Русия обяви 9 US медии за "чуждестранни агенти"

Това означава, че обслужват интересите на чуждо правителство
5 дек 2017 15:30, Елка Василева
155
Русия обяви 9 US медии за "чуждестранни агенти"
Снимка: архив, Reuters

Руското министерство на правосъдието обяви днес за "чуждестранни агенти" девет американски медии, след като президентът Владимир Путин обнародва съответната законова поправка, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на ведомството.

За "изпълняващи функциите на чуждестранен агент" са обявени радио "Гласът на Америка" и Радио "Свободна Европа/ Радио "Свобода", финансирани от Конгреса на САЩ, както и още седем свързани с тях медии.

Освен радио "Гласът на Америка" и "Радио Свободна Европа"/ Радио Свобода" под действието на закона попадат също телевизия "Настоящее время", татарско-башкирската служба на "Радио Свобода" (Azatliq Radiosi), сайтовете "Сибир. Реалии", "Idel. Реалии", "Фактограф", "Кавказ. Реалии" и "Крим. Реалии", изброява ги ТАСС.

В края на ноември президентът Путин обнародва закон за регистрирането на всички действащи в Русия международни медии със спорната формулировка "чуждестранен агент" в отговор на задължаването на руската държавна телевизия RT (бившата "Раша тудей") да се регистрира като "чуждестранен агент" в САЩ. Висши американски представители обвиниха руската телевизия в опит да влияе на миналогодишните президентски избори, спечелени от Доналд Тръмп, припомня ДПА.

Съветът по правата на човека към руския президент осъди закона, отбелязвайки, че "министерството на правосъдието ще може произволно да окачестви всяка чуждестранна медия като чужд агент".

Законът, разкритикуван остро от правозащитните организации "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл", задължава регистрираните като "чуждестранен агент" медии да дават на властите информация за финансовото си състояние и да посочват изрично в материалите си, че са регистрирани като чужд агент, което ще рече, че обслужват интересите на чуждо правителство.

Изискването за регистрация на медиите се въвежда с поправка към действалия досега закон от 2012 г., който се отнасяше само за неправителствените организации.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
7
 
! Отговори
защо ли преди 6 години
Русия изчака да види какви забрани ще наложи САЩ на Руските медии и тогава взе тези мерки,странно защо този факт отбягва на някой.
72
1
 
6
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
до Гурбетчия. От твои постове разбрах следното:1. Работа не вършиш - висиш в ютубе2. интелигентност не най силната ти страна3. тресе ти страх и злоба,като ония дребни кученца с треперещи крачка4.счупена ти клавиатура и намяш пари за нова , иначе ще изключиш CapsLock
71
1
 
5
 
! Отговори
дааа преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАПишеш глупости а даже не си ходил в Русия,колкото и да спамите само ставате за смях.
70
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Я си вижте евроатлантическата *** София-най-пропадналата столица в целия ЕС.С ***(ромските) каруци и бежанците от Африка и Афганистан.
69
1
 
9
 
! Отговори
h преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАпоне визите да ти бяха махнали Американските ти господари .....България е окупирана територия на която ЕС смята да разтовари "бежанците" - ето това е България !!!
68
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До В САЙТА НА YOUTUBE 62Стига с тия глупости-клиповете в Интернет не доказват нищо, и аз мога да се снимам с корона на главата и да кажа че съм крал на Бангладеш.
67
3
 
10
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАХайде да отворим Ютуба и да видим клипове - мизерия в европейската България. Ето това викам мизерия. Каруци и коптори, конски *** по централни улици на столицата. СевероЗапад - все едно след бомбардировка. Ама ти тръгнал Русия да оправяш. Изпери си накъканите потури и след това.....
66
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До Василев 58Точно Путин и Си Дзин Пин, както и Ким Чен Ун се противпоставят на Новия Световен Ред-New World Order.Поне така изглежда отстрани, ама няма как да сме сигурни какво планират големите масонски фамилии, които командват финансовата и банковата система в света.
65
10
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ЕТО ВИ И МОИ КЛИПОВЕ КОИТО СЪМ КАЧИЛ В YOUTUBE -КЪДЕ И КАК ЖИВЕЯТ ОФИЦЕРИТЕ ВЪВ ВЕЛИКА РУСИЯ !ЖИВОТЪТ ВЪВ ВЕЛИКА РУСИЯ !ВЕЛИКА РУСИЯ ,ВЕЛИКА МИЗЕРИЯ !СПОДЕЛЕТЕ ТЕЗИ КЛИПОВЕ С ПРИЯТЕЛИТЕ СИ ВЪВ ФЕЙСБУК ,НЕКА И ТЕ ВИДЯТ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТАКА НАРЕЧЕТАТА ВЕЛИКА РУСИЯ !
64
2
 
