20 000 каталунци превзеха Брюксел

Пучдемон свободен да си ходи, ще кара Коледата в Белгия
6 дек 2017 16:07, Екип на Dnes.bg
35
20 000 каталунци превзеха Брюксел
Карлес Пучдемон. Снимка: Reuters

Масова демонстрация на испанци, увити с жълти шалчета, премина днес през белгийската столица Брюксел в подкрепа на бившия президент на Каталуния Карлос Пучдемон.
 
Според местните медии около 20 000 каталунци са пристигнали специално за случая в Белгия.
 
Пучдемон избяга в Брюксел заедно с четирима свои министри, след като испанското правителство го уволни, обвини го в бунт срещу властта и обяви за невалидна декларацията за независимост на каталунския парламент.
 
Мадрид насрочи предсрочни избори в провинцията за 21 декември, в които Пучдемон участва дистанционно.
 
Днешният митинг в Брюксел е част от предизборната кампания на сепаратистите и е организиран от две групи, чиито активисти са повечето от демонстрантите. Манифестацията, която премина през два брюкселски квартала, предизвика огромни задръствания в града.

Още по темата

За събирането първо сигнализираха брюкселските хотелиери, които забелязали необичайно голям брой резервации, направени от Испания.
 
Родолф ван Вейенберхе от Брюкселската хотелска асоциация заяви пред частния тв канал VRT, че всички 18 000 хотелски стаи в столицата са заети, като мнозина от гостите са испанци. Подобно е положението и в околните градове Гент, Льовен и Мехелен.
 
Самият Пучдемон е свободен да си тръгне от Белгия, след като вчера испански съдия анулира Европейската заповед за арест, издадена срещу него. Основанието за магистратското решение е, че деянията, заради които Пучдемон е обвинен, са извършени колективно и индивидуалните заповеди за арест не са приложими в случая.
 
Белгийският съд трябваше да разгледа искането за екстрадиция на 14 декември, а адвокатите на каталунския водач съобщиха, че той ще използва всички нива за обжалване и ще остане в Белгия и след Нова година. Говорител на испанския съд обясни, че въпреки отмяната на европейското дирене Пучдемон може да бъде арестуван, ако се върне в Испания, тъй като обвиненията срещу него не са отменени.
 
На брифинг преди началото на митинга Пучдемон заяви, че ако бъде преизбран, трябва да му бъде дадена възможност да влезе в длъжност, но че "няма да се върнем, без да получим гаранции от испанското правителство, че това ще ни бъде разрешено“.
 
По думите му засега той остава в Белгия за неустановен период от време, но във всички случаи поне до предсрочните избори в Каталуния.
 
След пристигането си в Брюксел в края на октомври Пучдемон заяви, че търси срещи с председателите на европейските институции, тъй като проблемите на Каталуния са европейски. Впоследствие той промени версията си, настоявайки, че испанският съд не е безпристрастен и няма да му осигури честен процес. Испанските власти му предявиха обвинения в подстрекателство към бунт, неподчинение на държавната власт и бюджетни злоупотреби, които предвиждат наказание от 30 години затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ТРЕТОПОЛОВИЯТ БРЮКСЕЛ САМО АФГАНЦИТЕ И АФРИКАНЦИТЕ СА МЪЖЕ.
12
10
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Този нелицеприятен мишок защо се скри в Белгия? Сеператизма е бич за всяка страна. В една истински силна държава е невъзможно да им центробежни сили и сепаратизъм. Предателите на държавата, проповядващи нейното отцепване, трябва да бъдат съдени за измяна и зелките им да бъдат ОТЦЕПЕНИ на няколко метра от тялото!
11
7
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
До АнонименA BALGARIA KOGA SHTE BADE SVOBODNA?От руския ботуш ли?Докато има продажни политици -рубладжии.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A BALGARIA KOGA SHTE BADE SVOBODNA?
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двойния аршин ЕС- ьа Косово може, за Каталуния- не, за бившите съветски републики -може, за Крим- не.
8
2
 
13
 
! Отговори
... преди 6 години
Епа кой каквото ще да казва европата само се омота в собствените си черва по отношение баш на независимоста на Каталуня! Омотването почна с признаването независимоста на Косово после продължи с не признаването независимоста на Крим и свърши с това, че нищо не признаха и не казаха за независимоста на Каталуня! Е как така бре драги ми европеиици!? А всичко можеше да е толкоз просто като не признаваш никаква независимост ни на едните ни на другите! А сега си като к.ва на улицата!!!
7
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя ми мязза на Въргала в по-пълния му период.
6
9
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
До АнонименАбе, защо не сте така разпалени за независимостта на Кавказ, Крим, Чечня и оостаналите евразийски колонии?!!Защо не искате независимост за Украйна??!! И зелените путинови човечета да напуснат Украйна??Защо там не сте така разпалени??
5
10
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
До никикакто и да го въртите, това са фактите.Родните ***-руссофили винаги го завъртат така, че да се чудиш кое е правилно и кое не...и все в полза на разцепването на Европа и в полза на Пуутяяя.Така че...не се притеснявай...те ще си го извъртят :)
4
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, какво са 20 хил. калпака. Тва не е цяла Каталуния. Тоя да си ходи в Северна Корея. Такива бок.луци не трябват на Европа.
3
8
 
9
 
! Отговори
ники преди 6 години
демокрацията се основава на закони. за една държава върховния закон е конституцията. референдума е противоконституционен и действията на .... са противодемократични.както и да го въртите, това са фактите.
2
10
 
10
 
! Отговори
Anonim преди 6 години
Puchdemon ne e izbiagal. I na vas koi vi plashta za falshivi *** ?! Da jivee Katalunia!
1
7
 
12
 
! Отговори
БРАВО, БРАВО преди 6 години
Блокирайте ги в техните бърлоги бюрократите като ЮНКЕР и сие