Юнкер: Не бих искал ЕС да се състои от 95 страни членки

Европа подкрепи единството на Испания
Обновена: 27 окт 2017 22:42 | 27 окт 2017 22:30, Анисия Иванова
184
Юнкер: Не бих искал ЕС да се състои от 95 страни членки

Европейският съюз няма нужда от нови разделения, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Юнкер уточни, че ЕК няма да се меси в спора между централните испански и каталунските регионални власти. "Това е вътрешна работа на Испания, с която се занимава правителството на Мариано Рахой", каза той.
В същото време Юнкер отбеляза, че "не би искал утре Европейският съюз да се състои от 95 страни членки".

След обявената независимост на Каталуния европейските страни единодушно заявиха, че няма да я признаят.

Британското правителство изрази надежда, че единството на Испания ще бъде запазено. "Обединеното кралство не признава и няма да признае едностранната декларация за независимост от каталунския регионален парламент", се казва в изявлението на говорител на "Даунинг стрийт" 10. Той припомня, че решението на депутатите в Барселона се основава на референдум, обявен за незаконен от испански съдилища.

"Продължаваме да искаме спазване на принципа за върховенство на закона, уважение към испанската конституция и запазване на единството на Испания", заявява говорителят на британското правителство.

Френският президент Еманюел Макрон увери днес испанския премиер Мариано Рахой в своята "пълна подкрепа" в усилията му да направи така, че да бъде спазено върховенството на закона след обявяването на независимостта на Каталуния, предаде Франс прес.

"Имам един събеседник в Испания, това е премиерът Мариано Рахой... Има правова държава в Испания, с конституционни правила. (Рахой) иска те да бъдат спазвани и той има пълната ми подкрепа", заяви Макрон по време на посещение във Френска Гвиана, отвъдморска територия на страната в Южна Америка.

Френският президент на няколко пъти изрази подкрепа за централните испански власти през последните седмици.
 
Германия не признава независимостта на Каталуния, предаде Франс прес, като се позова на говорителя на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт.

"Германското правителство следи влошаването на ситуацията в Каталуния с безпокойство. Суверенитетът и териториалната цялост на Испания са и остават ненарушими", подчерта Зайберт в Туитър. Той даде да се разбере, че германското правителство "не признава едно такова обявяване на независимост".

Германия се надява "всички (заинтересовани) страни да отдадат приоритет на диалога с цел успокояване на ситуацията", призова говорителят на Меркел.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел призова днес властите в Мадрид и Барселона към диалог след решението на парламента на Каталуния да обяви независимост на испанската област, предаде ДПА. 

"Една политическа криза може да бъде решена само чрез диалог", написа Мишел в "Туитър". "Призоваваме за мирно решение при спазване на националния и международния ред", добави той.

Испанското правителство предприе днес действия за налагане на пряко управление на Каталуния, което лишава областта от нейната автономия, след като каталунският парламент обяви независимост.

Ройтерс отбелязва, че макар обявяването на независимост от Каталуния да изглежда обречен ход, действията и на двете страни извеждат най-сериозната политическа криза в Испания от 40 години на ново и може би опасно ниво. Испанският министър-председател Мариано Рахой призова за спокойствие и каза, че в Каталуния ще бъде възстановено върховенството на закона.

Над 2000 поддръжници на независимостта се събраха пред каталунския парламент в Барселона, като скандираха "Свобода" на каталунски и пяха традиционни песни.

Приетата от областния парламент резолюция за обявяване на независимост определя Каталуния като независима, суверенна и социална демократична държава. Каталунският лидер Карлес Пучдемон напусна залата под възгласи "Президент!", а кметове, дошли от околни райони, пяха каталунския химн.

Малко след гласуването в каталунския парламент испанският Сенат упълномощи правителството на Рахой да управлява пряко Каталуния - нещо, което не се е случвало в Испания, откакто тя се завърна към демокрацията през 70-те години на 20-и век.

Конституционният съд на Испания започна процедура срещу решението за обявяване на независимостта на Каталуния, съобщи Ройтерс. Генералният прокурор възнамерява да повдигне обвинения в бунт срещу отговорните за гласуването в подкрепа на обявяването на независимост на Каталуния. Това може да стане още в понеделник, предаде Асошиейтед прес.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
32
 
! Отговори
до 75 преди 6 години
и какво ме засяга разпада на ес...аз имам второ гражданство ,така че може спокойно да задържиш работното ми място в България иии заплатата от 600 лв. и каква независимост имаш .....вярно то с 600 лв какво може да искаш....нито съда нито полизията ви работят...та нищо не зависи от теб. просто не се представяй от името на народа...като мен са поне 3 000 000 Българи
57
1
 
