Пучдемон и правителството му – призовани в съда

Каталунският лидер и 13-те му поддръжници са призовани в четвъртък
31 окт 2017 22:07,
41
Пучдемон и правителството му – призовани в съда
Снимка: архив Reuters

Испанският Национален съд (Аудиенсия насионал) призова уволнения каталунски лидер Карлес Пучдемон и 13-те членове на неговото правителство да се явят в съда в 9 часа местно време на 2 ноември, за да дадат показания, предадоха световните агенции.

Разследващият съдия Кармен Ламела каза, че призованите трябва да се явят в четвъртък сутринта на разпит, който може да продължи и на следващия ден, посочва Асошиейтед прес.

Още по темата

Франс прес отбелязва, че ако бившите ръководители не се появят, испанското правосъдие може да издаде заповед за задържането им.

Съдът съобщи също, че е започнал да проучва обвиненията в бунт и противодържавна дейност срещу Пучдемон и останалите каталунски ръководители, предаде Ройтерс.

Пучдемон и петима бивши членове на кабинета му се намират в Брюксел в търсене "на свобода и безопасност", както каза днес самият бивш каталунски лидер пред журналисти. Той заяви, че ще се върне в страната, ако получи гаранции за справедлив съдебен процес.

Социологическо проучване, огласено от каталунския официален център за изследване на общественото мнение, показва, че през изминалия бурен месец сепаратистките настроения в областта са се засилили, посочва АП.

Според проучването делът на каталунците, които искат областта им да стане независима държава, се е увеличил на 48,7 процента от 41,1 на сто през юни, докато този на противниците на отцепването е намалял от 49,4 на 43,6 процента.

В допитването, осъществено от 16 до 29 октомври, са участвали 1500 души.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
11
 
19
 
! Отговори
пучи демон преди 6 години
Хитрата сврака, с двата крака. На ти сега референдум, на ти независимост.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
човек да не отиде на почивка в Белгия, веднага го почват без да го бавят, хаха
11
7
 
14
 
! Отговори
Йоджалан преди 6 години
ПучДемоне, стари приятелю и братко в борбата, казах ти, тази работа няма да свърши добре. Сега в зандана перуката ще ти оплешивее....
10
8
 
15
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
20% от БВП, не 30%, с най- големите финансови задължения и почти 1500 фирми напуснали вече Барселона, негативите са за Каталуния
9
7
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Те и Apple призоваваха китайците в съда ама както се разбра след това в Китай американските закони не важат ;-)
8
10
 
1
 
! Отговори
пласименто преди 6 години
Демонът на пучовете последно арестуван заради перуката, но проследили пласмасовите нишки и стигнали до сървър в пласмасова протеза, на мястото на главата. Пласименто дека гуиреля пласенто, рекла главата (сиреч в основата на борбата е пластмасата)
7
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доволен съм. Шаха свърши . Сепаратизма отива в затвора. Сега ще чета с кеф , червеняците как философстват...И мечтаят :)))
6
17
 
14
 
! Отговори
Б преди 6 години
от друга страна Испания е банкрутирала и е на *** да буде разграбена като ГърцияКаталуня носи 30% от брутния продукт на Испания и без Каталуня, Испания не може да не банкрутираБягството на Пучдемон точно в Брюксел означава едно - юдо-масонската мафия която управлява Европейския Съюз се опитва да извива ръцете на Испания
5
2
 
16
 
! Отговори
Б преди 6 години
не мога обаче да не призная, че тази Каталунска независимост изглежда доста странно ...защо Пучдемон избра точно в Брюксел да избяга ?много странно в цяла Шенгения действа Интерпол и Испанската прокуратура просто трябва да поиска от Белгийския Интерпол да арестува Пучдемонидеята че Белгия или която и друга страна от шенгения ще даде политическо убежище на Пучдемон е просто абсурдна -това е все едно да се признае, че в Испания се нарушава закона а това означава санкций от Европейската Комисия
4
16
 
7
 
! Отговори
Пуч трол преди 6 години
Рахой, Бойко и всички останали брюкселските зелки да се явят веднага в Нюрнбергския съд за екзекуция. Даже и да не се явят в Нюрнберг, ще ги екзекутираме по домовете им.
3
7
 
29
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 1Каква демокрация и права те гонят.Тоя се опита да разруши държавата.Има Конституция която е написана заедно с каталунците.Тоя какъв се явява.Ако беше в щатите вече щяха да му струват четиридесет.Ако бе в Русия по улиците щеше да има цяла танкова дивизия
2
12
 
11
 
! Отговори
Комунисти-сатанисти преди 6 години
Юдео-комунизмът да не би да беше по-добър?Избива навсякъде най-добрите и най-успелите и най-кадърните.Краде от всички всичко. Забранява напускането на страната, обвита предвидливо с телена мрежа.
1
15
 
13
 
! Отговори
б преди 6 години
юдо-масонската "демокрация" в действие !а къде отидоха демократичните ценност и човешките права ?