Юнкер: Не бих искал ЕС да се състои от 95 страни членки

Европа подкрепи единството на Испания
Обновена: 27 окт 2017 22:42 | 27 окт 2017 22:30, Анисия Иванова
184
Юнкер: Не бих искал ЕС да се състои от 95 страни членки

Европейският съюз няма нужда от нови разделения, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Юнкер уточни, че ЕК няма да се меси в спора между централните испански и каталунските регионални власти. "Това е вътрешна работа на Испания, с която се занимава правителството на Мариано Рахой", каза той.
В същото време Юнкер отбеляза, че "не би искал утре Европейският съюз да се състои от 95 страни членки".

След обявената независимост на Каталуния европейските страни единодушно заявиха, че няма да я признаят.

Британското правителство изрази надежда, че единството на Испания ще бъде запазено. "Обединеното кралство не признава и няма да признае едностранната декларация за независимост от каталунския регионален парламент", се казва в изявлението на говорител на "Даунинг стрийт" 10. Той припомня, че решението на депутатите в Барселона се основава на референдум, обявен за незаконен от испански съдилища.

"Продължаваме да искаме спазване на принципа за върховенство на закона, уважение към испанската конституция и запазване на единството на Испания", заявява говорителят на британското правителство.

Френският президент Еманюел Макрон увери днес испанския премиер Мариано Рахой в своята "пълна подкрепа" в усилията му да направи така, че да бъде спазено върховенството на закона след обявяването на независимостта на Каталуния, предаде Франс прес.

"Имам един събеседник в Испания, това е премиерът Мариано Рахой... Има правова държава в Испания, с конституционни правила. (Рахой) иска те да бъдат спазвани и той има пълната ми подкрепа", заяви Макрон по време на посещение във Френска Гвиана, отвъдморска територия на страната в Южна Америка.

Френският президент на няколко пъти изрази подкрепа за централните испански власти през последните седмици.
 
Германия не признава независимостта на Каталуния, предаде Франс прес, като се позова на говорителя на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт.

"Германското правителство следи влошаването на ситуацията в Каталуния с безпокойство. Суверенитетът и териториалната цялост на Испания са и остават ненарушими", подчерта Зайберт в Туитър. Той даде да се разбере, че германското правителство "не признава едно такова обявяване на независимост".

Германия се надява "всички (заинтересовани) страни да отдадат приоритет на диалога с цел успокояване на ситуацията", призова говорителят на Меркел.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел призова днес властите в Мадрид и Барселона към диалог след решението на парламента на Каталуния да обяви независимост на испанската област, предаде ДПА. 

"Една политическа криза може да бъде решена само чрез диалог", написа Мишел в "Туитър". "Призоваваме за мирно решение при спазване на националния и международния ред", добави той.

Испанското правителство предприе днес действия за налагане на пряко управление на Каталуния, което лишава областта от нейната автономия, след като каталунският парламент обяви независимост.

Ройтерс отбелязва, че макар обявяването на независимост от Каталуния да изглежда обречен ход, действията и на двете страни извеждат най-сериозната политическа криза в Испания от 40 години на ново и може би опасно ниво. Испанският министър-председател Мариано Рахой призова за спокойствие и каза, че в Каталуния ще бъде възстановено върховенството на закона.

Над 2000 поддръжници на независимостта се събраха пред каталунския парламент в Барселона, като скандираха "Свобода" на каталунски и пяха традиционни песни.

Приетата от областния парламент резолюция за обявяване на независимост определя Каталуния като независима, суверенна и социална демократична държава. Каталунският лидер Карлес Пучдемон напусна залата под възгласи "Президент!", а кметове, дошли от околни райони, пяха каталунския химн.

Малко след гласуването в каталунския парламент испанският Сенат упълномощи правителството на Рахой да управлява пряко Каталуния - нещо, което не се е случвало в Испания, откакто тя се завърна към демокрацията през 70-те години на 20-и век.

