Век от Октомврийската революция – в Русия тихо и без блясък

Програмата е скромна, Кремъл цели единство на нацията
Обновена: 7 ное 2017 08:56 | 7 ное 2017 08:38,
129
Век от Октомврийската революция – в Русия тихо и без блясък
Снимка: Reuters, архив

Русия ще отбележи днес без блясък сто години от болшевишката Октомврийска революция - голямо политическо "земетресение" на 20-ия век, тъй като Кремъл не иска да прославя смяна на режима със сила, пише агенция Франс прес.

Годишнините на революцията бяха чествани много тържествено през съветската епоха, с голям парад на Червения площад на 7 ноември. Но днес официалната програма е твърде скромна, с изложби и колоквиуми на специалисти.
На Червения площад ще има парад, но под формата на възстановка с униформи от парада през 1941 г. по времето на битката за Москва, в разгара на Втората световна война, отбелязва Франс прес.

Малкото празнични прояви с участието на обществеността трябва да дадат възможност на властите да акцентират върху националното единство и помирение, като избягват щекотливи теми. "Защо да честваме това събитие", подхвърли пред журналисти през октомври говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Комунистическата партия, която е най-голямата опозиционна сила в руския парламент, предвижда митинг пред статуя на Карл Маркс недалеч от Кремъл, но там едва ли ще се съберат повече от 5000 души, посочва АФП. Манифестация, разрешена от властите, насрочи и лявото националистическо движение "Другата Русия" начело с писателя Едуард Лимонов. Двайсетина негови привърженици бяха арестувани вчера от полицията в Санкт Петербург.

Президентът Владимир Путин досега отклоняваше участие в събитията за стогодишнината, включително светлинен 3D-спектакъл през уикенда, прожектиран на фасадата на Зимния дворец в родния му град, Санкт Петербург. Путин участва в откриването на нова черква в Москва, което нарече дълбоко символично, тъй като след идването на власт на комунистите през 1917 г. клирът е бил унищожен, а вярващите - преследвани, посочва АФП.

За Кремъл тържествата за годишнината на революцията трябва да помогнат да се извлекат поуки от миналото. За Франс прес е ясно какви трябва да са тези поуки: да не се допускат никакви опити за оспорване на властта от улицата, особено преди президентските избори през март догодина, на които никой не се съмнява, че Путин ще се кандидатира за четвърти мандат.

Най-малката форма на протест веднага бива заклеймявана от властта, която вижда в подобни социални или политически изяви намеса на "антипатриотични" или свързани с чужбина сили, отбелязва АФП.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВОСР-ха-ха-ха! Това си е един майдан, спонсориран от американските и германските банкови олигарси, повечето от еврейски произход.
34
6
 
11
 
! Отговори
до 31 преди 6 години
В САЩ цените на имотите скочихa двойно американците затънаха в още по-големи заеми a БВп-то им се покачи двойно. В Русия цените паднаха със 30 % БВП-то им намаля със 30% руснаците масово пазаруват евтини стоки идват тук на почивка и са щатсливи още въпроси имаш ли ? Путин е велик и Крим е руски свиквай дрогарю.
33
2
 
3
 
! Отговори
позитано 20 преди 6 години
До РБК37 А и да знаем почивен ден ли е днес за руснаците ?
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лейба Бронщайн пристигна с милиони от канада, Владимир Илич Улянов който живееше в Цюрих пристига с брониран влак натоварен със злато и долари - и двамата започват да правят "революция" в страна където изобщо няма условия за революциа, но има долари и валута. А после се появява и Коба Джугашвили който прави от СССР супердържава а плановете на спонсорите тотално се провалят - това Запада не може да просту на руснаците. Историяте се повтори днес с Горбачов и Путин.
31
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Революцията е била нещо найстина положително за света- Русия подписва мирни договори с всички участници във войната, включително с България. Също така за който е чел история ще се сети че в началото на 20-те години има един почин да се даде икономическа свобода на народа, който е доста успешен, на след идването на сталин и неговата параноя, че под кревата се крият фашисти- всичко взима много радикален обрат
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Век от Еврейската революция.
29
9
 
