Век от Октомврийската революция – в Русия тихо и без блясък

Програмата е скромна, Кремъл цели единство на нацията
Обновена: 7 ное 2017 08:56 | 7 ное 2017 08:38,
129
Век от Октомврийската революция – в Русия тихо и без блясък
Снимка: Reuters, архив

Русия ще отбележи днес без блясък сто години от болшевишката Октомврийска революция - голямо политическо "земетресение" на 20-ия век, тъй като Кремъл не иска да прославя смяна на режима със сила, пише агенция Франс прес.

Годишнините на революцията бяха чествани много тържествено през съветската епоха, с голям парад на Червения площад на 7 ноември. Но днес официалната програма е твърде скромна, с изложби и колоквиуми на специалисти.
На Червения площад ще има парад, но под формата на възстановка с униформи от парада през 1941 г. по времето на битката за Москва, в разгара на Втората световна война, отбелязва Франс прес.

Малкото празнични прояви с участието на обществеността трябва да дадат възможност на властите да акцентират върху националното единство и помирение, като избягват щекотливи теми. "Защо да честваме това събитие", подхвърли пред журналисти през октомври говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Комунистическата партия, която е най-голямата опозиционна сила в руския парламент, предвижда митинг пред статуя на Карл Маркс недалеч от Кремъл, но там едва ли ще се съберат повече от 5000 души, посочва АФП. Манифестация, разрешена от властите, насрочи и лявото националистическо движение "Другата Русия" начело с писателя Едуард Лимонов. Двайсетина негови привърженици бяха арестувани вчера от полицията в Санкт Петербург.

Президентът Владимир Путин досега отклоняваше участие в събитията за стогодишнината, включително светлинен 3D-спектакъл през уикенда, прожектиран на фасадата на Зимния дворец в родния му град, Санкт Петербург. Путин участва в откриването на нова черква в Москва, което нарече дълбоко символично, тъй като след идването на власт на комунистите през 1917 г. клирът е бил унищожен, а вярващите - преследвани, посочва АФП.

За Кремъл тържествата за годишнината на революцията трябва да помогнат да се извлекат поуки от миналото. За Франс прес е ясно какви трябва да са тези поуки: да не се допускат никакви опити за оспорване на властта от улицата, особено преди президентските избори през март догодина, на които никой не се съмнява, че Путин ще се кандидатира за четвърти мандат.

Най-малката форма на протест веднага бива заклеймявана от властта, която вижда в подобни социални или политически изяви намеса на "антипатриотични" или свързани с чужбина сили, отбелязва АФП.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към 1917 г. Ленин е вече със силно инфектиран мозък, спирохетата разяжда нервнта му ситема. Страда от припадъци, умствената му дейност е забавена... годините на разврат в Швейцария дават своето пагубно отражение.
74
2
 
11
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До хм!Нищо не постигат, освен че са промили мозъците на глупавата част от хората, включително и твоя.
73
16
 
18
 
! Отговори
Крали Марко преди 6 години
НАЙ ВЕЛИКИЯ НАРОД НА.ЗЕМЯТА!!! СЛАВА И ПОКЛОН!!! РУСИЯ Е БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИЯ Е РУСИЯ !!!
72
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците празнуват загубата на Украйна, Беларус и Крим през ПСВ
71
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста извратено семейство са с Крупская...
70
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най омразните хора в европа. Най омразния режим . Да горите , където вие мястото . Касапи.
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ленин е жертва на платената любов под формата на Treponema pallidum.
68
17
 
9
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
България в последните си 600- 700г. не е била нито бивша колониална държава, нито финансов център, нито високотехнологично развита държава,нито пък огромни природни ресурси. Ние за Запада сме и преди и сега сме хора втора ръка, и докато преди около 30г. е имало, и икономика, и спорт и наука и още какво ли не с което да се гордеем, то всичко беше благодарение на ВСОР
67
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
руската империя винаги се управлявала от деспот с неограничена власт, а т.н. октомврийска революция през 1917 само доказва горното
66
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как са искат да празнуват тоя срам. Все едно Германия да празнува началото на ВСВ. Срамът е голям.
65
5
 
3
 
! Отговори
хм! преди 6 години
До БобиИ все пак, в интерес на истината, те го постигат в голяма степен!
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кубрат е дядо на Путин, а русия е провинция на Велика България
63
3
 
13
 
! Отговори
Циник до 71 преди 6 години
Какво за САЩ? В тях са и ножа...и сиренето!В целия цивилизован свят - всичко се равнява по цар-Долар!!!!Икономика номер 1 в света!Когато фактите говорят - и русофилите трябва да мълчат!Апропо - не харесвам Щатите - заради гнъсната им външна политика!Но не съм сляп!
62
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистически мизерни;ци и ненормалници. Кланят се на сифилистични мумии, пият лосиони, живеят в комуналки с *** и слушат стара соц естрада.
61
6
 
18
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Ленин е най-голямото чудовище в световната история. Развали една прилична империя и доведе народа и до канибализъм.
60
4
 
11
 
! Отговори
! преди 6 години
Руснаците са пили и преди болшевиките .това всички северни народи го умеят добре .Аза САЩ какво ще кажеш ,дали е фалирал с неговите 16 или 20 трилиона дълг ,а ? Значи трябва да се очаква от САЩ същата участ както и от СССР ПО ТВОЯТ ЛОГИКА !
59
12
 
7
 
! Отговори
хм! преди 6 години
А "Войнишкото въстание" не е ли опит за революция у нас? ВОСР е категоричен пример за целия свят че народът има абсолютното право да управлява и правораздава.
58
10
 
16
 
! Отговори
до 65 преди 6 години
Истината е, че сега сме СВОБОДНИ, каквито не бяхме близо 50 години под комунистическия диктат.А тези 2 милиона са в САЩ, Канада, Турция и Западна Европа, така че бъди рахат, те живеят по-добре от нас, които сме тук в България.
57
12
 
14
 
! Отговори
Циник до 59 преди 6 години
Мне... всичко, което съм написал е 100% истина.Може да се провери!А "пристрастни червенокаскетни" коментари не могат да променят фактите!"Колоса с глинени крака" фалира още преди Горбачов! И до днес е във фалит! Партийната олигархия се трансформира в бандитска такава! Само Руснаци могат да направят от супер-ресурси - супер булшит! Ако бяха немци - щяха да са номер едно! Болшевиците направиха - народ от върли алкохолици! И до днес крадат - НАРОДНИТЕ БОГАТСТВА ЗА СЕБЕ СИ! ФАКТ!!@
56
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите по принцип обичат венерически заболявания и се кланят на хора с венерически болести. Имам си и примери от най-новата история.