Русия обяви 9 US медии за "чуждестранни агенти"

Това означава, че обслужват интересите на чуждо правителство
5 дек 2017 15:30, Елка Василева
155
Русия обяви 9 US медии за "чуждестранни агенти"
Снимка: архив, Reuters

Руското министерство на правосъдието обяви днес за "чуждестранни агенти" девет американски медии, след като президентът Владимир Путин обнародва съответната законова поправка, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на ведомството.

За "изпълняващи функциите на чуждестранен агент" са обявени радио "Гласът на Америка" и Радио "Свободна Европа/ Радио "Свобода", финансирани от Конгреса на САЩ, както и още седем свързани с тях медии.

Освен радио "Гласът на Америка" и "Радио Свободна Европа"/ Радио Свобода" под действието на закона попадат също телевизия "Настоящее время", татарско-башкирската служба на "Радио Свобода" (Azatliq Radiosi), сайтовете "Сибир. Реалии", "Idel. Реалии", "Фактограф", "Кавказ. Реалии" и "Крим. Реалии", изброява ги ТАСС.

В края на ноември президентът Путин обнародва закон за регистрирането на всички действащи в Русия международни медии със спорната формулировка "чуждестранен агент" в отговор на задължаването на руската държавна телевизия RT (бившата "Раша тудей") да се регистрира като "чуждестранен агент" в САЩ. Висши американски представители обвиниха руската телевизия в опит да влияе на миналогодишните президентски избори, спечелени от Доналд Тръмп, припомня ДПА.

Съветът по правата на човека към руския президент осъди закона, отбелязвайки, че "министерството на правосъдието ще може произволно да окачестви всяка чуждестранна медия като чужд агент".

Законът, разкритикуван остро от правозащитните организации "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл", задължава регистрираните като "чуждестранен агент" медии да дават на властите информация за финансовото си състояние и да посочват изрично в материалите си, че са регистрирани като чужд агент, което ще рече, че обслужват интересите на чуждо правителство.

Изискването за регистрация на медиите се въвежда с поправка към действалия досега закон от 2012 г., който се отнасяше само за неправителствените организации.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
12
 
20
 
! Отговори
х преди 6 години
До Анонимен"България и САЩ в момента, а и в следващите10-15 години ще са съюзници"поне визите да ти бяха махнали Американските ти господари .....България е окупирана територия на която ЕС смята да разтовари "бежанците" - ето това е България !!!
32
19
 
10
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
РАДИО - РУССКИЙ БЕРЛИН !ДОРИ САМОТО ИМЕ НА РАДИОТО ПОКАЗВА РУСКИТЕ АПЕТИТИ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ТЕРИТОРИИ ! НЕ САМО ,ЧЕ ТОВА РАДИО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ В ГЕРМАНИЯ ,А ЕС ТРЯБВА ДА НАЛОЖИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ И ОЩЕ ПО-СТРОГИ САНКЦИИ КЪМ РУСИЯ !
31
10
 
21
 
! Отговори
к преди 6 години
спомнете си как демократичния ЕС не само забрани РТ и Спутник Нюз но даже обявиха и Православната Църква за проводник на Руска пропапаганда !!!Европейския Парламент даже излезе с резолюция осъждаща Источното Православие ..... не мога да изразя колко гнусни, двулични и жалки са САЩ и ЕС !.... е това е то демокрацията и ценностите на запада !
30
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
американски агенти, които работят срещу интересите на България--------------България и САЩ в момента, а и в следващите10-15 години ще са съюзници, така че няма как американските агенти да работят срещу интересите на България.Просто защото имаме общи интереси, а те имат интерес от силен и устойчив съюзник.Обратното на руския интерес, който би спечелил от отслабена и заблудена България.Прочети още на: https://dnes.bg/world/2017/12/05/rusiia-obiavi-9-us-medii-za-chujdestranni-agenti.361338#comment-newest
29
11
 
