Казахстан зарязва кирилицата, прави завой на запад

Въвежда се азбука, която ще е съвместима с английския
9 ное 2017 22:38, Елка Василева
210
Казахстан зарязва кирилицата, прави завой на запад
Снимка: Reuters

Казахстан се отказва от въведената по съветско време кирилица като официална азбука за своя тюркски национален език, предприемайки опит за глобализация под егидата на държавата, който със сигурност ще намали руското влияние в средноазиатската страна, пише ДПА.

"Не би следвало Русия да диктува на своите някогашни колониални субекти от времената на Руската империя (и бившите съюзни републики в състава на СССР) как да говорят или каква азбука да използват за националния си език", каза преподавателят по тюркология в престижния университет "Назарбаев" в Астана Ули Шамилоглу.

Университетът, който вече почти три десетилетия носи името на лидера на бившата съветска република Нурсултан Назарбаев, е основан през 2010 г. и в него се преподава основно на английски.

Замяната използваната в Казахстан на официално равнище азбука с такава, която да е съвместима с английския, представлява пример за завоя на страната към Запад при оформянето на своята идентичност.

"Кирилицата и руският език създадоха трудности за казахския да се утвърди като силен официален език. Това е проблем за бъдещето на Казахстан като национална държава", каза Шамилоглу в коментар по имейла.

Сходни промени е имало и в няколко други тюркоезични страни. През 20-те години на миналия век век Турция преминава от арабската писменост към латиницата.

По онова време Турция "до голяма степен изостава от съвременния свят по отношение на развитието си във всички аспекти на живота", каза Севги Йозел от Турската езикова асоциация.

"Преходът към латиницата проправя пътя за Турция да се приобщи към останалата част от света културно, социално и икономически, а също и в технологичен аспект", заяви тя също по имейла.

Съветският съюз, "безпокоейки се, че латиницата ще обедини тюркските народи, налага кирилицата на тюркоезичното население под своя власт", заяви Гюлден Сагол Юксекая, експерт по тюркски езици в Мармарския университет в Турция.

Казахите закъсняват с преминаването към латиницата в сравнение с останалите тюркски народи от постсъветското пространство като Азербайджан, Туркменистан и Узбекистан, посочи тя.

След разпадането на Съветския съюз Казахстан поддържа тесни отношения със съседна Русия, с която имат обща почти 7000-километрова граница.

Руснаците са най-голямото етническо малцинство в Казахстан, а руският наред с казахския има статут на официален език, закрепен от конституцията. "Тук руският език все още има силни позиции и затова ще продължи да се преподава в училищата и занапред", заяви Шамилоглу.

Миналата седмица руският посланик в Казахстан Михаил Бочарников заяви, че Русия уважава суверенното право на Казахстан да смени азбуката си, при условие че руският език запази официалния си статут.

В изявление, цитирано от казахстанските държавни медии, той посочи още, че в Казахстан продължава да има силно търсене на преподаватели по руски език и затова Русия е готова да окаже съдействие.

Новата казахска азбука, утвърдена с указ на Назарбаев от миналия месец, предизвика известни спорове от естетическа гледна точка. Всички нейни букви могат спокойно да бъдат изписани на англоезична клавиатура, само че изписаното може да се окаже трудно за прочитане.

Някои от писмените символи са с апостроф, за да предават мекост. Например буквата "s", когато е с апостроф (s'), трябва да се прочете като "ш". "С" (латиница) с апостроф трябва да се прочете като "ч".

Опасенията са, че думи с поредица от подобни букви с апостроф може да изглеждат тромаво. Държавата създаде специална комисия, която да направи оценка на азбуката, преди тя постепенно да бъде въведена във всички официални сфери до 2025 г.

Естетиката обаче изглежда не е главната причина за избора на латиницата. Смяната на азбуката от Казахстан е "символно действие", заяви Максим Кронгауз, професор по езикознание и преподавател в руското Висше училище по икономика.

