Горбачов песимист: Демократична Русия – след десетилетия!

Бившият съветски лидер днес живее сам – само с готвачи и шофьори
Обновена: 7 ное 2017 08:02 | 7 ное 2017 07:47,
83
Горбачов песимист: Демократична Русия – след десетилетия!
Снимка: Reuters, архив

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов, почитан на Запад като един от лидерите, сложили край на Студената война, не вижда шансове в следващите десетилетия Русия да има управление, различно от сегашното, напомнящо за царистките и диктаторски времена. Това заяви пред Ройтерс американският писател Уилям Таубман, автор на нова биография на Горбачов, озаглавена: "Горбачов: Неговият живот и време".

Таубман, който е удостоен с награда Пулицър, е направил осем интервюта с Горбачов за биографията му. Авторът казва, че в Русия бившият съветски лидер никак не е на почит. На въпрос какво е сега отношението на руснаците към Горбачов, който бе популярен през 80-те години на миналия век, Таубман отвръща: "В Русия мнозина го ненавиждат. Обвиняват го за разпадането на СССР, за загубата на империята и икономическата катастрофа, а и някои го смятат за слаб и нерешителен лидер".

Според Таубман руският президент Владимир Путин редовно критикува и дори пренебрегва Горбачов, от което само е спечелил. Програмата на Путин е в пълна противоположност с тази на Горбачов.

Путин получи растяща подкрепа, като анексира Крим, като представя Запада за враг на Русия и като се опира на трите царистки принципа: автократично управление, национализъм и православие.

На въпрос дали 86-годишният Горбачов има надежда да стане свидетел на по-демократично управление в Русия, Таубман отвръща: "Горбачов казва, че на Русия може да са нужни десетилетия, за да се демократизира, може би дори ще й е нужен целият 21 век".

Горбачов твърди, че е доволен от сегашния си живот, но Таубман се съмнява: "Вроденият му оптимизъм може би го крепи. Но политическите атаки срещу него продължават, и освен това сега той живее сам (като се изключат охранителите, готвачите и шофьорите) в голяма къща, в предградие".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГАЗОПРОВОДЪТ "СИЛАТА НА СИБИР" ВЕЧЕ Е ГОТОВ. ИМА И ДВА ЗАВОДА - ЗА ПРЕРАБОТКА НА ГАЗ В АМУРСКА ОБЛАСТ И ЗА ВТЕЧНЕН ГАЗ ВЪВ ВЛАДИВОСТОК (ЗА ЯПОНИЯ) . ОСНОВНОТО КОЛИЧЕСТВО СЕ ИЗНАСЯ ЗА КИТАЙ.ЗАЕДНО С ГАЗОПРОВОДА Е ИЗГРАДЕН И ПЕТРОЛОПРОВОД.А ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА ВЗЕ ДА РАСТЕ. ВЕЧЕ НАДМИНА 60 ДОЛАРА
33
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 33"батешешовците от северозападналите села"---Ейй, безсрамнико неук, 200лв. едно време си бяха пари и с 200лв, хората си живееха, че и спестяваха и апартаменти купуваха, ясно лити е безсрамнико!!! Сега там хората нямат и 5лв. от къде да изкарат, няма поминък, няма нищо, има само разруха. Кой си ти безсрамнико, да определяш хората дето са градили тази държава като "смрад", КОЙ? Ако те пипна ще ми изтинеш в ръчичките, безсрамнико!
32
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Красимирчо, руслямия има вопиюща нужда от вайна, враг и водка.Бих казал, че нямаше да я има, ако ги няма и трите неща за мужика.Та нали ако изтрезнее и не крещи срещу хамериканците или "гейропейците" враааааг, то ще вземе да си задава въпроси, защо при всички тия богатства, които има разззия, ТОЙ ватника е все така беден, гол и бос.
31
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Викаш, Русия е напът да се превърне в малка китайска провинция... Ще ти кажа какво ще се случи: до 5 години Русия ще има напълно функциониращи няколко високодебитни газопровода до цяла Азия + още няколко свръхвисокопроизводителни терминала за втечнен газ. Тогава ще пренасочат газта си към всичко други, освен Европа и европейците ще трябва да купуват скъп американски сгъстен газ. Тогава ще станат американска провинция, която ще има едничката цел да бъде източвана. Това не е шега или заплаха.
30
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
батешешовците от северозападналите села са станали рано сутрин и са се подмили за празДника. Сега им е паднало да плюят по Горбачов, че им отнел "заводите", дето бъхтеха за по 200 лева. Пфуууу смрад.
29
9
 