10
 
! Отговори
факт преди 6 години
Това е огледален отговор на мерките наложени от САЩ,
63
7
 
3
 
! Отговори
YOUTUBE преди 6 години
КЪДЕ И КАК ЖИВЕЯТ ОФИЦЕРИТЕ ВЪВ ВЕЛИКА РУСИЯ !
62
8
 
6
 
! Отговори
В САЙТА НА YOUTUBE преди 6 години
ЖИЗНЬ В РОСИИ !ВИЖТЕ ЗА КАКВА ГЛОБАЛНА РУСКА МИЗЕРИЯ СТАВА ДУМА
61
10
 
5
 
! Отговори
Крим не е руски преди 6 години
Джуджето най-много се страхува руския народ да не научи истината....затова и избива журналисти.
60
10
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
И ЗНАЕТЕ ЛИ КОЕ Е НАЙ-ХУБАВОТО ?!НАЙ-ХУБАВОТО Е ,ЧЕ РУСНАЦИТЕ СА МИЗЕРНИЦИ ОТКАКТО НАЦИЯТА ИМ СЪЩЕСТВУВА ! ВЛЕЗТЕ В ГУГЪЛ И НАПИШЕТЕ - ЖИЗНЬ В РОССИИ !ГЛЕДАЙТЕ ВСИЧКИ ПОЯВИЛИ СЕ КЛИПОВЕ ! ТЕ НЕ СА КАЧЕНИ ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ С ЦЕЛ АНТИРУСКА ПРОПАГАНДА ,СЪЩО ТАКА НЕ СА КАЧЕНИ И ОТ БАБА МИ ! КАЧЕНИ СА ОТ САМИТЕ РУСНАЦИ !
59
1
 
1
 
! Отговори
Доктор Охсърби преди 6 години
До шматкаС оглед на дълбокия смисъл в поста ти - много точен никнейм.
58
5
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
НАТО-северноатлантическа терористична организация.
57
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До *** 54Премахването на визите е политическо решение и показва че за САЩ българи и румъци са трето качество хора.Робите, които не осъзнават, че са роби, никога няма да бъдат свободни!
56
3
 
3
 
! Отговори
чери преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАЯ ДА ВИДИМ УМНИКО КОЕ Е ПО НАПРЕД? НАТО ИЛИ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР. КАКВОТО ПОЧУКАЛО ТОВА ОТВОРИЛО. ЧЕТИ!!!!!!!!!!!!!!
55
6
 
9
 
! Отговори
Русия е велика преди 6 години
Руската армия е непобедима, защото руснаците знаят и помнят историята си.Армията на НАТО се състои от наемници, убийци, гейове, лезбийки и т.н.Продълежете си сами списъка.И ще разберете защо Русия не може да бъде победена никога от НАТО.
54
8
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
До обективенВИЗИТЕ СА СВЪРЗАНИ СЪС СЪВСЕМ ДРУГИ ФИНАНСОВИ ИЗИСКВАНИЯ И НЯМАТ НИЩО ОБЩО КОЯ ДЪРЖАВА КОЛКО УВАЖАВА ДРУГАТА ДЪРЖАВА ! КОГАТО В БЪЛГАРИЯ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА СТАНЕ ПОНЕ 1200 ЕВРО ПРИ ТЕЗИ ЦЕНИ НА СТОКИТЕ ,ТОГАВА САЩ МОЖЕ БИ ЩЕ ПРЕМАХНАТ ВИЗИТЕ ЗА БЪЛГАРИ ,КОИТО СА ПОТЕНЦИАЛНИ НЕЗАКОННИ РАБОТНИЦИ В САЩ