11
 
! Отговори
ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА преди 6 години
е ЗЛО, но още по-голямо зло е ФЕОДАЛНАТА КРЕПОСТНА СИСТЕМА. Изостанала царска РУСИЯ след 10 години смут, милиони загинали през 1935 г за има няма 15 години се превръща в СВЕТОВНА ИКОНОМИЧЕСКА СИЛА. Даже на КИТАЙ никога не са се присънвали такива темпове на строеж на заводи, електростанции, нови сгради. Ако не беше този подвиг на руснаците, ХИТЛЕР по заръка на англосаксонците щеше да зароби РУСИЯ и да бие над 100 МИЛИОНА .
28
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За този един век от болшевишкия преврат за Русия може да се направи само един извод - Никога в човешката история не са похарчени толкова много сили и човешки животи за постигането на такива мизерни резултати!Русия е страна на похарченото време и милиони човешки животи, съсипани от диктаторите започващи он Ленин и свършващи с Путин! Разбира се най-гениалният злодей е бил Сталин, защото е има време да се разгърне като най-масовият убиец на ... болшевики, на комунисти!
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преврат, за който платиха западните банкери. В резултат на това Първата световна война продължи още година, руските царски богатства преминаха в английски ръце, а златният резерв на империята беше заменен за храни. Руската империя беше унищожена за жълти стотинки.
26
3
 
12
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До до 18 До 1924г. БВП на Русия пада на 30 %" от преди революцията. Моряците които са в основата на революцията / кораба Аврора/ виждат че са излъгани и искат свободни избори.Вдигат бунт и Ленин идпраща 150 000 армия , която ги разбива.Морете е замръзнало и час от бунтовниците бягат в Финландия по леда.Останалите около 15 000 души се предават и са избити до един.Нормално , след като убиват царя и цялото му семейство.Варвари.
25
3
 
7
 
! Отговори
Циник до bolbov преди 6 години
Цитат: ...продължава да озЪрява..."ОзЪрява селянин!Но твоята зелена кратуна никога няма да узрее!Без да искат немците - натресоха на света - най-мрачния режим в историята!
24
1
 
5
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Тъй и не разбрах ,чества ли се или не се чества ВОСР ,то ще имап парад ,то Кремъл не чества ... ? Празничен ден ли е днес или не е празник ? Хм ,интресна статията !
23
3
 
11
 
! Отговори
ПУТИН Е ПРАВ преди 6 години
От революциите в РУСИЯ спечели най-вече Западна Европа. Но когато ножът е опрял до кокала и децата умират от глад няма друга възможност освен да хванеш пушката. Всички лакирани приказки на столични "царисти", дето знаят живота само по жълтите павета , нагушили се кокрай велможите на деня/ ОНЯ НИ ОПРАВИ за 800 дни/ , а Милен Велчев и фамилия построи НАЙГОЛЕМИТЕ хотели по Черноморието, Долорес/на една ръка разстояние построи летяща чиния на Витоша. ЦАРИЗМА Е ЗЛО и сам не се маха, а с РЕВОЛЮЦИЯ
22
6
 
14
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Анонимен 6 Ами като са *** и клъвнаха на гола кука.Това е най голямата идеологическа измама в историята на човечеството.Съсипаха държавата си , половината свят и България.
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Финансирана от западните банкери и анг кралица, след убийството на руския цар англия присвоява всичките авоари на царска русия, защото са били на името на николай. революция а май кражба
20
3
 
7
 
! Отговори
АНГЛ. БРАТОВЧЕД преди 6 години
на царя, който го излъгва да влезе РУСИЯ във война, след отричането на ЦАРЯ от трона НЕ ГО ИСКА в АГЛИЯ поради страха от РЕВОЛЮЦИЯ, отказва да приеме роднините и е също толкова воновен за смерта на царското семейство колкото и рзстрелната команда убийци
19
7
 
9
 
! Отговори
ОТ 1000 ТОНА ЗЛАТО преди 6 години
в началото на войната /3 в света златен резерв тогава/ до 1917 са похарчени 2/3 от него за финансиране на армията. Милиони загиват на фронта безсмислено. Започва насилствена мобилизация, дезертьорство, няма кой да ожъне житото в селата, започва ГЛАД, КОНФИСКАЦИИ от царските чиновници, защото в градовете няма храна. Инфлацията е 1000 %. Войниците и селяните започват БУНТОВЕ. Полицицията стреля *** месо. Разпутин-един неграмотен коняр *** придворните дами и сменя министрите. РЕВОЛЮЦИЯТА ИДВА
18
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най черният ден в историята на руснаците и срам за света. Нашите геги обаче много му се радват.
17
10
 
6
 
! Отговори
РАЗЛОЖЕНИЕТО НА ЦАРЯ преди 6 години
и разрухата в РУСИЯ, РАСПУТИН, глада, крепостничеството са причините за Февруарската революция, когато армията и капиталистите МАХАТ НИКОЛАЙ. ЛЕНИН само взема власта , която се търкаля поулиците на Петербург. От малка партия, за която никой не е чувал, освен царската тайна полиция БОЛШЕШВИКИТЕ стават НОМЕР 1 в политическия живот. Затова гладните селяни и войници хващат пушките искат да живеят нормално. Само да допълня, че отнемането на зърното от селяните започват царя и неговите министри
16
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Превратът от 1917 е първият сериозен опит на финансовата и банкова олигархия за налагане на новия световен ред.