Напрежение в Париж – мюсюлмани се молят на площада

Властите и местни жители се опитаха да ги спрат
11 ное 2017 09:06, Елка Василева
223
Напрежение в Париж – мюсюлмани се молят на площада
Снимка: архив, Reuters

В предградие на Париж се стигна до напрежение, след като представители на френските власти и местни жители се опитаха да попречат на мюсюлмани да се молят на открито, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че спорът отразява проблемите с недостиг на джамии във Франция.

Няма пострадали хора при спречкванията вчера в Клиши-ла-Гарен. И двете страни в спора обаче изглежда не отстъпват от своите позиции.

Държейки голям транспарант с надпис: "Спрете незаконните улични молитви", кметът на Клиши Реми Мюзо поведе група от над 100 демонстранти в демонстрация на сила, за да разубедят няколко десетки мюсюлмани да се молят на пазарния площад.

От няколко месеца местни последователи на исляма се събират там всеки петък, за да протестират срещу затварянето на молитвена стая.

Мюсюлманите скандираха на арабски: "Аллах е велик!". По-голямата група демонстранти им отвърна с пеене на висок глас на френския химн, Марсилезата.

В последвалото спречкване бе скъсан носеният от мюсюлманите транспарант, на който можеше да се прочете: "Обединени за голяма джамия в Клиши".

След като двете групи се разделиха, всяка от тях се закани да бъде отново на мястото другия петък.

Ислямът отдавна е втората по популярност религия във Франция. В страната обаче има хроничен недостиг на джамии за 5-те милиона мюсюлмани, отбелязва АП.

В резултат в няколко френски града се провеждат молитви на улицата, което подхрани антиимигрантските настроения на крайнодесния Национален фронт начело с Марин Льо Пен.

Общинските власти в Клиши казват, че местните мюсюлмани могат да се молят в открития миналата година в това парижко предградие ислямски център за култура и молитва, който вече е използван от стотици хора. Някои последователи на исляма обаче твърдят, че сградата е прекалено малка, отдалечена и не отговаря на стандартите за сигурност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: Парижмолитвамюсюлмани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чиста провокация към немюсюлманите и невербален натиск и заплаха. С две думи - ислямски ценности...
145
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз най-напред прочетох "мюсолмани се молят за пощада" а то кво било.
144
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От всички статии, публикувани днес тази е предизвикала най-голям интерес.На българите най-големият им, жизненоважен проблем са мю.слитата в Париж. Толкова силна, разяждаща омраза носят в душите си, че само чакат статия свързана с мю.слитата, за да изхрачат отровната жлъч от душите си.
143
7
 
14
 
! Отговори
случаен преди 6 години
До аз-ът-ако САЩ и Европа не бяха подпалили пустинята сега щеше да е по-спокойно за всички даже и за мюсюлманите в Европа
142
5
 
35
 
! Отговори
Хайде преди 6 години
Да бъдат посъветвани най-учтиво да се връщат в страните, в които няма недостиг на джамии, за да не изпитват такива неудобства !
141
7
 
23
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
европа е за християните. марш в пустинята ***.
140
0
 
34
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
"Много " се радвам за франсетата!Първо са молитвите на площада,после оплождането и за десерт-рязане на тикви.Искахте евтина и проста работна ръка,получихте я.Само дето не искат да работят.
139
2
 
33
 
! Отговори
Унуфри преди 6 години
Eврoпeдaлитe тепърва ще има да се учат откъде изгрява слънцето, но ще става по възможно най-трудния начин. Толкова им е акъла просто...
138
2
 
43
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Съвремената форма на ислямската религия е доста "агресивна" и не търпи компромиси и толерантност спрямо други религии, култури и традиции!Конфликтите с исляма са неизбежни!
137
2
 
7
 
! Отговори
случаен преди 6 години
т.нар.мирно съвместно съществуване между различни общности е обратно пропорционално на надигащия се див патриотизъм по целия свят,ще става и по-зле,както са я подкарали...
136
1
 
21
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Протестите срещу все по-усилващото се влияние на исляма във Франция са все по-слаби и ялови.Либералната политика на френския политически елит дава все повече правомощия на мюсулманите във Франция и след 20 - 30 години франсетата християни ще са малцинство. Защото:"Злото, което сам си сториш и най-големия ти враг не може да ти го стори".
135
3
 
16
 
! Отговори
раби преди 6 години
нормално след 10години няма да има проблем и демонстранти?????
134
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция не е мюсюлманска държава, затова не би трябвало да и пука има ли джамии или не !Който иска джамии, да отива там, където има джамии.Всеки нарушаващ реда арест и затвор, както правя в мюсюлманските държави.Там никой няма да ти построи църква.
133
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами французите да приемат исляма и да се обединят. Катедралите стават джамии и всички са доволни. "По-умният отстъпва", казва народът.
132
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лесно се управлява *** народ с религия...в случаят с исляма.Има над десет вда религии,но проблеми създава само той...което ще рече само едно...много кофти религия...
131
25
 
6
 
! Отговори
Исмаил преди 6 години
Айде сега... Та нали на Великден се молят и християните на вън. Ами на юрдановден нали с мръсни *** се хвърлят в реката и замърсяват водата и измират от това много риби..
130
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Родината на т.нар. арабски цифри е Индия- индийската цифрова система брами. По-късно, през 9в., отиват при арабите,които също ги доусъвършенстват графично. После са преведени на латински и отиват в Европа, където са познати като "арабски", но в основата на тази цифрова система стои трудът и таланта на индийските математици.
129
1
 
6
 
! Отговори
уикипедия преди 6 години
Те идват от хиндо арабската бройна система ,разработена от индийски математици ,приложена от персийски математици и предадена по нататък на арабите на запад .Цифрата нула идва от вавилон ,но пак индийците я прилагат в математиката .Арабите са просто тези ,които ги популяризират
128
3
 
40
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
И какво сега, идва един брадясал нерез от другия край на света и иска да се дупи пред вратата ти и ти пречи да минеш, а не можеш му биеш шута. А ти ако идеш в страната на нереза, а си казал гък и са ти резнали тиквата. Жална и майка на Европа.
127
17
 
3
 
! Отговори
ДО 136 преди 6 години
И арбските цифри не са индийски и аритметиката не е индийска . Арабски са . За това се наричат арабски а не римски . Има и римски цифри - от римляните . На това ни учеха през комунизма . Това ни учеха - това съм запомнил .