Медии: Вървим ли към война между САЩ и КНДР?

Пхенян вярва, че разполага с достатъчен за възпиране ядрен арсенал
30 ное 2017 09:52, Елка Василева
98
Медии: Вървим ли към война между САЩ и КНДР?
Снимка: Reuters

Вървим ли към война между САЩ и Северна Корея (КНДР), пита френският в. "Журнал дю диманш". Изстрелването на севернокорейската междуконтинентална балистична ракета притеснява международната общност, но едно е сигурно: Пхенян вече може да нанесе ракетен удар по Вашингтон или Париж, отбелязва вестникът.

Не е ясно дали изявлението на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, че страната му е постигнала историческата си цел да стане ядрена сила, означава край на ракетните или ядрените опити. Но то показва ясно, че Пхенян вярва, че разполага с ядрен арсенал, който е достатъчен, за да служи за възпиране, пише френското издание.

Крайната цел на Северна Корея винаги е била да може да отправи реална заплаха за ядрен удар срещу САЩ. Изявленията обаче показват, че режимът в Пхенян ще възприеме международната доктрина за ядрените оръжия и ще се държи като "отговорна ядрена сила", която няма да представлява заплаха за трети страни, докато не бъде заплашена, отбелязва "Журнал дю диманш", добавяйки, че не е ясно дали техническите възможности на САЩ са достатъчни, за да се защитят от евентуален удар.

Още по темата

Някои страни може да сметнат промяната в ситуацията за възможност за дипломация. Всички гледат към Китай, но стратегическият интерес на Пекин е да избегне разпадането на севернокорейския режим, което би означавало да се окаже съсед на обединена Корея, съюзник на САЩ, отбелязва френското издание.

Пекин иска "двоен мораториум": замразяване на съвместните американско-южнокорейски военни учения в замяна на замразяване на севернокорейските военни програми, припомня в. "Монд". САЩ отхвърлят тази възможност, но след ракетното изпитание Китай не пропусна да повтори предложението си за компромис и да призове Вашингтон и Пхенян към диалог.

Достигналата рекордна височина ракета, изстреляна от Северна Корея, е провал за президента на САЩ Доналд Тръмп, който наскоро увери, че КНДР няма да може да разработи подобни технологии, отбелязва френският в. "Фигаро".

Повечето наблюдатели се съмняваха, че нови санкции на ООН ще спрат ракетната и ядрената програма на Северна Корея, но предсказаха, че режимът може да е готов да преговаря, след като реши, че е усъвършенствал достатъчно оръжията си, отбелязва британският в. "Гардиън".

Ракетното изпитание е ясен знак, че Северна Корея продължава да се стреми към обявената си цел да получи възможността да нанася удари по територията на САЩ и не се огъва пред стратегията на Тръмп за прилагане на максимален натиск, отбелязва в. "Вашингтон пост". Президентът на САЩ неведнъж е казвал, че военните варианти за справяне със Северна Корея не са изключени и че времето за постигане на дипломатическо решение е изтекло. Все повече лидери във Вашингтон призовават да бъде обмислена сериозно възможността за военни действия срещу Пхенян, въпреки съпротивата на Южна Корея, чиято столица е в обхвата на севернокорейската артилерия. Сеул има население от 25 милиона души, припомня изданието.

Макар че това вероятно не е голямо утешение, Северна Корея вероятно все още не е способна да достави ядрена бойна глава до територията на САЩ. Смята се, че тя все още не е овладяла технологията за повторно навлизане в атмосферата на Земята, без бойната глава да бъде унищожена. Пхенян обаче напредва бързо към постигането на тази цел, отбелязва в. "Вашингтон пост".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
6
 
