България взема още бежанци от Африка

ООН обвини ЕС за лошо отношение към мигрантите
15 ное 2017 22:40, Екип на Dnes.bg
138
България взема още бежанци от Африка
Снимка: БТА

България е обещала да приеме неуточнен още брой бежанци по нова схема за доброволно заселване на търсещи закрила хора, обявена от ЕС, съобщи Европейската комисия. Брюксел поиска през лятото от страните членки да приемат 50 000 души след в апел на ООН за облекчаване на положението на бежанците в лагерите.

За първи път схемата предвижда да се вземат хора освен от лагерите край Сирия, и от Африка, включително от Либия, където бежанците са държани в лагери при ужасни условия. В схемата са включени още мигранти, които се намират в момента в Турция, Йордания, Судан, Ливан, Нигерия, Египет, Етиопия и Чад. За всеки приет по схемата, която е доброволна, Европейската комисия ще плати на правителството по 10 000 евро.

Общо 16 от 28-те държави членки са направили заявки за прием на общо 34 400 бежанци. Сред тях не са страните от Вишеградската група - Полша, Чехия, Унгария и Словакия, които от самото начало се противопоставят на приема на мигранти. Срещу първите три Европейската комисия дори води наказателна процедура за отказ от прилагане на европейските решения.

България пое ангажимент да приеме 50 сирийски бежанци и по предходната схема на ЕС от 2015 г, но не е изпълнила ангажимента си, става ясно от справка, разпространена от Европейската комисия.

Според комисаря за миграцията Димитрис Аврамопулос заселването на бежанци от лагерите в ЕС е “единственият начин да се отворят легални канали за миграция”. За разлика от квотите, то работи, добави комисарят, отчитайки, че по предишната схема, предназначена за сирийските бежанци, акто и чрез сделката с Турция, в Европа вече са презаселени 25 700 души.

Аврамопулос поощри страните да изпълнят задължението си и да приемат и оставащите 3100 бежанци в Италия и 750 от Гърция по квотите за преразпределение. По тях България е взела 50 човека от Гърция от предписаните й 1302-ма. Решението за квотите изтече през септември, но Брюксел настоява то да се изпълни изцяло, като се приемат чакащите в двете гранични държави с готови документи кандидати.

Еврокомисарят предупреди за назряваща криза в мигрантските лагери на гръцките Егейски острови. Той призова Атина да построи нови приемни центрове и да премести хората от Лесбос, Хиос и Самос, където условията не са подходящи през зимата. Гърцкото правителство трябва да увеличи и бройката на жилищата на разположение на бежанците, които те наемат с пари от европейския бюджет до поне 2000 до края на годината.

Европейският съюз отхвърли обвиненията на върховния представител за човешките права на ООН Зеид Ра’aд ал-Хюсейн, че води нехуманна политика спрямо мигрантите. В заявление, направено във вторник ал-Хюсейн казва, че “политиката на ЕС да помага на либийската брегова охрана да залавя и връща мигранти в Средиземно море, е нехуманна”.

Аврамопулос посъветва върховния представител да проверява преди да прави изявления като се уточни първо с колегата си върховен представител за бежанците Филипо Гранди, с когото ЕС работи.

Брюксел плаща на Италия за обучението на либийската брегова охрана като досега 142-ма души са преминали курсове как да се държат с мигрантите в морето. Според говорител на Брюксел това обучение включва хуманно отношение към бежанците.

Ал-Хюсейн призова международната общност да престане да си затваря очите пред “невъобразимите ужаси, изпитвани от мигрантите в Либия” и “да не се преструва, че ситуацията може да се поправи само като се подобряват условията в лагерите”. По официални данни в лагери в Либия се намират 19 900 души, като само през септември те са се увеличили със 7000.

Ситуацията е още по-ужасна, отколкото я описват, каза Аврамопулос, признавайки, че е гледал разпространено тези дни видео с продажбата на мигранти като роби в Либия. Според него обаче няма друг начин освен с общи усилия на международната общност положението да бъде сложено под контрол.

ЕС отпусна 90 млн евро на две агенции на ООН - Международната организация за миграцията и на Върховния комисариат за бежанците, да помагат на мигрантите в лагерите в Либия и да връщат тези от тях, които се съгласят срещу заплащане за започване на бизнес и самолетен билет да се върнат у дома. От началото на годината 10 000 мигранти са били върнати в родните им страни от Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
9
 
10
 
! Отговори
. преди 6 години
Много зависи от коя Африка, от север или където другаде е прокарала "религията на мира" да знаете, че хора не става от тия, останалите африканци не ме притесняват с нищо.
64
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тази идея на Брюксел медиите писаха още лятото. Ще си вземе Баце и то повечко, щом дават по 10 000 евро на парче, няма начин да не вземе... Това са пари, какво тук значи някаква си България. А мааамуните после ще си домъкнат и родата по клаузата "събиране на разделени семейства" защото и такава има... Проклет да е!
63
33
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжлива новина.Поредната.
62
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ново национално предателство!
61
1
 
