САЩ: Царуването на семейство Асад отива към края си!

Въпросът е как да бъде осъществено това, каза Тилърсън
27 окт 2017 08:16, Елка Василева
123
САЩ: Царуването на семейство Асад отива към края си!
Лекс Тилърсън. Снимка: Reuters

Според Вашингтон сирийският президент Башар Асад няма бъдеще в управлението на Сирия, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Асошиейтед прес.

След среща в Женева вчера с пратеника на ООН за Сирия Стафан де Мистура, която окачестви като "плодотворна", Тилърсън отбеляза, че "царуването на семейство Асад отива към края си" и че сега "единственият въпрос е как да бъде осъществено това". По думите на държавния секретар САЩ искат "цялостна и единна Сирия без роля на Асад в управлението".

Тилърсън каза още, че оттеглянето на Асад от властта трябва да стане чрез мирния процес в Женева, ръководен от Мистура, но подчерта, че оттеглянето на сирийския лидер не е "предпоставка" за започването на този процес.

Очаква се през следващите седмици Стафан де Мистура да свика наново мирните преговори за Сирия под егидата на ООН на фона на последните победи на бойното поле на силите на Асад, подкрепяни от Русия.

След срещата си с първия дипломат на САЩ Мистура влезе във видеоконферентна връзка със Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, на която обяви, че планира на 28 ноември да се състои нов кръг от междусирийските разговори под негово посредничество. В досегашните седем такива срещи представителите на сирийската опозиция нито веднъж не са имали преки контакти с пратениците на режима в Дамаск.
От женевския мирен процес са изключени "Ислямска държава" (ИД) и други радикални групировки, припомня АП.

В Женева Рекс Тилърсън говори и по темата за иранската помощ за режима в Дамаск. "Иран нямаше успехи; руското правителство имаше повече успехи. Ние имахме успехи. Не мисля, че Иран ще получи влияние заради победата над ИД в Сирия", заяви той и окачестви Иран като "паразит".
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
85 Ти си неспасяем случай . Не знам защо живееш . Фабрика за ......
85
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 63Ха-ха.....че това образование "ес"-чето още ли съществува? Я пък я, че не съм разбрал! Е, не че много ме интересува, де! Нито им ползвам "благините", нито работя за тях, само ми се бъркат в краката с глупавите си претенции колко да ми е крива краставицата, и ме карат да им ям *** на космически цени! Няма на какво да ме научат, там вече и децата се развращават със сек...ални уроци за 9-10 годишни....пълна отврат! Културата е пълно блато, а техниката вече се прави на изток!
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
82 Не е задължително , зависи само от теб
83
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
75 Боби кланът Асад управлява двойно повече години на колкото си ти чрез тероро унищожавайки политическите си противници. Кланът Асад беше по време на Ливанската гражданска война СРЕЩУ ХРИСТИЯНИТЕ В ЛИВАН
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДо 76Благодаря за информацията. Това означава ли, че ако някой ти дойде на гости му целуваш ***?
81
8
 
3
 
! Отговори
САЩ преди 6 години
До Анонимен 73 русия бая цалува *** на 4енгис хан този на Кайзера а и българския през ПСВ а и моя след като я смазах през студената
80
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
78 Русофобите също не мразят никого те просто се страхуват от Русия от нейните Имперски амбиции . Може да си русофил и русофоб едно временно но не може да си русофил и българофил едновременно
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
75 Ти не си този който ще каже на тези народи какви да ги управляват . Точно защото е Република би трябвало да има републиканско управление сиреч демократично.
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До въйВ голяма грешка си. Русофилите никого не мразят. Те просто обичат Русия. За това не е нужно да мразиш някой друг.
77
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ким сун 68Хммммм...."пияния и *** руснак" пръв излетя в космоса, а "умните" говедарчетата и досега се возят на руски двигатели и не могат да направят нещо свястно.
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
73 Целувала е задниккка на Хитлер по време на посещението му в Москва 1935 , това съм сигурен че не го знаеш
75
1
 
10
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 69Терора на АСАД е бил и продължава да е какъв?1. АСАД е СВЕТСКИ ДИКТАТОР(Да такъв е Диктатор но май в тоя регион само такива могат да управляват)2. Сирия е СВЕТСКА ДЪРЖАВА с РАВНОПРАВНИ ПРАВА НА ВСИЧКИ ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ(САР - Сирийска Арабска Република - но това не значи че са мюсюлмани нали!)Та ТЕРОРА НА АСАД е всеки който вдигне Религиозен бунт или направи престъпление на Религиозна основа да го хвърли в затвора или за по-сериозните неща да го унищожиТова важи ли за ЕС и САЩ?
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
72 така ли бе тъпанаррр а скасонците и франките не са ли Запад, казах ви вече *** сте като гъби
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До САЩРусия ли е по целуването на ***? И чии *** е целувала, на Наполеон, на Хитлер? Може би знеш нещо от историята, което аз не знам. Просвети ме.
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 62Запад за сега се смятат нагло-саксите!Е, не че са много, ама по стар навик имат нещастието да се възприемат за "целия цивилизован свят"!Нищо,че са останали има-няма 10-15% от населението на земята и другите народи главоломно ги догонват и изпреварват на технологично ниво.Видя ли "абрамса" в Сирия, който го гръмнал китайска ракета? За съжаление, всички империи се разпадат и краварската (разбирай нагло-сакската!) вече си е тръгнала, леко-полеко! Разбира се революции не са желателни
71
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самите руснаци ще се отърват от Асад в момента в който намерят негов заместник . Асад пречи и тежи на всички
70
11
 
1
 
! Отговори
въй преди 6 години
Ислямиста и русофила мразят Запада и искат да го видят разрушен,странно нали.Такива като тях са готови да се взривят на някой площад и да избият западняците.
69
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
65 Напротив бобър, точно Асад никога няма да бъде приет , но ти си много далеч от нещата там за да знаеш кой би могъл да бъде компромисната фигура приета от всички . Кланът Асад е зачеркнат много отдавна и се крепи единствено на терора който упражнява
68
9
 
2
 
! Отговори
ким сун преди 6 години
Няма нищо по жалко и гнусно от русофила.Готов да ближе задните части на пияния и *** руснак и да възхвалява ислямските диктатори Асад,Кадафи,Садам,Аятолах Отомей,Кадиров и т.н.Русофила обича исляма,русия и мрази християнска и цивилизована Европа.Факт.
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"САЩ искат цялостна и единна Сирия без ролята на Асад в управлението."А кои са те, че да искат? Това може да го реши само сирийският народ. Не беше ли това една от ценностите на демокрацията?