Горбачов песимист: Демократична Русия – след десетилетия!

Бившият съветски лидер днес живее сам – само с готвачи и шофьори
Обновена: 7 ное 2017 08:02 | 7 ное 2017 07:47,
83
Горбачов песимист: Демократична Русия – след десетилетия!
Снимка: Reuters, архив

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов, почитан на Запад като един от лидерите, сложили край на Студената война, не вижда шансове в следващите десетилетия Русия да има управление, различно от сегашното, напомнящо за царистките и диктаторски времена. Това заяви пред Ройтерс американският писател Уилям Таубман, автор на нова биография на Горбачов, озаглавена: "Горбачов: Неговият живот и време".

Таубман, който е удостоен с награда Пулицър, е направил осем интервюта с Горбачов за биографията му. Авторът казва, че в Русия бившият съветски лидер никак не е на почит. На въпрос какво е сега отношението на руснаците към Горбачов, който бе популярен през 80-те години на миналия век, Таубман отвръща: "В Русия мнозина го ненавиждат. Обвиняват го за разпадането на СССР, за загубата на империята и икономическата катастрофа, а и някои го смятат за слаб и нерешителен лидер".

Според Таубман руският президент Владимир Путин редовно критикува и дори пренебрегва Горбачов, от което само е спечелил. Програмата на Путин е в пълна противоположност с тази на Горбачов.

Путин получи растяща подкрепа, като анексира Крим, като представя Запада за враг на Русия и като се опира на трите царистки принципа: автократично управление, национализъм и православие.

На въпрос дали 86-годишният Горбачов има надежда да стане свидетел на по-демократично управление в Русия, Таубман отвръща: "Горбачов казва, че на Русия може да са нужни десетилетия, за да се демократизира, може би дори ще й е нужен целият 21 век".

Горбачов твърди, че е доволен от сегашния си живот, но Таубман се съмнява: "Вроденият му оптимизъм може би го крепи. Но политическите атаки срещу него продължават, и освен това сега той живее сам (като се изключат охранителите, готвачите и шофьорите) в голяма къща, в предградие".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
10
 
33
 
! Отговори
Винету преди 6 години
Че кой иска демокрация, хората искат покойствие сигурност и пари демокрацията им най-малкият проблем и най-вероятно никой не яиса .Запада има пари, защото живя със заеми ще трябва да си връща парите скоро, освен ако не стане чудо и не измислят други мошангии като ЕС. А каквo ще стане ако Русия и Китай направят обща федерация?
13
11
 
43
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Много е смешно когато най бедната и презряна страна в Европа, управлявана от мутра и неговата шайка бивпи милиционери - "демократична" България - има претенции че Русия не била "демократична".
12
11
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРЕДАТЕЛ ТОРБАЧОВ , ЗАСЛУЖАВАШ НИКОЙ ДА НЯМА ПРИТЕБ ,ОТ ТЕБ СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ , ДЕМОКРАТ СМОТАН
11
10
 
39
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
честит ни празник другари! Сто години от ВОСР,Не следва на този ден дори да мислим за гнидата Горбачов
10
36
 
14
 
! Отговори
Путлер капут преди 6 години
Съмнявам се да има Русия след 21 век.След още 30-40 г. мюсолманите ще са мнозинство, 1/3 от руснаците ще умират от СПИН, ...друга час ще бъдат изядени от руски канибали..
9
12
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най големия предател в историята! Заради тази *** на запада мизерстваме вече 30 години.
8
9
 
38
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
А Путин е милиардер ти случайно си виждал милардите му ? Във коя банка Путин държи 500-600 милиарда откраднати пари няма ли да ни осветлиш Абе ти като пишеш замисляш ли се въобще какво пишеш *** нещастен ?
7
17
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакъв лидер не е тоя, а един ***, лидер е Путин и хората които управляват със желязна ръка. Даде ли се власт на такива като тоя само съсипват скоро либералите ще съсипят и ЕС.
6
34
 
18
 
! Отговори
храни куче.... преди 6 години
Горбачовата перестрройка е добре планирана. Такива като Путин нямаше да са милиардери . Държавните богатства преминаха в ръцете на агенти на КГБ и създадоха руската мафия.а народа от крепостни ще гладува...
5
8
 
43
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
А за туй, че САЩ е пълен е със клошари руските хакери са виновни ? Я ни подсети колко пари имат да връщат краварите и Англия на Русия ?
4
10
 
42
 
! Отговори
Горби е презрян преди 6 години
Този никой го не обича. Мразен в Русия като разрушител на империята и недолюбван на запад,човек изчерпан като политик и фактор,а и никой не харесва предателите. Апропо честит празник,днес е велика дата!
3
46
 
15
 
! Отговори
2 преди 6 години
Голям политик!!!
2
48
 
18
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 6 години
Русия е много изостанала, икономически е като Нигерия, само че със сняг!
1
21
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-големият предател в историята на човечеството! МРИ, Куче!