10
 
! Отговори
ВЪПРОСИ преди 6 години
Някой задава ли си въпроса на кого пречат ракетите на Северна Корея? Досега те пращали ли са тези ракети към чужда държава? Има ли пострадали след изстрелването на Севернокорейските ракети? Защо непрекъсднато им се налагат санкции? Защо се ограничава правото им на търговия и стокообмен с други държави?
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СТИГА ВЕЧЕ ПРИКАЗКИ!!!!!!!!!!!НО АКО ИЗОБЩО ИМА ЩЕ Е ПРЕЗ ЛЯТОТО ДОГОДИНА!!! СЕГА ВЕЧЕ ИДВА ЗИМА И МОМЕНТА СЕ ИЗПУСНА!!!
60
5
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 60Ано НАивни та ти сам не си вярвашСамо един ВЪПРОСКОЛКО ГОДИНИ САЩ СА В АФГАНИСТАН? И свързаните с него въпросчета:Изтриха ли от лицето на земята Талибаните които са въоръжени с Калашници и тук там някое РПГ или едрокалибрена картечница?Тръмп даже се принуди в началото на мандата си още 6000 военни отново да прати тамА СКорея има много повече от Калашници, РПГ и Едрокалибрени кртечници. Само Артилерийските системи по ОФИЦИАЛНИ ДАННИ са 12000 (Да 12 000) а РСЗО над 4000
59
5
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 58 продВтора забележка Бункер Бъстер бомба се пуска принудително от голяма височина(6-10-16км) за да може да набере скорост(бомбите даже преминават звуковата бариера тоест движат се с повече от 330м/с) или кинетична енергия която я ползват да пробият железобетонния покрив на обикновените бункери.Самолета на Голяма височина е ИДЕАЛНА ЦЕЛ ЗА ЗРК в оптически диапазон(тв)Самолета на Голяма височина в разредения въздух маневрира като "ТИР"/"Трактор" ако ще да е най-последно поколение
58
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои сериозно ли мислят че Северна Корея може да води война със САЩ ? - та те ще ги изтрият от картата на света за нула време и то само със конвенционални оръжия.Ким ако иска да се върне в каменната ера нека продължава в същия дух.
57
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До АнонименАно Умни Войната в Ирак Втората - САЩ бомбят обикновени бункери на Садам - Никакъв ефект Стандартната лазерно насочвана 960кг(1000паунда) бомба не върши работа. Принуждават се спешно да преработят от стари едрокалибрени оръдия 280мм цевите в корпуси на бомби - дълги и тънки с дебели стени специален връх и чак след това изтърбушиха бункерите които бяха на 50м дълбочинаСамо си представи колко струва една подобна бомба и колко ти трябват за TOTAL WARА ядрен бункер на 150м дълбочина?
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боби, то няма да е с преимущество на хора и техника. Ще са бомби, както в Сърбия.Корейците няма да клекнат толкова бързо като съседите ни, но ще.
55
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До от ЮАР продСценарий 3 ЯДРЕНА ВОЙНАЗаради 1952 година бомбардировките където здрави са останали само тунелите на ЖП и планинските пътища СКорея закопава всичко по-ценно под земята вече повече от половин век. Ядрената бомба е безсилна срещу обект закопан на 150м под земята а колко радиоактивно замърсяване ще се се вдигне във въздуха не ми се мисли при подобен опит.Значи пак ще бомбардират ГРАДОВЕЕ 1000% СКорея ще отговори с Атомни бомби и срещу ЮКорея и Япония(САЩ военни бази) и срещу САЩ
54
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До от ЮАР продСценари 1 прод - САЩ ще подавят допотопната система на СКорея ... Да ВВС са малко и тотално остарели но ПВО не е Имат включително Корейски вариант на С-300(Собствено производство) разработен заедно с Китай Вероятно защото много прилича на Китайския.Сценарий 2 конвенционална наземна операцияЗа да нападнеш ти трябва от 2 до 5 пъти по-голямо преимущество в техника и хора съмнявам се че САЩ и ЮКорея ще успеят да мобилизират минимум 2 милиона войници а за по-сигурно трябва да са 4-5
53
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До от ЮАРУмнико Точно заради бомбардировките 1952 година от тогава а това е повече от половин век СКорея всичко по-ценно го закопава дълбоко под земята а всичко наземно е надежно фортифицираноСценарий 1 Само въздушна операция конвенционална - за да се разрушат фортификации ти трябват ТЕЖКИ и СПЕЦИАЛИЗИРАНИ Бомби - Носители за САЩ само Ф-15, Б-1Б, Б-52Тоест тежки самолети летящи високо(бомбата трябва да има определена скорост/енергия за да си върши работата) идеална цел за ПВО(Фортифицирано)
52
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 36"Истиснаката Корея е една ЮК. Истинският и свободен народ . Другият е фалшив и измислен свят. Много от вас са живяли в него."Ако вярваш в това добре няма да те разубеждавам. Но Пак те питам защо великите демократични САЩ са разделили Корея на две части 1945 ?Защо след 1951 година когато се стабилизира фронта още една година бомбят петънцето Северна Корея и реално ги връщат 1800 година обричайки ги на ГЛАД за десетилетия напред преди да се усетят че нищо няма да постигнат
51
13
 
6
 
! Отговори
от ЮАР преди 6 години
За война не може да се говори. САЩ ще ги смажат за ден. Проблемът е, че Америка не е водила тотална война от ВСВ насам. В тотална война никой на тая земя няма шанс срещу Америка, дори да се обединят. Другият проблем е, че държавата най-заинтересована от съществуването на С.Кореа са самите Щати, защото военните бази в Ю.Кореа са срещу Русия и Китай, а С.К. е само повод да са там. Кимчовците го знаят и това не само ги устройва, но им гарантира царуването. САЩ ще ги смачат и без ядрени средства.
50
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам без наличието на сателити как ще направляват бойните глави , освен ако не са откраднали някой АУАКС
49
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ да почват войната и това е. Събра се твърде много плява на този свят и светът ще загине.
48
0
 
3
 
! Отговори
до 48 преди 6 години
Да бе, абонирай се и чакай!
47
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За радост реалната ситуация в света, както силите от които зависи бъдещето му, нямат нищо общо с платените кутевчета, които бълват каша срещу нищожни копейки по цял ден.Дерзайте мурзилета! Скоро ще се свърши и вашата. :))))
46
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 45"Пълни глупости, примесени с откровени лъжи.Типичен путинопитек"Анонимни кое от казаното от мен е ЛЪЖА? Според някой който може да се изразява по-различно от мен може глупаво да съм представил фактите но това си е лично мнение.А след като се изразяваш по този начин Аз как да се отнасям към Вас а? Да почна да Обиждам?
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Медии: Вървим ли към война между САЩ и КНДР?"===Абе на медиите точно ли ще вярвате? Медиите политолози ли са, политици ли са, дипломати ли са? Раздухват колкото се може повече тая криза, за да правят тираж. И авторката и тя да се включи, да не пропусне. Нейните материали са особено нелогични, на моменти дори глуповати. Но пък пише по 20 на ден.
44
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиПълни глупости, примесени с откровени лъжи.Типичен путинопитек.
43
4
 
12
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 39Подписан ли е Мирен договор между Северна Корея и САЩ? НЕ ДЕ ЮРЕ И ДЕ ФАКТО САЩ СА ИМ ВРАГ С КОЙТО ВОДЯТ ВОЙНАПоследния път когато СКорея предложи да се подпише мирен договор със САЩ беше 2015 година от трибуната на ООН. Ако САЩ са искали мир да са подписали договорът. Но с него върви и декларация за Граница, Ненападение,Търговия и прочие А САЩ не искат подобно нещо трябват им ВРАГОВЕ за да работи ВПК