6
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
От кога "ушaнка" е цензурна дума? Ако не знаете това е дума от руският език и значи шапка която топли ушите! Умалително на Боярешник!
28
5
 
20
 
! Отговори
Красимир Лозанов преди 6 години
Война е. И не Русия има интерес от нея, и не тя я налага. Истината вече беше убита. На война като на война. Ква демокрация? Къде я има, освен донякъде в ЗАГИВАЩА Европа? Войната и демокрацията се несъвмистими.А, да, удобно е да биеш враг, който си играе на демокрация. Но лош Путин, не е сговорчив като нобелиста Горби и трезв като Елцин
27
17
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
На родните ***, не им е нужен заказ на къде да плюят. Просто пускат плочата. На тях им трябва твърда ръка (не демокрация) да ги бие по *** канчета. А що се отнася до Горбачов, човекът е голям оптимист - Русия НИКОГА няма да стане модерна и демократична, защото е пропита с корупция от Путин до мужика в селският колхоз! Така са навързани мафиозите, че не могат да бутнат нито един. Това е истината Русия е страна от четвъртият свят!
26
0
 
12
 
! Отговори
И преди 6 години
аз го недолюбвам! Що се отнася до статията: отроче на хибридната война! Но, който иска да мисли, ще мисли...
25
7
 
20
 
! Отговори
Аре стига бе ..... преди 6 години
Този ****от още ли е жив ???? Много мъка , болка и страдание да го налегнат !!!! Това докара той на милиони хора по света !!!!
24
5
 
34
 
! Отговори
ТОВА Е ЧОВЕКЪТ преди 6 години
който е истинския ПРЕСТЪПНИК за окаяното положение на стотици милиони от Източна Европа. Той е ПРЯКО ОТГОВОРЕН за гражданските войни след разпадането на СССР. Лично е виновен за докарването на власт на пияницата ЕЛЦИН и разграбването на огромните заводи и богатства от шепа евреи около ВЕЧНО ПИЯНИЯ
23
9
 
0
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
визираш и себе си, предполагам.
22
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мнозина пък са големи оптимисти - Русия е на път да се превърне в малка китайска провинция и руснаците изобщо няма да им се налага да мислят за бъдещето си. И понеже живеят без никакъв прогрес от много години, нямат никакво бъдеще за своето поколение, президентът им ги доведе до тотална изолация, то бъдещето им в очертаващия се азиатски съюз ще им даде стандарта поне на средния китаец. Е, трябва да учат и китайски, но винаги има известни неудобства. Честито на далновидните !
21
9
 
6
 
! Отговори
Паисий преди 6 години
Аз се срамувам да се нарека българин. От долу написаното е видно ЗАЩО!Няма такъв народ и такава държава.
20
3
 
26
 
! Отговори
Старите хора преди 6 години
Са казали: Пазете се от белязан човек.......Този Бог го е белязал като изро.....дът,който осъди милиони хора на капиталистически глад,мизерия и войни.Дано се пържи в ада!!!!!!!! Честит празник на всички,които го уважават!
19
7
 
36
 
! Отговори
българина преди 6 години
Ако Русия не беше демократична, този нямаше да е жив. Само в демократичните страни предателите живеят толкова дълго.
18
32
 
12
 
! Отговори
Русия в изолация преди 6 години
Никой не се съобразява с Русия, защото тя е военен колос на глинени крака, тъй като е икономическо джудже.
17
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит празник! 100 години от ВОСР - пак ще дойде!
16
40
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един велик човек който се опита да очовечи Русия но не успя.
15
38
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом толкова го мразят във форума и го проклинат, значи добри си е свършил работата.