Със "Сатана-2" Русия ще създаде проблеми на ПРО на САЩ

"Утро": Подновява се концепцията за "орбитална бомбардировка"
1 ное 2017 10:58, Елка Василева
536
Със "Сатана-2" Русия ще създаде проблеми на ПРО на САЩ
Снимка: архив, Reuters

До края на годината Русия ще изпробва новата си междуконтинентална ракета "Сармат" и наред с това ще развива прецизните си оръжия, пише електронният в. "Утро".

Според руския зам.-министър на отбраната Юрий Борисов ракетата "Сармат" е съпоставима по обсег с най-голямата засега междуконтинентална балистична ракета "Воевода" (по класификацията на НАТО "Сатана"), но стига по-бързо до целта.

Кръстена вече на Запад "Сатана-2", тя ще създаде доста проблеми за противоракетната отбрана (ПРО) на противника, защото ще лети по т. нар. суборбитална траектория - по-ниско от сателитните орбити, където би била по-уязвима, но по-високо от границата на космоса.

Така според военни експерти със "Сармат" се подновява концепцията за "орбитална бомбардировка", разработена в Русия още през 1962 г. заедно с подходяща ракета. Тя може да обиколи Земята и да нанесе удар във всяка точка, включително по обекти на САЩ, минавайки през Южния полюс, за да заобиколи американската ПРО.

Обсегът на "Сармат" според открити данни е 16 000 км, но теоретично ракетата може да лети на много по-дълги разстояния, посочва онлайн изданието.

По думите на Юрий Борисов пред седмичника "Военнопромишлен куриер" най-важно за Русия е да развива своите стратегически ядрени сили като основен възпиращ фактор за евентуални агресори, а втори приоритет са прецизните боеприпаси - например авиобомбите с възможност за корекции в траекторията КАБ-500 и крилатите ракети Х-10, които може да се изстрелват от самолети и кораби на хиляди километри от целта. Засега Русия има доста по-малко от тях в сравнение с американците, но постепенно увеличава производството.

В концепцията за "орбитална бомбардировка" чудесно се вписват хиперзвуковите глайдери - безмоторни дронове, каквито разработват според медиите Русия, САЩ и Китай. Ракетите "Сармат" може да станат носители на глайдери, които да нанасят удари във всяка точка от земното кълбо, заобикаляйки и най-съвършените системи за ПРО.

Русия ще положи усилия до 2025 г. да постигне паритет със САЩ в сферата на прецизните оръжия и да измисли начин да преодолее американската многостепенна система за ПРО. Изглежда Москва ще използва за целта новата ракета "Сармат". Предвидено е руските войски да бъдат въоръжени с нея през 2020 г., но решаващ ще бъде резултатът от предстоящите изпитания, добавя "Утро".
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


536
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
454
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е руски за вечни времена , свикнахте ли???
453
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия била регионално джудже, хаха, вярваш ли си?Затова в Лондон или Вашингтон само като чуят за Русия и Путин , получават нервни кризи и изпадат в паника?И измислят вицове за руските хакери?
452
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Именно заради такива руски управници, Русия го докара да се равнява по БВП на една обикновенна китайска провинция. Китай гради икономиката си, държейки на връзките си със САЩ и ЕС, а руснаците си останаха с новините какви ракети са създали, а младото им поколение отдавна е в ЕС и САЩ. Тия управници изобщо нищо не проумяха за последните 30 години, водени единственоот късогледи първични нагони.
451
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кого му пука от санкциите на англосаксонската мафия от няколко масонски фамилии, които искат да командват целия свят?Хората не са толкова глупави, рано или късно прозряват истината.
450
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 467 :Никой не те пита..Русия е едно регионално джудже ,което иска да бъде фактор ,но лошия батко наречен "САЩ" не му дава.
449
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика и ще продължи да бъде велика със или без санкции, но светът ще е по-хубаво място без империята на злото САЩ.
448
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 459 :Стига с тая червена пропаганда.Не забравяй също така,че бедността в САЩ е много по-различна от бедността в останалия свят.Стандарта на живот в САЩ е много висок,за разлика от русия където такова нещо като стандард на живот не съществува.В САЩ имаш най-голям шанс за развитие от колкото където и да било другаде..В САЩ има най-много милионери и милиардери от всяка друга държава.Да си беден в САЩ означава да не можеш да си купиш нова кола.Гледай си кочинката ,а не най-богата страна САЩ!
447
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко измислено от т.нар. американци е създадено от европейски емигранти,ясно ли е?
446
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен462 Санкциите няма никога да паднат,дори ще се увеличават.Русия вече не може да се позовава на международното право,защото го нарушава.Путин свикна ли вече?
445
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен443 Най*богатата страна в света е ЕС,а най-силната във военно отношение е САШ,НОТО.Русия може само да създаде проблеми,но не може да се мери с тях.
444
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е руски за вечни времена, свикнахте ли?
443
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен455 Всичко,което има Русия е крадено от запада.Някъде има подобрения,но несъществени и то в лоша посока.Те,Миг-овете взеха да падат,дори още при излитането си.Русия-бедност,безправие и войни.Железни коронки,менте алкохол и СПИН.Защо ли,хората бягат н азапад,а не в Русия.Защо руснаците драпад,да се доберат до запада?
442
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМи хубаво, не може, това е просто невъзможно и глупост, може да използваш още епитети за да се успокоиш от което очевидно имаш нужда, но истината е, че краят на петро-доларът вече се вижда.
441
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Официални данни от ФЕД на САЩ! "Една четвърт от американците не могат да плащат месечните си сметки, а 44% от тях разполагат с по-малко от 400 долара в брой:"
440
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 450 :Долара неможе да бъде изместен от юан-а или която и да било друга валута,просто е невъзможно.Тая глупост дето си я написал,може да излезе от устата само на един неук русофилски *** като тебе.
439
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ е храмът на обречените, човечеството малко по малко се събужда и се вижда коя е империята на злото.
438
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците имат секретни военни технологии, те са много напред във физиката и военните технологии, ако искат, могат да унищожат Америка за няколко минути!!!
437
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има теории че и САЩ и Русия се поддържат от различни видове извънземни, въпросът е кой кого???Налудничави теории на пръв поглед, ама като се замисли човек-няма логика човечеството само да върви към гибел и самоунищожение, замислете се!
436
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен до 449 преди 6 години
Наистина няма по силни от " вас американците" на фелациото и да бягате в лявата лента, там сте ненадминати.Чудно ми е ти " американецо" как се научи да пишеш на Български?
435
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 452 :Думите "Русия" и "технология" немогат да седят в едно изречение.Дори Бангладеш е по технологично развита страна от ***.