51
 
! Отговори
ужас преди 6 години
сега ще пламне от болести за който и не сме чували
60
3
 
4
 
! Отговори
Супер! преди 6 години
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХХАХАААААААА..............
59
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема лошо, да взима Суджук паша но да си ги гледа в Банкя и щерка му да се грижи за тях. Да им готви, чисти и обслужва, нека покаже съпричастност малко.
58
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат да превърнат европа в Африка.Култът към кафявият клошар.
57
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недоумявам защо Европа се САМОУНИЩОЖАВА чрез самите си управляващи.Ако не бяхме част от Европа,не ми пука,но ние сме.Нищо против емигрантите,но... ние нямаме вина,те разсипват Европа икономически,европейското население страда от криминални прояви,насилие,материални щети и ред други неща+асимилация.Това не е изгодно на ЕС.Мигрантите да видят кадрите как са затворени бежанците в лагери на палатки,без ток,вода и вече не им се дава нищо,както беше с първите бежанци.Изобщо да не си правят илюзия,че
56
1
 
50
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Бойко, или си с България, българите и християнска Европа, или си с Меркел, Юнкер, Сорос и Сие копия на НовияСветовенРед - Илюминатите, които искат заличаването на белите хора от лицето на Земята и превръщане на населението в една кафява, безродна смес, лесна за манипулации и неспособна да създава. Или -или. Не може вече да цицаш от 2 майки! Едно е сигурно, целия народ ще те замрази жестоко ( съответно и ГЕРБ) ако допуснеш заселването в България на кафяво-черна ислямска измeт. Туй то.
55
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко "още" взима?Освен цели двама (2) за миналата 2016 г. ?
54
1
 
7
 
! Отговори
муспи преди 6 години
А защо ня Анонимен 73 не може да се слагат плюсове? Защото гнусния дявол яхве не само ни е обявил война, но и воюва!
53
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По рано извукваха някой в Москва, а сега извикват някой само да му кажат какво чака колонията. Убивайте емигрантите само с гладкоцево оръжие и с приспособления, които е трудно да бъде доказано, че са използвани конкретно за тази цел. Ако страната се зарине с трупове няма как да се спре. Ако дойдат чужди войски и тях избийте. Първо отровете някои, а после рафасовайте. Явно, че само така държавата ще оцелее от нашественици.
52
1
 
15
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Изсраел протестира пред ООН че ЕС му краде под носа полагаемите му се бежанци! Те минават покрай този изсраел и наплашени от от европейската агентура - около границите на изсраил гъмжи от български ченгета, отиват от нямай и къде до турция. Но там ново зло - със султански автобуси ги доставят в България, направо в лагерите, не се забелязва никаква граница? От тук и започват страданията. Все доктори и адвокати, те са принудени да се шляят с по хиляда лева месечно по улиците на София?! Яхве абкар!
51
1
 
27
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До АнонименСтига дърдори глупости тия сега не са плод на някакви свръх оцеленчески способности а са проект на етнически инженеринг и се вкарват от хора(евреи и араби) сред нас с някаква цел!Кое му е приспособимото на не.ъра в Швеция при минус 30 градуса.
50
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правото на съществуване не се определя от това от коя раса, националност или етнос си. Оцеляват и продължават напред само по-приспособимите и природно целесъобразните. За природата няма никакво значение дали българите след 100 години ще са с къдрави коси, дебели джуки и месести сплескани носове. Веднъж сме се смесили със славяните, сега ще се смеси с африканци. Важното е да не изчезнем.
49
0
 
10
 
! Отговори
До #66 преди 6 години
Така е Българино, но дума предадаха на български не съществува. Чудя се дали африканците ще се научат да пишат по-добре от теб?...може би.
48
0
 
39
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Меркел, Макрон и евродепутаттите в Брюксел предадаха ЕС и Европа.Къде е Бойко Борисов?Защо се съгласява на това?България има достатъчно проблеми с роми, 2 етнически турски партии-ДПС и ДОСТ.Сега ще храним африкански
47
0
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
БГ- правителсво и ГЕРБ защо се съгласяват без решение на парламента????Предадена ли е България от Борисов и ГЕРБ?
46
1
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Франция , Англия и САЩ унищожиха Европа, те направиха войните в Близкия Изто и САЩ.Те да си вземат нелигалните мигранти-войни има в 3 страни, а приемаме бежанци от 10 страни.Тия от ЕС в Брюксел са ................за убиване, те предадаха Европа.