20 000 каталунци превзеха Брюксел

Пучдемон свободен да си ходи, ще кара Коледата в Белгия
6 дек 2017 16:07, Екип на Dnes.bg
35
20 000 каталунци превзеха Брюксел
Карлес Пучдемон. Снимка: Reuters

Масова демонстрация на испанци, увити с жълти шалчета, премина днес през белгийската столица Брюксел в подкрепа на бившия президент на Каталуния Карлос Пучдемон.
 
Според местните медии около 20 000 каталунци са пристигнали специално за случая в Белгия.
 
Пучдемон избяга в Брюксел заедно с четирима свои министри, след като испанското правителство го уволни, обвини го в бунт срещу властта и обяви за невалидна декларацията за независимост на каталунския парламент.
 
Мадрид насрочи предсрочни избори в провинцията за 21 декември, в които Пучдемон участва дистанционно.
 
Днешният митинг в Брюксел е част от предизборната кампания на сепаратистите и е организиран от две групи, чиито активисти са повечето от демонстрантите. Манифестацията, която премина през два брюкселски квартала, предизвика огромни задръствания в града.

Още по темата

За събирането първо сигнализираха брюкселските хотелиери, които забелязали необичайно голям брой резервации, направени от Испания.
 
Родолф ван Вейенберхе от Брюкселската хотелска асоциация заяви пред частния тв канал VRT, че всички 18 000 хотелски стаи в столицата са заети, като мнозина от гостите са испанци. Подобно е положението и в околните градове Гент, Льовен и Мехелен.
 
Самият Пучдемон е свободен да си тръгне от Белгия, след като вчера испански съдия анулира Европейската заповед за арест, издадена срещу него. Основанието за магистратското решение е, че деянията, заради които Пучдемон е обвинен, са извършени колективно и индивидуалните заповеди за арест не са приложими в случая.
 
Белгийският съд трябваше да разгледа искането за екстрадиция на 14 декември, а адвокатите на каталунския водач съобщиха, че той ще използва всички нива за обжалване и ще остане в Белгия и след Нова година. Говорител на испанския съд обясни, че въпреки отмяната на европейското дирене Пучдемон може да бъде арестуван, ако се върне в Испания, тъй като обвиненията срещу него не са отменени.
 
На брифинг преди началото на митинга Пучдемон заяви, че ако бъде преизбран, трябва да му бъде дадена възможност да влезе в длъжност, но че "няма да се върнем, без да получим гаранции от испанското правителство, че това ще ни бъде разрешено“.
 
По думите му засега той остава в Белгия за неустановен период от време, но във всички случаи поне до предсрочните избори в Каталуния.
 
След пристигането си в Брюксел в края на октомври Пучдемон заяви, че търси срещи с председателите на европейските институции, тъй като проблемите на Каталуния са европейски. Впоследствие той промени версията си, настоявайки, че испанският съд не е безпристрастен и няма да му осигури честен процес. Испанските власти му предявиха обвинения в подстрекателство към бунт, неподчинение на държавната власт и бюджетни злоупотреби, които предвиждат наказание от 30 години затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май искат да го прикоткат да се върне в Испания и там да го арестуват. Той не им се вързва обаче.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те, белгийците и през 17 век са били под испанско управление
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРЪЦДУПОН ВЕЧЕ СКЛЮЧИ СДЕЛКА ! ТОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ НО ТОВА Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ НЕЗАВИСИМОСТ НЯМА ДА ИМА А ТОЙ НЯМАЛО ДА ГО НИКНАТ ДОЖИВОТ В ЗАТВОРА :D
30
4
 
4
 
! Отговори
До Вау ноу.. преди 6 години
И къде видя подтиснати духовно каталунци? В очите на Пучи? ....А за ***....Един е написал ,,Свобода или смърт" ...Нито икономически , нито духовно, нито каквото и да избереш са натискани тези хора. заплатите им бяха с 500-600 е повече от останалите области. Културни мероприятия в Каталуния повече и от Русия. За спорт да не ти описвам.
29
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Албанската мафия вече си има държава в Европа-нарича се КОСОВО.Радвате ли се?
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата КОСОВО е незаконно мафиотско образувание, център на наркоразпространение и търговия с органи.Но е подкрепяна от САЩ и Запада. Косово е тумор на Балканите, за пореден път Западът(САЩ, Англия и Франция) показа истинската си лицемерна същност.
27
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До 7Има едни други зелени човечета, дето се се настанили трайно в българските воени бази, без да плащат нито стотинка.А досега никой не е доказал, че има руски войски в Донецк или Луганска.Ако имаше, западните медии да бяха разкъсали Русия.Ама русофобите не разбирате от доказателства, а само от евроатлантическа пропаганда.
26
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Крим ще се върне на Украйна, когато Украйна се върне на Русия, т.е. НИКОГА.Киев е град, който е бил най-вероятно първата руска столица.Или не сте чували за т.нар. Киевска Русь?
25
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Косово има право да се отцепи от Сърбия ,ама Каталуния няма право да се отцепи от Испания , така ли?Пак ли почваме с двойни и тройни западни стандарти?Това ли е прехвалената западна демокрация?
24
0
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 6 години
Защо да сме рубладжии?Не ли вярно, че Украйна се отцепи от Русия, какви са тези двойни стандарти?
23
4
 
1
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
До АнонименВсички рубладжии сте едни и същи...по изкривената логика ви познаваме.
22
0
 
7
 
! Отговори
Bay Hoy преди 6 години
До Е. Е. 19Някои хора се чувстват поробени духовно... други - физически...А ***, понеже е роб по рождение - не може да осъзнае разликата !!!
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали е област или република няма никакво значение, щом хората живеещи там са единогласни, че искат самостоятелност
20
4
 
4
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Брюксел отдавна е превзета от хомосексуалисти.
19
2
 
1
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
По тази логика прибалтийските републики и те да се върнат на Русия и Молдова и Украйна и Беларус и Узбекистан и Грузия и и и... Тук не става въпрос за самостоятелна република, а област от суверенна държава!
18
8
 
3
 
! Отговори
Е. Е. преди 6 години
За каква свобода точно тези се борят?Вчера едно, днес друго, а аз 18 год. живея в Испания , но не съм видял един каталунски роб.
17
3
 
9
 
! Отговори
Каталунец преди 6 години
Властта в Мадрид не е демократична. Каталуния има право да бъде свободна. След като хората там го искат това ще се случи.
16
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички каталунци да бъдат претопени и на тяхно място да сложат нормални испански семейства-плодовити и патриотични.
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя косматият е за затвора.
14
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой няма право да се цепи, Косово да се върне на Сърбия, Крим на Украйна, а Украйна на Русия.