Конституционният съд на Испания започна процедура срещу решението за обявяване на независимостта на Каталуния, съобщи Ройтерс. Генералният прокурор възнамерява да повдигне обвинения в бунт срещу отговорните за гласуването в подкрепа на обявяването на независимост на Каталуния. Това може да стане още в понеделник, предаде Асошиейтед прес.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
32
 
! Отговори
до 45 преди 6 години
Кои са тия всички бе ? Tвоята работа на моряка вълните му пречат, ти ако си кадърен няма да работиш за някой туй е едно на ръка. Кадърните винаги ще взематпо 2-3 бона или ще работят за себе или тиват на запаз си а такива като тебе и 200 лв са им много, а на запад никой няма да ги вземе.
37
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко встрани от темата, ама тоя гей ли е?
36
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука много разбирачи за икономическата мощ на Каталуния ...За историята и битието им....За политическата карта...Ама ако бяхте поне с акъл на немска овчарка,щяхте да се осъзнаете,че без ЕС ще сте п,рошляци като Армения,Грузия,Албания...Много прос,т народ в тази България....,много п,рост..,2/3 от ми,шоците тук им плаща Европа,но те лая,т с примитивните си мозъчета срещу тях
35
0
 
34
 
! Отговори
до 42 преди 6 години
бреее аз пък знам , че имат заводи на сеат , пристанища и т.н ...но щом твърдиш , че всички работят камериерки,бармани или земеделци и с това си докарват такъв стандарт??? а за спорта....нали не казваш , че много от тях са професионални спортисти . а къде заби за белгия ???
34
1
 
35
 
! Отговори
Виктор К преди 6 години
Анонимен много си прав всеки тръгна да става програмист и много ясно че се нароиха обяви за работа със заплата по-ниска от на продавачка в мола. То и това беше целта в България не може да има средна класа или добър сектор. Сега има да се яхат на гърба на младите балами близките ит фирми около прокопиев. Ако ти не вземеш мястото за 600 лева някой софтуни *** ще го вземе и така целия сектор отива на майната си. Емиграция му е майката.
33
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталуния е на море и всичко си произвежда. А което не си произвежда може корабите да й го доставят. Притрябвала й е тъъпата Испания.
32
4
 
34
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
Каталуния няма заводи т ъ па ко туризма и земеделието и спорта не са завод. Каталуния може да се самоиздържа и без ЕС и Испания. Белгия не произвежда нищо без ЕС Белгия умира права в кожата си.
31
3
 
32
 
! Отговори
до 35 преди 6 години
и на какво точно като икономика имат каталунците за да имат такъв стандарт ??? викаш работят само в туристическият сектор ли ?? или новините , че има толкова фирми които се преместват в испания са лъжа
30
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталунците имат свой език, традиции, обичаи, 200 годишни мъки в опити за независимост - напълно заслужават да си имат държава.Ало Европата, къде остана основното човешко право за самоопределяне?!
29
6
 
33
 
! Отговори
До 31 преди 6 години
Не се занимавай да си хабиш времето с п,рости хора и да им обясняваш неща,които са очевадни !Това са ***,които само като чуят ЕС и скачат ,плюят и се набират..... с,капани червени червеи...Мухи със самочувствие на хеликоптер
28
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разпадът на ЕС е необратим.
27
5
 
34
 
! Отговори
до 31 преди 6 години
Доста си неграмотен и гл,упав. Какви заводи има в Каталуния ? А какво произвежда Белгия освен едно нищо ?
26
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KITAI KAT GI ZEME RUSIQ I TURCIQ IMIM DISCHAITE PRAXA NA KATALONIQ
25
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом се появи и този алкохолик Юнкер да реве за обединена Европа смятайте кой е прав- каталуците или еврогейовете
24
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
UYNKER GLEDA KAT NAAKAN EVROTO DNES NA KINO OT 6 DO 5 KO STAAA EI?
23
2
 
34
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
ама ти каталунците със швейцарците ли сравняваш ?? това ,че чужди концерни са отворили заводи в каталуния , че означава , че могат да продължат икономически да са добре ако чуждите фирми се изтеглят . швейцарците не разчитат на чужди фирми да им развиват икономиката им
22
2
 
36
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
А защо питаш мен питай Юнкер защо няма да ти признае т ъ п ли си или се правиш на т ъ п. кой е казал че каталунците искат в ЕС?
21
2
 
38
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
чакай сега...нали каталунците искат независимост на всяка цена ?? защо тогава да се притесняват , че няма да ги приемат в ес и така ще се сринат икономически?? ще обеднеят но ще са независими....важното е те да са доволни.освен това по каква причина испания ще излиза от ес ??? кой въобще може да изкара испания от ес ....къде съществува това в договорите
20
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
че кой е казал, че искат в ЕС, Швейцария добре си живее и без ЕС, аде холам
19
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западните хулигани, подтикнати от Юдео-Масонската банда отвориха кутията на Пандора с Косово. Сега вият на умряло - еее, сори - вие почнахте тая гаддория. Сега с вашите камъни по вашите глави. Много е лесно да разпарчетосваш чужди държави, за които не ти пука, ама сега нека огъня гори в техния двор. Лицемери!