34
 
! Отговори
Брутално преди 6 години
Казвах им на японците и корейците че ЕС се е сговнило те не вярват ми ако искат да вярват , и при положение че източна Европа е по зле и от Каталуния , правете си сметката , какво джумбаре ви чака ....... другарки.
56
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До MarX FactorКато настъпи момента Руснаците ще ни помогнат да организираме освободителни партизански отряди и либералните поробители ще горят жестоко. Естествено някои ще успеят да избягат но за тези които докопа народа няма да има милост.
55
1
 
41
 
! Отговори
MarX Factor преди 6 години
На либерасти взе да им гори под чергата. По-рано рИваха за Брекзит-а, сега за Каталуния. Надали обаче знаят, че техният лидер чичо Шорош е персона нон грата в Унгария. Ингилизите са стари политикани и перви се усетиха, че ЕС няма по-различно бъдеще от това, което му предвижда чичо Сам - проектът "Еврабия". Българските либерасти пак последни ще се усетят. Добре, че Путин консолидира консервативните сили в РФ, шеста икономическа сила и първа военна, и скоро ще изхвърли краварите от Балканите.
54
2
 
38
 
! Отговори
до 61 преди 6 години
Бачкай си само не ни казвай кой да мразим, скоро ЕС ще се разпадне и няма да имаш къде да бачкаш, защото си избягал и работното ти място тука вече е закрито. Монетата винаги има 2 страни. Ние дето останахме тука си осигурихме някаква независимост с цената на много труд и усилия и ни е през онaя работа за гнусния ти ЕС фалирайте си много ви здраве.
53
1
 
32
 
! Отговори
до 67 преди 6 години
бе тя България си съществува...все пак няма как лесно да изчезне като географско понятие но ти кажи Българите дали не изчезват . след 10 годинки дали ще е същото име като станем малцинство? но това няма да е заради ес а заради такива като теб
52
3
 
33
 
! Отговори
до 58 преди 6 години
а бе другарю ....ами то е нормално завода на сеат да е на частна фирма а не на държавата !! и не държавата трябва да печелят от това , че има заводи а хората....така имат работа,получават заплати а държават получава данъци ..къде в ес или щатите има преобладаваща част държавни заводи
51
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бас държа че като приключи брекзит ще започнат да изхвърлят мюслитата като мръсно коте. Ще си оставят само високообразованите.
50
0
 
50
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Краят на ЕС е близо ...
49
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До лондонНе ги мисли лондончаните огромна мощна 80 мили0нна държава яка армия никой не смее да го нападне а вече без ес окови. Ще изчистят паплачта с високо вдигнат среден пръст към човешките права
48
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време му е вече за революция а нали знаете какво се случва с елитарските семейства, олигарсите, банкертите и другата пап лач при революция. Толкова сте яли и пили че сте си изяли и изпили яденето за всичките поколения напред.
47
7
 
32
 
! Отговори
до 51 преди 6 години
днес в новините посочиха , че за следващата година ще получим над 4 млрд а наистина внасяме 1,5 млрд. и защо намесваш парите изпратени от работещите на запад ?? и защо въобще някой трябва да ти праща нещо на теб ??? ако си пълнолетен сам трябва да се издържаш а не да разчиташ на изпратени пари . а 3 млн Българи работим на запад благодарение на ес така , че за мразенето говори от собствено име
46
0
 
43
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
Всичките 500 милиона европейци да извоюваме своята независимост от ЕС да щурмуваме Брюкселската бастилия на тиранията и да ги разкъсаме съус голи ръце тези самозабравили се чиновници третополови!
45
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво като дадете минуси по*мии трябва да плащате за да защитава Европа някой. Малко ви остава да мърдате още скоро национализация и народен съд.
44
1
 
33
 
! Отговори
до 46 преди 6 години
Сеат е собственост на Фолксваген какво печели Испания от тоя ''завод''
43
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СМЪРТ СМЪРТ СМЪРТ СМЪРТ ЗА ЕС
42
1
 
32
 
! Отговори
До 54 преди 6 години
Питай някой политически юристконсулт !Има редица фактори и условностиНе са база за сравнение
41
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна може да се отделя от Русия,Чехия от Словакия,Словения от Югославия.И Шотландия от Англия може!А защо да не може Каталуния от Испания?
40
0
 
32
 
! Отговори
До 50 преди 6 години
До 50 ,не 49
39
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИ кое точно плаща европа като таксата за европа е 1,5 млрд лева толкова са и парите освоени по фондовете. Така наречените емигранти пращат 3 млрд лева на година. Всичко това се случва на фона на 100 млрд долара за година БВП на България. Въшки и трохи праща европа. Не знам да има съюз който да е мразен от мнозинството от собствените си граждани. Тотова ес е бавен смешен и в разпад. То и си го заслужава де който се залюби с *** и черни не приключва добре.