Руски медии се питат: Путин, президент, кога?

Още не е започнал поредната си кампания за поста в Кремъл
14 ное 2017 09:45,
19
Руски медии се питат: Путин, президент, кога?
Снимка: Reuters

Защо Владимир Путин още не е заявил, че ще се бори за нов президентски мандат на изборите през март, се пита в редакционен коментар в. "Независимая газета".

Путин няма проблеми нито със здравето, нито с рейтинга, които да осуетят участието му в изборната надпревара. Щом при това положение човек протака нещата, откритата политика отстъпва място на политтехнологиите, пише руският всекидневник.

"Независимая газета" изброява предимствата, които може да получи Путин от очерталото се късно включване в кампанията. Първо, в момента не го критикуват за нищо конкретно. Щабът му не е принуден да реагира на лични обвинения, най-вече от хора, които няма да съберат необходимите подписи, ЦИК ще ги отхвърли и т. н. Нищо чудно през януари в надпреварата да останат само Путин и негови "проверени" опоненти, от които не се чакат остри критики.

Второ, щабът на Путин може би просто позволява на всички потенциални кандидати да се изкажат, а на избирателите - да преценят колко са компетентни. Тогава "драматургията е съвсем разбираема. Отначало гражданите слушат със седмици, дори месеци политици от всички цветове, уверяват се колко са безсъдържателни техните предложения, разочароват се, но ето че на арената излиза единственият "човек на делото", т. е. Владимир Путин", обяснява "Независимая газета".

Руският печат коментира вчерашно съобщение на неназован федерален служител пред "РБК", че Путин вече е взел решение да се кандидатира за нов президентски мандат и Кремъл обсъжда сценарии за обявяване на кандидатурата му.

Приоритетен вариант за сегашния руски лидер е самоиздигането, както заявиха източници на "РБК" още през лятото, пише в. "Газета". Обществената подкрепа за Владимир Путин е "значително по-широка" от евентуалното одобрение на властовата партия "Единна Русия", но за всеки случай се проучва и вариантът той да стане неин кандидат.

Тази интрига е безинтересна за повечето жители на Русия, казва политологът Алексей Макаркин пред онлайн изданието Полит.ру.

"Темата все едно изобщо не засяга въпросите от реалния живот. Е, ако например президентът беше тръгнал на избори като самопредложил се кандидат, а заради това на хората им бяха вдигнали пенсиите, тогава нещата щяха да засягат реалния живот. Но иначе това не е техният живот. А някаква политика, за която хич не искат и да мислят", коментира експертът.

"Газета" припомня кои са вече известните кандидати на предстоящите президентски избори в Русия, сред които и лидерът на комунистите Генадий Зюганов. За него "поради възрастта му (73 г.) това най-вероятно ще са последните избори, на които той отново планира да спечели почетното второ място. По-рано самият Зюганов каза, че "Русия е изчерпала лимита си от революции", припомня електронният вестник.

Руската "Национална служба за новини" изброява и други бъдещи кандидати за висшия пост като телевизионната водеща Ксения Собчак, журналистката Екатерина Гордон, председателката на Националния родителски комитет Ирина Волинец, бизнесмена Сергей Полонски.

Путин продължава да мълчи за евентуалната си кандидатура, но това е разпространена световна практика сред политиците с високо доверие в страните си, посочва пред новинарския сайт анализаторът Глеб Кузнецов.

"Има желязно правило, което важи и за Путин, и за Клинтън, и за Чърчил: ако имаш висок рейтинг и си много известен, в твой интерес е да водиш възможно най-кратка кампания. Ако пък рейтингът ти е нисък и изобщо не си известен, имаш интерес да водиш кампания възможно най-дълго време. Човек с висок рейтинг и висока известност вече си е направил всички кампании с цел да постигне известност. Защо му е да проточва всичко това", разсъждава руският наблюдател.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като толко ви харесва путин прибираите си се в русия кво гъстите тук
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Oт многото ботокс който Путин си бие в лицето за да няма бръчки изглежда подпухнал.Двама швейцарски пластични хирурзи живеят в Москва с единствената задача да се грижат за лицето му.
15
4
 
4
 
! Отговори
КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ преди 6 години
К`во ме интересува Путин, много по-важно е кога най-после ще изгрее свободата и демокрацията в България, кога ще си отидат комунистът Борисов и неговите съучастници?
14
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
и шефа на тв Центр се е питал за ПТНПНХ и се напи с мездренска бира
13
2
 
6
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
Чака да види какво ще се случи на 29 ноември и после на 29 януари в краен случай на 2 февруари когато изтичат 180 дни аени от Конгреса на Сащ на службите във връзка със закона за санкциите срещу Русия
12
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е просто един ПР продукт нищо повече.
11
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин не е никакъв президент той гробокопач на Русия.
10
5
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До Анонимен ..... То ако става въпрос за изхождане, българският форум отдавна се е превърнал в място за отходни нужди на хибиридни образувания, като рускиня, руский оККупант, слава расии и всякакви други подобни никове, чието присътвие винаги се съпровожда от наситения мирис на рушка природна газ .... !!!
9
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин стои достатъчно стабилно на мястото си,достатъчно популярен е и затова няма нужда от допълнителна реклама.
8
15
 
16
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
:) вече теперя :)Тя собирската империя веднъж се разпада през 1989 . Рейгън я оака тогава . И пак и предстои да се разпада. Това е съдбата на злокобните империи.
7
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Погледни му само физиономията на путично.С тея свински очичики е като педофил с канибалски наклонности.
6
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко АлекоКалеко, във всяка тема за Русия, се изхожда. Кой лу му плаща?
5
16
 
21
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Споко, слънцето в раССия ще изгрее отново, но първо товарищ путин ще трябва да изиграе няколко рунда със спаринг-партньорките които са му подготвили промоутърите от Кремъл, а именно с порно звездата Елена Беркова и със журналистката с вид на плеймейтка - Ксения Собчак. В ъгъла на Вова със сигурност ще бъде и Димата Медведев, който ще го окуражава и ще му държи кърпата .... !!!
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той ще продължи да е президент даже и когато го положат до ленин.
3
22
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха Путин няма нужда от реклама, ще нанесе решаващият удар в последният момент като един гросмайстор. Путин е един виртуоз на политеческата сцена недоклатените либерастки прасета само могат да треперят от страх пред Великия Император Путин
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин да се кандидатира за да даде повод на медиите да отворят л@...метите.
1
15
 
14
 
! Отговори
! преди 6 години
Кои руски медии ,тези на Прокофиев (РБК) или финансираната от САЩ (Независимая газета ),там има над 500 вестника , а не сам 2-3 .