Въпрос на пари: Афганистанци се бият в Сирия, без да знаят залозите

Те рискуват живота си на страната на Асад
Обновена: 24 окт 2017 19:25 | 24 окт 2017 18:45, Елка Василева
51
Въпрос на пари: Афганистанци се бият в Сирия, без да знаят залозите
Снимка: архив, Reuters

Безработни и без перспективи, хиляди афганистански шиити, вербувани от Иран, заминават да се бият в Сирия в защита на режима на Башар Асад.

"За мен това бе просто въпрос на пари, не знам някой да отива там от религиозни подбуди", споделя един от тези афганистанци, завърнал се в Кабул, след като е рискувал живота си във война, в която няма представа какви са залозите.

Шиит от общността хазарейци, роден в Кабул, представящ се с псевдонима "Шамс", разказва пред Франс прес, че е бил два пъти в Сирия през 2016 г.

След като първоначално привличаше афганистанските бежанци, около 2,5 милиона души, пребиваващи предимно нелегално в Иран, към тази авантюра проявиха интерес афганистанци от всички възрасти, безработни, които се включват в чужда война, въпреки че собствената им страна е от 40 години в конфликт.

Именно в тази бедна, дълго време дискриминирана малцинствена група иранци набират бойци за "Бригадата на фатимидите", съставена от 10-20 хиляди афганистански шиити, бореща се срещу сирийските сунитски бунтовници.

"През 2016 г. отидох в Иран с надеждата да си намеря работа, но след месец безуспешно търсене реших да замина за Сирия" след разговори с афганистански посредници, разказва 25-годишният млад мъж.

"Те те насърчават: ще защитаваш светите места, ще бъдеш борец за свобода. Ако се върнеш жив, имаш (право на) десет години пребиваване в Иран. В центъра за набиране ти предлагат 1,5 милиона томана (еквивалента на 400-450 долара) на месец. А като подпишеш, двойно повече".

Посредниците му взимат 100 долара комисиона, следва месец военно обучение в Делиджан, на юг от Техеран, където той среща други свои сънародници на възраст "от 14 до 60 години".

Първия път "Шамс" се научава да борави с автомат "Калашников", а втория получава елементарни артилерийски оръжия, зачислени му отново от Корпуса на гвардейците на ислямската революция, който превозва със самолет новобранците в Сирия.

Първата му мисия е да охранява казарма близо до Дамаск през май-юни 2016 година. Всичко приключва успешно и младежът отива пак в Сирия през септември.

Обстановката се променя: изпратен е близо до Алепо, на първа линия срещу групировките "Ислямска държава" и "Джебхат ан нусра", без да има ни най-малка представа за какво се води тази битка, освен религиозното противопоставяне шиити-сунити. Командният състав е ирански, но има и афганистански командири.
"В Алепо попаднахме на засада: от общо около сто души оцеляхме към петнайсет. Ако умреш, тялото ти го отнасят в Иран". Не в Афганистан, където се отслужват погребални церемонии в джамиите, без ковчег и гробище.

Но семействата получават заплатата на умрелия.

Според организацията "Хюман райтс уоч" "Бригадата на фатимидите" е съставена от около 15 000 афганистанци, а пакистанският й еквивалент "Бригада зайнабюн" има само 1000.

"Имаше пакистанци, иракчани, все шиити. Всички бяхме омешани, имаше и араби, не им разбирахме езика", се смее, спомняйки си "Халил", един от първите заминали през 2014 гoдина. Тогава е бил на 17.

"Няма никаква надеждна бройка, тъй като "Ал Кудс" (специалните части на иранския гвардейски корпус) не казват нищо по темата", посочва Ахмад Шуджа, бивш анализатор на "Хюман райтс уоч" в Кабул.

Али Алфонех, анализатор в Атлантическия съвет във Вашингтон, брои погребенията в Иран и изчислява, че "от септември 2013 г. в Сирия са загинали 764 афганистанци".
Въпросът е деликатен и от двете страни на границата, а бойците и техните семейства не желаят да говорят за това.

Осемнайсетгодишният син на Хала Амина вече е бил два пъти в Сирия. "Семейството ми не ми разрешава да говоря с вас", шепне тази хазарейка, майка на шест деца.

Според "Шамс" младите афганистанци влизат във връзка помежду си главно чрез "Фейсбук" и "Телеграм", за да се уговорят да заминат или след като вече са отишли.

"Броят им е военна тайна", признава Рамазан Башардост, депутат от Кабул от общността хазара. "Иранското правителство ги използва и третира като роби. . . Колкото до афганистанското правителство - нещастието и гладът на народа не са негов проблем".Според него "въпросът е бил неколкократно повдиган пред парламента".

Министерството на външните работи е привиквало иранския посланик в началото на октомври след доклад на "Хюман райтс уоч", критикуващ вербуването на тийнейджъри.

"Парите и перспективата за разрешително за пребиваване за тях и семействата им в Иран са главни мотивиращи фактори", казва Ахмад Шуджа.

Но подобно на "Халил", увещаван от майка си, "Шамс" е предпочел да се върне в Афганистан и се надява да си купи малко магазинче. "Не съветвам никого да замине натам, ако има работа тук".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: ИранСирияафганистанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук няма залози или отиваш да се биеш за пари или отиваш да се биеш за кауза Асад едва ли e богат ? А какво търсят краварите в Афганистан? Врагът на моя враг е мой приятел Асад има приятели, а САЩ имат врагове. Целия свят мрази САЩ.
4
1
 
48
 
! Отговори
пълна заетост преди 6 години
И ИД и Асад явно сериозно са се обърнали към афганистанските бюра по труда. Какво да прави, трябва да се бори безработицата.
3
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да попитам, ако се биеха срещу Асад щеше ли да е по-различно или такива са ви опорните точки ???
2
1
 
37
 
! Отговори
Софиябад преди 6 години
""Броят им е военна тайна", признава Рамазан Башардост, депутат от Кабул от общността хазара", само в Малкия Бейрут са към 15к..
1
4
 
53
 
! Отговори
такива влизат преди 6 години
А някои след първата надница, решават да се запътят към БГ на гурбет.