Сингапур – шампионът за най-влиятелни паспорти

Гражданите на страната могат да пътуват до 159 страни без виза
26 окт 2017 22:18, Виктория Тошкова
19
Сингапур – шампионът за най-влиятелни паспорти
Снимка: pixabay.com

Гражданите на малкия град-държава Сингапур вече имат най-влиятелните паспорти в света, за разлика от предишните две години, в които класацията водеше Германия, коментира The Independent.

Благодарение на Парагвай, която премахна ограниченията за сингапурците, страната излезе начело в т. нар. Passport Index.

3,4 млн притежатели на сингапурски паспорти сега могат да пътуват до 159 страни без виза – или да получат такава при пристигането си.

Така Германия се оказа на второ място, като гражданите ѝ могат да посетят 158 страни, без да се борят за виза преди това, а Швеция и Южна Корея си поделят третото място.

Великобритания попада на четвърта позиция, заедно с Дания, Финландия, Италия, Франция, Испания, Норвегия и Япония.

Британците могат да пътуват до 156 страни без визи.

България си запазва 15-тото място, като с българския паспорт може да се пътува безвизово до 143 държави в света.

Мощта на американския паспорт е намаляла леко, откакто президентът Доналд Тръмп пое поста, а Турция и Централноафриканска република са последните страни, които премахнаха безвизовите влизания за американците. Сега САЩ заемат шесто място, поделяйки си го с Канада, Ирландия и Малайзия.

Passport Index измерва силата на паспортите в реално време въз основа на трансграничния достъп, който притежателите им имат. Той е разработен от базираната в Канада глобална консултантска компания Arton Capita.

"За пръв път в историята азиатска страна има най-силния паспорт в света", казва Филип Мей, управляващ директор на сингапурския офис на Arton Capital.

"Това е доказателство за всеобхватните дипломатически отношения и ефективната външна политика на Сингапур", допълва още той.

На последно място в класацията продължава да бъде Афганистан, чийто паспорт позволява свободен достъп само до 22 страни. Преди него са Ирак с 26 страни и Сирия - с 29.

Повече подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
oтАв$тралияСидней преди 6 години
До ***,Колега защо мислиш че си единствен?? Отпуските тук са 25 работни дни. Имаме и по някоя придобивчица така че не сме по назад. С тази разлика че око теб средата е издуухала, а тук наоколо е .... ами океания пич кво да ти разправям. Америка няма нищо общо с Австралия...
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ще е в бъдеще. Южна Азия ще води в повечето сфери. А за Сингапур няма кво лошо да се каже. Едно от най равзитите и богати места с най висок стандарт. Доскоро заемаше класацията за най добро образование...
16
3
 
6
 
! Отговори
дон преди 6 години
Сингапур-малък граддържава с население колкото България- голямата.Абеее ,ами вземете да понаучите нещо преди драсканиците.
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А аз се чудех защо тези от,Афганистан, Ирак и Сирия си пътуват без паспорти- ами те паспортите им никъде не вървяли.
14
2
 
15
 
! Отговори
Циник до Синди преди 6 години
Колега не знам за турчето от Берлин колко често излиза от дюнерджийницата , но иначе Германия е една от вероятно малкото страни с много големи социални придобивки..Платената ми отпуска е 30 дни ... събера ли 7 часа на времевото ми конто ( минимум по 15 мин.всеки ден +) ми се полага 1 ден компенсация - практически - над 2 месеца в годината - почивам! Не знам как е в Австралия , но в Щатите - могат само да мечтаят за такива отпуски! Виза за 100% от цивилизованите държави - не ми е нужна!
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Трак до 10Знам какво имат "в предвит", но не това е определението на паспорта. Между другото, пише се "предвиД" и "В"-то е излишно. :)Българския-а-а, българския! За шести клас. :)
12
3
 
6
 
! Отговори
Трак до 10 преди 6 години
Имат в предвит , колко държави можеш да посетиш без виза.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А до Мека, с какъв паспорт се ходи. Питам, щото искам да си направя едно селфи там.
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да ми каже какво значи "най-влиятелните" паспорти?На какво "влияят"? И колко вида Сингапурски паспорти има, та се пише в множествено число - паспорти?
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия от сайта за канарчета ли ни имат? На снимката е показан американски паспорт. Като Роската Плювналиев - рекламира туризма в България на фона на Скалистите планини.Ама списвачите като не са виждали "най-влиятелния" паспорт, така е.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне да си бяхте направили труда да сложите сингапурски паспорт, *** нееедни! Мързи ви да гледате ,заплата чекате...марш на нивата да копате лозята.. пустиняци
7
5
 
12
 
! Отговори
от сиднейАав$$тралия преди 6 години
На списвачите на статията за сингапур им пожелавам сингапурски паспорт ама заедно с него и да поживеят там да им е готино и да разберат какво е в сингапур
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2То и за България не е чувал половин свят, ама пак не ни пускат.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честно казано, искам скандинавски паспорт. Навсякъде те пускат за един подпис, нямат врагове, а ако сгафиш посолсвтвото им действа на мига, за да защити интересите на гражданите и държавата си.Българското посолсвто, ако разбере, че не си важна личност, няма и чаша чай да ти предложи.
4
12
 
7
 
! Отговори
oтАв$тралияСидней преди 6 години
До БерлинОправяш се сред арабско гети и издухъла среда от която не можеш да мръднеш никъде, като изключим 10те дена в годината на объркания ти живот...Позздрави от сидней, Ав$тралийски паспорт не зле и заобикалящата среда тоже
3
7
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Е, аз и с немския си се оправям. :)
2
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно ги пускат навсякъде защото никой не е чувал за тях хехе
1
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето, има какво да се научи от тоя сайт. За пръв път чувам, че Сингапур е млък град-държава. Все си го представях нещо като Индонезия или Малайзия.