Промяната, "символизираща уеднаквяване с глобалната латинска азбука, на първо място е от културен характер", каза той, "но вследствие на това и от политически".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимени Афганистан направи такава огромна крачка преди време с посредничеството на Турция, сега там млада жена струва колкото едно магаре и спортуват свободен пробег с препятствия до Дойчланд
48
4
 
8
 
! Отговори
ATILA VOISE преди 6 години
Има ли краварииии?
47
3
 
14
 
! Отговори
ATILA VOISE преди 6 години
Интересното е че в България, Родината на кирилическата писменност, много повече хора пишат на "6liokavitza", отколкото в държави като Русия, Украина и Беларус. Това се нарича: да се отречеш от корените си! Този синдром на чуждопоклонниците тук е усетен още от великия Паисий. Демокрацията в България повреди много хора. Жертви са и младите неграмотни хора. Това е целта на Кравария и сороШите. Краварите искат да гледате и турски сериали на месопотамците от Анадола.
46
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той Путин твърди че нямало такава държава Казахстан, че нямало такава държава Украйна, нищо чудно през 4-тия си президентски мандат да открие че няма и държава България на което българското русофилство ще ръкопляска най-силно и ще хвърля yшанки във въздуха от въодушевление и прекомерна радост и безкрайна любов към поробителите ни.
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво. Огромна крачка за тях. Скоро , ще е богата и развита държава със самостоятелен път.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Основния проблемсега пък Китай ще ги напада, нема страшно, нали от Турция ще ги пазите като баш турците уйгурите и всички османци до Мароко.за Байконур наем от Москва ще иска ли султана в Анкара, или ще се разберат по братски
43
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е най-вредната страна в човешката история. А най-лошото което може да му се случи на един народ на този свят е Русия да му е съсед.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименвъх, и в Русия ли приеха маймуницата, рави Кронгауз, пардон глобалната латиница, или ти си Yukhsekhaya от КазахСтан
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност Казахстан е най-обърканата република в бившия СССР от който ,само са спечелили. Републиката отначало е кръстена Киргизка в състава РСФСР,със столица Оренбург/сега в Русия/,което си е било правилно населението се е смятало за киргизи/бели/,черните киргизи на юг ,пък имали друга република.Десетина години по-късно,понеже комунистите обичат да измислят нации,се сетили,че имало някога Казахско ханство на 1/2 от територията на днешната държава и кръстили републиката Казахстан.
40
1
 
19
 
! Отговори
Йово преди 6 години
Университетът, който вече почти три десетилетия носи името на лидера на бившата съветска република Нурсултан Назарбаев, е основан през 2010 г. WTF !!!!!!!!!!!
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бгрешка, финикийците не са еврей, нпури шри от Влондонистан
38
1
 
3
 
! Отговори
до 40 преди 6 години
И какво значи това. Аз харесвам грузинската азбука.
37
2
 
2
 
! Отговори
аз буки видам преди 6 години
До БУДИСТгрешка, азбуката е Орфеическа, по-късно възприета от финикийците
36
9
 
13
 
! Отговори
Б преди 6 години
да позная ли кога предателите ще ни кажат че и ние трябва да се откажем от кирилицата !?Американските ви господари дори и визите не жи махнаха - толкова много държат на нас
35
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едни от най-големите заслуги и поводи за гордост на България са,че дава на света азбуката наречена кирилица.Това наистина е факт със голямо значение,фундаментален в развитието на Световната цивилизация.Не мога да разбера,как тук във форума,някакви полуграмотни дечица цвърчат от радост,че голяма държава като Казахстан отхвърля кирилицата.Ние като българи не може да се радваме на това,но малките,гладки мозъчета не могат да осмислят този факт.Латиницата вкарва Казахстан в орбитата на Турция
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди години по телевизията интервюираха на улицата чужденци какво им харесва в България, и една студентка испанка или англичанка каза, че много й харесва азбуката ни!
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
затъ някога римляните пишели на маймуница с точици, запетайки, шапчици, апострофчета, йероглифчета, завъртулки и всевъзможни ченгелчета като в старобългарски манастир за изразни съкращения по буквите.на латински днес пишат май само англоговорящите, но и те имат проблеми със звуците като се налага да ползват по две, три, четири букви и правила за гласните пред и след съгласни кое как се произнася
32
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки бяга от руснаците като опарен, само най-учените хора на света българските русофили които се оказа че са единствените в България които не страдат от дебилност се навират в тях като въшлясали котета.
31
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великите тюркскоезични държави си нямат азбука,смешници.Във вековете все са се лутали между арабски,кирилица и латиница.А ако Казахстан в момента е нещо,то изцяло дължи това на Руската Империя,част от която е дълги векове.Дотогава това е била полупостинна степ,обитавана от шепа номади.Под благотворното влияние на Руската Империя номадите малко се цивилизоват,ограмотяват,очовечават.Даже започват да четат и пишат.И това изобщо не е завой към Запада,а към Турция,където също пишат на латиница.
30
7
 
8
 
! Отговори
TPE3BEH преди 6 години
Да очакваме и там скоро любезните зелени човечета...