21
 
! Отговори
До 26 преди 6 години
Ние със САЩ не сме съюзници . САЩ е окупирала България . Тогава когато в САЩ има Български войски под наше командване тогава ще сме партньори. Ние сме окупиране от американски аскер
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ Е ХУБАВО ЧЕ ДВАМАТА НАЙ-ГОЛЕМИ ПРИЯТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ СЕ КАРАТ, НО ТЯХНА СИ РАБОТА В КРАЙНА СМЕТКА.
27
14
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
ЕС трябва да наложи повече санкции на Русия. Русия не трябва да можe да прави инвестиции на Балканите На Балканите порциите се разпределят от Меркел и немсикте обръчи от фирми.
26
12
 
10
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До анонименамерикански агенти, които работят срещу интересите на България-------------- България и САЩ в момента, а и в следващите10-15 години ще са съюзници, така че няма как американските агенти да работят срещу интересите на България. Просто защото имаме общи интереси, а те имат интерес от силен и устойчив съюзник. Обратното на руския интерес, който би спечелил от отслабена и заблудена България.
25
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то RT и ТВ Атака един К** ги е правил. Путински дезинформатори!
24
4
 
12
 
! Отговори
грйофд преди 6 години
Демек, свободното слово е вредно, да го забраняваме!
23
5
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
САЩ била демократична държава, хаха!Кой ви налива глупости в тъпите евроатлантически глави?Сигурно Соломон Паси-ревлюто-антибългарин , дето рева на химна на НАТО.
22
20
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
И ВСЕ ПАК НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО МИ ИЗТРИХТЕ ПЪРВИЯТ КОМЕНТАР И КВО ЛОШО ИМАШЕ В НЕГО ?! ПАК ЩЕ ГО НАПИША - ГЕРМАНИЯ ТРЯБВА ДА ЗАБРАНИ РАДИО - РУССКИЙ БЕРЛИН !ТОВА РАДИО СЕ ФИНАНСИРА ОТ ТОТАЛИТАРНИЯ РЕЖИМ НА ПУТИН И ИМА ПРОПАГАНДНА И АНТИДЕМОКРАТИЧНА ЦЕЛ !
21
3
 
27
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Лъжец. RT отдавна питаха кое от техните новина е лъжливо. Никой от САЩ не даде отговор. Американците ги боли че RT имаше кореспонденти там дето евроталантик не го пускат и предаваше от мястото на събитието което се различаваше от американската зомби пропаганда
20
4
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
В България и особено в София е пълно с американски агенти, които работят срещу интересите на България!Тях ги комадват с директиви от американското посолство.
19
23
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ВСЯКА МЕДИЯ ФИНАНСИРАНА ОТ ЧУЖДА ДЪРЖАВА РАБОТИ ЗА СПОНСОРИТЕ СИ ,ТОВА Е НОРМАЛНО ! ВЪПРОСЪТ Е ДАЛИ МЕДИЯТА Е СПОНСОРИРАНА ОТ ДЕМОКРАТИЧНИ ДЪРЖАВИ КАТО САЩ ,ГЕРМАНИЯ ИЛИ Е ФИНАНСИРАНА ОТ ТОТАЛИТАРНИ РЕЖИМИ КАТО РУСИЯ И ТУРЦИЯ !
18
1
 
28
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Браво Какво повикало това се обадило. САЩ принудиха RT да се ргистрират преди месец защото все повече американци я гледаха и олигасите в САЩ се страхувата да не се отворят очите на зомбитата.Сега Руснаците им го връщат....
17
1
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
И в България 90 % от медиите са чуждестранни аганти и работят за чужди интереси, ама тука на тая територия няма кой да ги контролира, камо ли да ги забрани.Защото България е колония и е разграден двор, а Русия е държава и е велика сила.
16
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А у нас трябва да обявим всички русофили за чуждестранни агенти!
15
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разликата между американските "агенти" и Раша Тудей е, че докато нашите само подчертават факти, които официалните кремълски замитат под килима, Раша Тудей си измисля фейкови новини.
14
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
че то само в България има два пъти повече медии и сайтове финансирани от и обслужващи интересите на Русия