САЩ: Царуването на семейство Асад отива към края си!

Въпросът е как да бъде осъществено това, каза Тилърсън
27 окт 2017 08:16, Елка Василева
123
САЩ: Царуването на семейство Асад отива към края си!
Лекс Тилърсън. Снимка: Reuters

Според Вашингтон сирийският президент Башар Асад няма бъдеще в управлението на Сирия, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Асошиейтед прес.

След среща в Женева вчера с пратеника на ООН за Сирия Стафан де Мистура, която окачестви като "плодотворна", Тилърсън отбеляза, че "царуването на семейство Асад отива към края си" и че сега "единственият въпрос е как да бъде осъществено това". По думите на държавния секретар САЩ искат "цялостна и единна Сирия без роля на Асад в управлението".

Тилърсън каза още, че оттеглянето на Асад от властта трябва да стане чрез мирния процес в Женева, ръководен от Мистура, но подчерта, че оттеглянето на сирийския лидер не е "предпоставка" за започването на този процес.

Очаква се през следващите седмици Стафан де Мистура да свика наново мирните преговори за Сирия под егидата на ООН на фона на последните победи на бойното поле на силите на Асад, подкрепяни от Русия.

След срещата си с първия дипломат на САЩ Мистура влезе във видеоконферентна връзка със Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, на която обяви, че планира на 28 ноември да се състои нов кръг от междусирийските разговори под негово посредничество. В досегашните седем такива срещи представителите на сирийската опозиция нито веднъж не са имали преки контакти с пратениците на режима в Дамаск.
От женевския мирен процес са изключени "Ислямска държава" (ИД) и други радикални групировки, припомня АП.

В Женева Рекс Тилърсън говори и по темата за иранската помощ за режима в Дамаск. "Иран нямаше успехи; руското правителство имаше повече успехи. Ние имахме успехи. Не мисля, че Иран ще получи влияние заради победата над ИД в Сирия", заяви той и окачестви Иран като "паразит".
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
64 *** я кажи това ли пише във вашата прасешка преса
65
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 61Хайде сега УМНИЦИ отговорете на следния въпрос:В Сирия има поне една дузина народи и Племена, най-многобройни от Мюсюлманите наистина са Сунитите, но КОЙ и Сунити и Шиити и Алуити(Племето на Асад) и Християни и Перси и прочие племена ще приемат КОМПРОМИСНО за държавен глава?Кандидатури - Естествено АСАДДруги ?Има ли Други?Кажете поне едно име?
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 60Е....и после......КОЛКО СЕКУНДИ ЩЕ СЪЩЕСТВУВА краварията, пък и целия свят след това? Брей, брей, брей.....я слез от дивана и *** на работа, че малко полза поне да има от тебе! А то с тия бръщолевения ДОНИКЪДЕ НЯМА ДА СТИГНЕШ! Пък и с такива призиви (не дай Боже) далече не се отива!
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам какви *** пишат тук не се учудвам че сме последни в ЕС и измъкване няма поне докато такива ни теглят надолу. Щом продължават да цитират една сляпа неграмотна старица и обкръжението от лапачи около нея какво искате от такива хора .
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И че Русия ще се бори, но ще излезе победител от войната със запада-----------------------------Русия ясно , но Западът кои са или кой е Европа ли защото цяла Европа е на запад от Русия , а Япония Запад ли или може би Южна Корея , ами Австралия и Нова Зеландия те какво са
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
57 Нали знаеш че в Сирия болшинството от населението са сунити над 80%
60
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ набомбете тартус и заколете колкото трябва руски *** и ще стане ... Няма какво да си играете на демокрация с тях
59
8
 
3
 
! Отговори
САЩ преди 6 години
До Башар Асад да не съм русия тя е по Цалуването на ***
58
3
 
11
 
! Отговори
Башар Асад преди 6 години
САЩ, цунете ме отзад!
57
2
 
6
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
САЩпросто искат Сирия да стане враг на Иран. За целта Сирия трябва да се управлява от сунити. А сунитите както знаем са враг на Иран и всички шиити. Тогава ще отслабнат и Хизбула и Хамас. Целта е Израел да си отдъхне.
56
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От грозни уста грозни думи.
55
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сащ отдавна си мечтаят да го свалят Асад. Не ги интересува дали е демокарат, но на времето не им разреши на янките да си прокарат някакви нефтени тръби през сирийска територия. Затова почнаха войната и създадоха Идил.Яма ще си останат само с мечтите.
54
2
 
21
 
! Отговори
Паци преди 6 години
Влюбен съм във Владимир, богатирът от Сибир, моят идол и кумир на земята носи мир! Да е жив и здрав Асад, а на говедарите -отзад!
53
1
 
11
 
! Отговори
Западноевропеец преди 6 години
Дедо Ванго, на теб звездите ли ти го говорят или завеждащия отдел контрашпионаж на Козяк?
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 45Яяяяяяяяяяяя, че защо да не вярвам??? Че тя преди 30 години го каза това за войната в Сирия, а всички я мислеха за луда! И че много ще се бият, но ПОБЕДИТЕЛЯТ ЩЕ Е ДРУГ! И че Русия ще се бори, но ще излезе победител от войната със запада! Во слава на Владимира! Лично съм го чел, струваше ми се бръщолевения, каква война, какви пет лева.....ама те, дойде си!И за 44 президен! Не е ли верно, че краварите си нямат СЕГА ДЕЙСТВАЩ президент? И не се знае какво ще става отсега нататък!??
51
2
 
17
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Асад ще полага цветя на гробовете на всички желаещи смъртта му. А Путин ще пише съболезнователни телеграми. Ясно ли е, селяни прости?Агент Брейди Конлоу, ЦРУ!!!
50
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
47 Такива *** сте ,че нямате никаква конкуренция
49
10
 
2
 
! Отговори
дедо ти Ванго преди 6 години
46 Ванга умря преди да дойде на власт Башар Асад и управляваше все още Хафез Асад - баща му , освен това гласеха по- големия му брат за Президент и този стана случайно така че баба ти Ванга няма как да е имала предвид тзои а е имала предвид баща му , но ядец
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 35Ти пък, ти пък......че какво значение има "името на автора"??? Първо, това може да е псевдоним и второ, КАКВОТО И ДА Е ИМЕТО, опорните точки са едни и бозата е една! Но всичко си има и добра страна - НАРОДА НЕ Е ГЛУПАВ И ВСИЧКИТЕ тези "фейк-нюз"-чета направо го обръщат на 180 градуса и няма нужда от никаква "кремълска пропаганда"!!! Хи-хи-хи....имам чувството, че Русия (като бивш СССР) и краварията са си разменили местата! И сега вече ще слушаме "Свободен Кремъл"!
47
2
 
15
 
! Отговори
Shopp® преди 6 години
Ще вярвам в каквото си искам. Къде-къде е по-добре да вярваш във Ванга отколкото в убийците САЩ хартишките на ФЕД.