия95, тука не сме в съдебната зала...Вие, тъй като сте голям и много образован, сте пропуснали само четири запетаи.Освен това, след като завършите изречението, слагайте точка.Желая Ви приятна и спокойна вечер!
67
0
 
3
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
До Анонимен 94Както казах съм безсилен в самозаблужденията ти. Но искам да внеса малко просветлениев в хралупата където би трябвало да се помещава мозъкът ти.Имай в предвид, че има хора които могат да четат и ползват Интернет. А могат и да мислят. Щото Янукович подписа асоциирането на Украйна в ЕС, и независимо че го има черно на бяло, по Гьобелски се повтаря лъжата за мнимият негов отказ като претекст за Майдана. Чудно защо след това от Брюксел показаха ЕС на Украйна през крив макарон
66
1
 
2
 
! Отговори
до едно момченце... преди 6 години
89, ако има БЪЛГАРСКА дума, редно е тя да се използва.Тука е БЪЛГАРИЯ, момченце!
65
1
 
4
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
До Анонимен 87Ай стига бе, контактувам с ясновидец ! И от где си сигурен, че ще с Прибалтика щеше да се случи същото като с Украйна ?Между другото, това в Украйна го започнаха съгражданите на г-жа "М-айната му на ЕС" които си признаха че са метнали 5 милиарда долара за "демократизирането и". За Кремъл това бе като манна небесна за начало на отмъщението. Трябва чавка да им изпила акъла та да не се възползват от такава възможност.